UNLARA FOLİK ASİT EKLENSİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

SPİNA Bifida Derneği üyeleri, doğuştan omurga açıklığı olan spina bfidaya dikkat çekmek için Gündoğdu Meydanı’nda biraraya gelerek, hastalığı önleyen folik asit vitamininin ekmeklere katılması için imza kampanyası başlattı.

Dünya Spina Bifida Günü için, Konak Belediyesi ve Türkiye Spina Bifida Derneği tarafından, Spina Bifida “(Açık Omurilik) hastalığına dikkat çekmek için düzenlenen etkinlikte biraraya gelen dernek üyeleri, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, Bloco Entrudo Ritm Grubu’nun müziği eşliğinde vatandaşlara broşür dağıttı.

Daha sonra Gündoğdu Meydanına yürüyen dernek üyeleri burada omurga zinciri oluşturarak meydanda unlara folik asit vitamini eklenmesi için imza kampanyası başlattı.

Türkiye Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Cevval Ulman Spina Bifida’nın, bebeğin omurgasının anne karnında düzgün biçimde kapanmaması sonucu ortaya çıkan doğumsal bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın bacaklarda felç, yürüme bozuklukları ve mesane ve bağırsak kontrolünün olmaması gibi sonuçlara yol açtığını dile getiren Ulman,

“Türkiye’de her yıl yaklaşık 5 bin bebek bu hastalık ile dünyaya geliyor. Spina bifida hamileliğin ilk bir ayında oluşmakta. Bu nedenle hamile kalmadan en az üç ay önce folik asit vitamini almaya başlamak çok önemli. Bu durum hastalığı yüzde 70 oranına önlüyor” dedi.

Unlara folik asit eklensin

Sağlıklı bir bebek sahibi olma şansını arttırmak için folik asit kullanılması gerektiğinin altını çizen Ulman, folik asitin bir B vitamini olduğunu ve yeşil yapraklı tüm sebzelerde bulunduğunu ifade etti.

Ulman, “Yeşil yapraklı sebzeler dışında, fasulye, nohut gibi baklagiller, buğday, pirinç, mısır, yulaf gibi tahıl ürünleri ile tüm narenciye çeşitlerinden bu vitamini almak mümkün.

Biz folik asit vitamini alınarak yüzde 70 oranında önlenebilen spina bifidayla ilgili toplumsal farkındalık yaratmak ve Türkiye’de ’Unlara folik asit vitamini eklenmesi’ konusunda bir imza kampanyası başlatarak kamuoyu oluşturmak.

81 ülkede unlar zorunlu olarak folik asit vitamini ile zenginleştiriliyor. Hamilelik öncesi günde 0,5 mg folik asit vitamini alımı yalnızca spina bifidayı değil aynı zamanda yarık damak/dudak, orta hat anomalileri, bazı doğumsal kalp ve böbrek hastalıkları da önemli ölçüde azaltıyor” diye konuştu.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ege/27520668.asp

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Zeynep M. ÇELİK BABAGİRAY dedi ki:

    Bu kadar sayıda doğal gıdadan folik asit alabiliyor olduğumuz halde, neden ekstra olarak “doğal” (onun bile ne kadar doğal olduğu tartışılırken)una katacağız bir de? Vücutta depolanmadığını okumuştum, vücudumuzu olağanın dışında, sürekli folik asite muhatap kılmak ne derece doğru? Getireceklerinin yanı sıra götürecekleri, olumsuz anlamda getirecekleri neler araştırılmış mı acaba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: