PFİZER, HİLELİ PAZARLAMA UYGULAMALARI İÇİN 43 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
pfizer

Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer, FDA’ nın uyarılarını görmezden geldiği ve Zyvox ile Lyrica isimli ilaçlarıyla ilgili olarak yanıltıcı pazarlama faaliyetleri iddialarına karşı 43 milyon dolar ödeyerek anlaşmayı kabul etti.  

Teksas eyaleti başsavcısı Greg Abbott tarafından yürütülen ve Dallas’ ta bir bölge mahkemesinde açılan davaya göre Pfizer’ in propagandistleri Zyvox isimli antibiyotiklerini doktorlara vankomisin’ den daha etkili diye tanıttılar.

Oysa Zyvox’ un onlarca seneden beri kullanılan vankomisine üstün olduğu iddiasının bilimsel bir kanıtı olmadığı gibi hastalar için ilacın çok önemli emniyet bilgilerini de açıklamadılar.

Pfizer ayrıca, başlangıçta diyabet ve zonada görülen periferik nöropati ve daha sonra da fibromiyalji için onay alan Lyrica isimli ilaçlarını bu endikasyonlar dışında (kronik ağrı, diğer nöropatiler, ameliyat ağrısı, migren) kullanılması için teşvik etmekle de suçlanıyor.

İlaç devine yöneltilen suçlamalar içinde Lyrica’ yı Neurontin’ den ve jenerik eşdeğeri gabapentinden daha etkili diye tanıtmak ve doktorları Neurontin yerine Lyrica yazmaya yönlendirmek de var.

Başsavcı Madigan “Pfizer için ticari menfaatleri hastaların sağlığı ve emniyetinden daha önemli. Bu anlaşmayla Pfizer’ in tehlikeli satış ve pazarlama uygulamaları sona erecek.” diyor.

Pfizer 34 eyalete 43 milyon dolar ödemeyi kabul etmesi yanında şunları yapmayı da taahhüt ediyor:

  • Zyvox’ un etkinliği ve emniyetini vankomisin ile kıyaslarken yanlış, yönlendirici veya aldatıcı iddialarda bulunmamak.
  • Hiçbir ilacı için endikasyon dışı tanıtım ve teşvik yapmamak.
  • Pazarlama elemanları için finansal teşvikleri durdurmak.
  • Satış ekiplerini ürünlerinin tanıtımını etkileyecek FDA uyarılarından haberdar etmek.

Gelelim neticeye

Bu ceza ilaç devi için leblebi-çekirdek parasından başka bir şey değil.

Verdiği sözleri okuyunca “Tavukgötü tövbe tutmaz” atasözü aklıma geldi.

Ne dersiniz?

KAYNAKLAR

http://www.wlsam.com/Article.asp?id=2592241

http://consumerist.com/2012/12/12/pfizer-hit-with-43-million-settlement-for-misleading-marketing-of-drugs/

http://rockrivertimes.com/2012/12/12/43-million-settlement-reached-with-pfizer-over-alleged-unlawful-marketing-of-zyvox-lyrica/

Siz de yorumunuzu paylaşın: