KOLESTEROL İLAÇLARI MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Halk arasında kolesterol ilacı olarak bilinen statinleri uzun süre kullanan kadınlarda “meme kanseri riskinin yüzde 83-143 oranında arttığı” bildirildi (1).
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention isimli dergide yayınlanan topluma dayalı vaka kontrol çalışması, Seattle-Puget Sound bölgesinde 2000-2008 seneleri arasında invasive ductal carcinoma (IDC) teşhisi konan 916 ve invasive lobular carcinoma (ILC) teşhisi konan 1.068 ve kontrol grubu olarak alınan 902 kadın üzerinde gerçekleştirildi (2).
IDC riskinin 10 seneden uzun süre statin kullanan kadınlarda statin kullanmayanlara göre yüzde 83, ILC riskinin ise yüzde 97 yüksek olduğu tespit edildi.
İlave olarak, kolesterolü yüksek olan ve 10 seneden daha fazla zamandır statin kullanan kadınlarda IDC riskinin yüzde 104 ve ILC riskinin yüzde 143 fazla olduğu belirlendi.
Bu sonuçlar, meme kanseri ve statinler arasında bir sebep-sonuç ilişkisini ispat etmiş olmuyor; sadece bir birliktelik söz konusu.
Kolesterol-meme kanseri ilişkisi
Kolesterol yüksekliği ile meme kanserini ilişkilendiren epidemiyolojik çalışmalar olduğu gibi, yüksek kolesterolün fare modellerinde tümör büyümesini hızlandırabileceğini, tümörün daha agresif olmasına yol açacağını gösteren laboratuar araştırmaları da var.
Tümör oluşumundan önce değil ama tümör gelişimi sırasında kan kolesterol seviyelerinin azalması da tümörlerin kolesterol kullanımını artırdığının bir delili olarak gösteriliyor (3, 4).
Diğer taraftan bunun tam aksini, yüksek kolesterolün meme kanseri riskini azalttığını, HDL-kolesterol düşüklüğünün ise riski artırdığını gösteren araştırmalar da var (5).
Sebep ‘tarama tavsiyelerine uymak’ olabilir mi?
Son senelerde tüm dünyada bir takım hastalıkları erken teşhis etmeyi hedefleyen çeşitli ‘tarama programları’ uygulanıyor.
Meme kanserinin erken teşhisi için mamografi, prostat kanseri için kan PSA değerleri, kalp hastalıkları için kan kolesterol seviyelerine bakılması gibi.
İlk bakışta niyet ‘iyi’ gibi gözükebilir ama durum aslında hiç de öyle değil.
Bu taramalardan zarar görenlerin sayısı gerçek manada fayda görenlerin sayısından kat be kat fazla.
Taramalar ‘masum’ değil
Bu ‘tarama modası’ insanların çoğuna hiçbir zarar vermeyecek hastalıkların ‘aşırı teşhisine’ ve ‘aşırı tedavisine’ sebep oluyor.
Milyonlarca insan kalp hastalıkları bakımından başka hiçbir risk faktörüne sahip olmadıkları hâlde ‘sadece kanda kolesterolleri yüksek olduğu için statin alıyor’.
Gene tüm dünyada milyonlarca kadın ‘mamografi taramaları’ yüzünden kendilerine ömür boyu hiçbir zararı olmayacak veya geç teşhis edildiğinde gene başarı ile tedavi edilebilecek meme kanseri için ‘gereksiz ameliyatlar geçiriyor; kemoterapi, radyoterapi gibi komplikasyonları ağır tedaviler uygulanıyor’.
Son 30 senede meme taramaları sebebiyle 1 milyon 300 bin kadına aşırı teşhis ve aşırı tedaviye maruz kaldıkları belirlendi (6).
Hiç şüphe yok ki bu çalışmaya alınan hastaların büyük çoğunluğu bu ‘tarama modasının kurbanları’ dır.
Statin alanlar tarama tavsiyelerine uydukları için ilaç aldıkları gibi meme tarama tavsiyelerine de uymuş olabilirler.
Gelelim neticeye
Statin kullanımı ile kanser birlikteliği konusunda ‘çelişkili’ sonuçlar var.
BİR: Statinlerin prostat, kalın bağırsak ve böbrek kanseri risklerini artırabileceği iddiasını destekleyen araştırmalar olduğu gibi, bunların kanserleri hastaların daha uzun yaşamalarını sağladığını gösteren araştırmalar da var (7, 8, 9, 10).
İKİ: Kolesterolleri düşük olanlarda kanser riskinin ve kanser ölümlerinin daha fazla olabileceğini iddia eden araştırmaların sayısı da çok fazla (11, 12, 13, 14).
ÜÇ: Statinlerin hücre öldürücü etkileri dikkate alındığında bu ilaçları kullananlarda meme kanserine bağlı ölümlerin daha az olmasını beklerdik (10, 15, 16).
Statinlerin bu tek “müspet etkisi” kolesterolün çok düşmesiyle bertaraf ediliyor olabilir.
DÖRT: Netice şu ki “statinleri içen yanıyor”.
KAYNAK
1. http://www.greenmedinfo.com/blog/long-term-cholesterol-drug-use-doubles-risk-breast-cancer-1
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23833125
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22867847
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069824/
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870570
6. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1206809
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480313
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23088590
9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22502740
11. http://www.cardiosource.org/News-Media/Media-Center/News-Releases/2012/03/LDL_Cancer.aspx
12. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(87)90890-7/abstract
13. http://www.cmaj.ca/content/179/5/427.full
14. http://www.jaccjournaloftheacc.com/article/S0735-1097(08)02396-6/abstract
15. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12609-009-0021-5
16. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10549-007-9683-8#page-1
Ahmet hocam sık sık konuya dikkat çekse de bizim akademisyenlerimiz bu konuda sapla samanı birbirinden ayaracak düzeyde olmaması üzücü. Bıkmadan usanmadan konuya dikkat çektiği için Ahmet Rasim hocama ayrıca teşekkür etmek gerekiyor.
Özetlemek gerekirse:
1) Statinler hücre öldürücüdür: Bir kanser ilacının veya antibiyotiğin ilaç olabilmesi için bakterinin veya hücrenin ölümüne yol açacak bazı temel canlılık mekanizmalarına müdahale gücüne sahip olması gerekir. Bu canlılık mekanizmaları da kısaca Hücre duvarı (zarı), nükleik asit sentezini(DNA, RNA), protein sentezini ya da herhangi hücresel metabolik yollardan en az birini etkisiz hale getirmelidir. Statinlerde hücresel metabolik yollardan birini yani ‘steroid sentezini’ yok eder. Steroid sentezi hücrenin metabolik yollarından biridir, o olmadan hücre yaşayamaz.(Asetil co A’dan başlar)
2) Statinler kanserleri etkin hale getirebilir. Statinlerin hücre öldürücü/hücre fonksiyonlarını bozucu özelliği, bu günkü yazımızda olduğu gibi kanser türlerini ve vakalarını arttırabilir. Bu ilk araştırmadan beri bilinir (bkz:Akiro Endo)
3) Statinler hücre öldürücü olması nedeniyle, kanserli hastalarda kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, STATİNLER KANSERDEN KORUNMA AMAÇLI KULLANILAMAZ, TAM TERSİNE KANSER OLANLAR-KANSERE YAKALANMIŞ OLANLAR BU İLAÇLARDAN FAYDA GÖREBİLİR…
Bir çok statin-kanser araştırmasının farklı değerlendirilmesi bu nedenledir. Kısaca STATİN İLAÇLARINI RÖNTGEN IŞINLARI GİBİ DÜŞÜNÜN, BU IŞINLAR KANSER OLUŞTURABİLİR FAKAT AYNI ZAMANDA KANSER TEDAVİSİNDE DE KULLANILABİLİR…
Umarım bizim bilim insanlarımız en kısa zamanda SAPLA-SAMANI BİRBİRİNDEN AYIRIR VE STATİN İLAÇLARINI BİR AN ÖNCE YASAKLARLAR…
Selamlar
Mevlüt Durmuş
Detay isteyenler için: http://kolesterolmasallar.blogspot.com/2013/03/kanser-ilaclar-ve-antibiyotiklerden.html