İLAÇ KULLANIMI ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Milliyet’ te Mert İnan‘ ın haberi:

Türkiye’de yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş üstü bireylerin oranı yüzde 8.2, yani 6.5 milyon seviyesinde. Ülke genelindeki geriatrist sayısı ise sadece 75. Akademik Geriatri Derneği’nin, ‘Uluslararası Akademik Geriatri Kongresi’ sonrası hazırladığı rapora göre fizyolojik yaşlanma ile ortaya çıkan şikayetler arasında ilk sırayı demans, denge kaybı, depresyon, idrar kaçırma, azalmış kas gücü ve kilo kaybı çekiyor. 

Kongre sonuçlarına göre 65 yaş ve üzeri hastaların yarısından fazlasının diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi üç veya daha fazla hastalığı bulunuyor. Raporda en dikkat çeken bölümler ise ilaç kullanım oranlarıyla ilgili bölümlerden oluşuyor.

Direnç azalıyor

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Geriatri Bilim Dalı tarafından polikliniğe başvuran bireylerde yapılan bir çalışmada 65 yaş ve üzerinde olup 5’ten fazla ilaç kullanım oranı kadınlarda yüzde 63.2, erkeklerde ise yüzde 55.3 ile oldukça yüksek seviyede.

Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Karan ise Türkiye’deki yaşılılarda D vitamini, B12, folik asit, kalsiyum, magnezyum ve çinko eksikliği saptandığını belirterek; “Bu durum beraberinde kilo ve kas kütlesinin kaybına, düşme ve kalça kırıklarına, iyileşme sürecinin daha uzun olmasına, enfeksiyonlara direncin azalmasına, yatak yaralarına neden oluyor” dedi. 

İşte raporda öne çıkan sonuçlar…

Hipertansiyon yaşlıda en sık görülen hastalıklardan. Türkiye’de 60 yaş üstü her 5 hastanın 3‘ünde, 80 yaş üstü her 5 hastanın 4’ünde hipertansiyon mevcut.

Bu hastaların yaklaşık yarısı hipertansiyonu olduğunu bilmiyor.

Yaşlanmaya bağlı kas kütlesi, kas gücü ve fonksiyonunda azalma (Sarkopeni) oranı yüzde 67.4.

Her 3 yaşlıdan birinde diyabet hastalığı, her 2-3 yaşlıdan birinde de diyabet öncülü bulunuyor.

Yetersiz beslenme olan protein enerji malnütrisyonu yaşlılarda yüzde 5-10 seviyesinde.

Türkiye huzurevleri ve bakımevleri beslenme değerlendirme projesinde; malnütrisyon yüzde 11.9, malnütrisyon riski ise 38.3 oranında.

Unutkanlık görülme sıklığı 55-64 yaş grubunda yüzde 41 seviyesinde. 70-85 yaş grubunda bu oran yüzde 52 seviyesinde.

Öğün atlama hatası

Türkiye’deki yaşlıların birçoğunun acıkma hissi ve yemek yeme alışkanlığı azaldığı için öğün atladığına dikkat çeken Prof. Dr. Karan, “3 yaşlıdan 2’si bir öğünü atlıyor. Bu nedenle yaşlıların çoğu günlük enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Yaşlılarda susama hissi azaldığından günlük 1.5-2 litre su içmeleri önemlidir. Yaşlıların mutlaka doktor gözetiminde günlük protein alımını artırması gerekiyor. Dengeli ve doğru beslenme yaşlının ileri yaşlara kadar bağımsız ve sağlıklı olmasında en önemli faktörlerin başında geliyor” dedi.

Akademik Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ülev Deniz Erdinçer ise yaşlılarda diyabet riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek; “Diyabeti olmayan sağlıklı yaşlıların risk faktörü olmaması durumunda yılda bir kan şekerine baktırması gerekir” uyarısını yaptı.

Aşırı tuzlu yemekler

Erişkinlerde aşırı tuz tüketimi yüzde 30 saptanırken, 60-70’li yaşlarında bu oran yüzde 70’e, 80 yaşın üzerinde ise yüzde 80’lere çıkıyor. Her 5 yaşlının 4’ünde 80 yaşından sonra hipertansiyon görülüyor.

Türkiye’de 500 bin, ABD’de 5 milyon, dünyada da 50 milyon alzheimer hastası tespit edilirken, bu sayının her 20 yılda, neredeyse ikiye katlanacağı öngörülüyor. 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ilac-kullanimi-urkutucu-boyutta-gundem-2436254/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: