GRİP’ TEN Mİ ÖLDÜLER?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Grip (influenza) virüsü sağlıklı kişide ölüme yol açmaz (1). Eğer altta yatan (malnutrisyon, malinite, immün yetmezlik) bir hastalık varsa bu mümkün olabilir.

Eğer bir ölüm vakasında influenza virüsü tesbit edilmişse bunun koinsidental olup olmadığını anlamanın bilimsel yolu otopsi yapılmasıdır (2).

Hindistan ile ilgili veri ise DSÖ’nün korkut-yönet politikasını çağrıştırmaktadır.

Bir buçuk milyarlık bir ülkede 30.000 domuz gribi vakası var demek; bunların H1N1 pozitif olduğu belirlenen vakalar olduğunu, bunların 1730′unun ölmüş olması ise bu pozitif vakalar içinde bile ölüm oranının sadece %5,76 olduğunu düşündürür.

Gerçekte ise o ülkede yüzmilyonlarca grip vakası olduğu bir vâkıadır.

Bu noktada, H1N1 pozitif olup ölen ve/veya iyileşen kişilere daha önce grip aşısı yapılıp yapılmadığını tetkik etmek gerekdiği kanaatindeyim çünkü, doğal olmayan immün cevabın heterosubtipik immüniteyi bozarak bu vakaların ağır seyretmesine yol açmış olabileceğini düşünmek ve immünolojik değerlendirme yapmak icab eder (3).

Bu sene ilk defa, Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısı önerisinde geri adım atması (4) toplum sağlığı açısından faydalı olmuştur.

Kaynaklar:

(1) http://emedicine.medscape.com/article/219557-overview#aw2aab6b2b6)
(2) http://www.medimagazin.com.tr/saglik-calisanlari/genel/tr-domuz-gribi-suphesiyle-hemsire-tedavi-altina-alindi-6-48-64749.html
(3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC112034/
(4) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/01/haftanin-haberi/turkiyedeki-grip-vakalari-neden-ab-ve-abdden-az/

Siz de yorumunuzu paylaşın: