PFİZER ‘NİJERYA’ LI DENEK ÇOCUKLARA’ İLK ÖDEMEYİ YAPTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ZENCİ ÇOCUK

ABDli ilaç devi Pfizer 15 yıl önce üzerlerinde ilaç denediği çocukların ailelerine vermeyi kabul ettiği tazminatın ilk kısmını ödedi.

2009’da varılan anlaşma sonucunda ödenmesi karar bağlanan 75 milyon dolarlık tazminatın ilk kısmı olarak, dört aileye 175.000 dolarlık ödeme yapıldı.

1996’da Nijerya’nın kuzeyindeki Kano eyaletinde 10 binden fazla çocuğun öldüğü menenjit salgını sırasında Pfizer uzmanları bir kasaba hastanesinde 200 çocuk üzerinde ilaç denemişlerdi.

Çocukların yarısına o dönem Amerika’da kullanılan en iyi menenjit ilacı olarak kabul edilen “Ceftriaxone”, yarısına da “Trovan” adlı yeni bir ilaç verildi.

Trovan verilen çocuklardan beşi, Ceftriaxone verilen çocuklardan da altısı hayatını kaybetti.

Ancak, sonradan, Pfizer’in ailelerden kurallara uygun olarak izin almadığı ve denemeyle ilgili belgelere ilişkin soru işaretleri olduğu iddiaları ortaya atıldı.

Hem Kano eyaleti hem de federal hükümet şirkete dava açtı.

Çocukların ilaçtan değil, menenjitten öldüğünde ısrar eden Pfizer, geçen Nisan’da Kano eyaletiyle dostane çözüme vardı ve 75 milyon dolar karşılığında dava geri çekildi.

BBC muhabiri Johan Fisher, anlaşma üzerinden geçen iki yılda tazminatların ödeneceği kişilerin tespiti için DNA testinin yapıldığını bildirdi.

Fisher ödemelerin tamamlanmasının bir yılı bulacağını belirtti.

İki taraf arasında varılan anlaşma kapsamında Pfizer’in Kano eyaletindeki sağlık projelerini desteklemesi ve testlerden etkilenen diğer ailelere ödenecek 35 milyon dolarlık bir fon oluşturması gerekiyor.

Şirketten yapılan açıklamada dört aileye yapılan ödemeden mutluluk duyulduğu belirtildi.

KAYNAK: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2011/08/110811_pfizer_compensation.shtml

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Bir firma piyasaya sonucu vahim bir ilaç sürüyor örneğin. Yıllarca kullanılıyor. Bu ortaya çıkmazsa bu böyle sürüp gidiyor. Ortaya çıkarsa da bedeli en fazla kesilen bir parasal ceza oluyor. Yani insan sağlığı gaspedilse bile bunu para temizleyebiliyor.

    Haliyle firma bunun hesabını kitabını yapıyor. “Kazanacağım şu, en fazla ödeyeceğim ise bu, o zaman bir mahzuru yok” diyebiliyor.

    Öbür taraftan biri baklava çalsa kimse buna parasal ceza vermiyor. En ufak suçlarda bile 6 aydan başlayan hapis cezası veriliyor.

  2. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Bu arada ölenler Aafrikalı ve bedlei 75 milyon dolar.

    Acaba Aamerikada olsaydı firma ne kadar bir mebla öderdi?

    Bir de firma neden bu tür araştırmalar için Aafrikayı seçer?

    Bu seçim onların insana bakışını ortaya koyabilir mi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: