YÜKSEK KOLESTEROL MEME KANSERİ VE MEME KANSERİNDEN ÖLÜMLERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Avrupa Kardiyoloji Derneği’ nin (European Society of Cardiology Congress) 2017 kongresinde de sunulan bir araştırmada yüksek kolesterol seviyelerine sahip olan kadınlarda meme kanseri riskinin ve meme kanserinden ölümlerin daha az olduğu sonucuna ulaşıldı.

İngiltere’ de Aston Üniversitesi tarafından düzenlenen ve kısa adı ACALM olan araştırma, 40 yaş ve üzerinde olan 1 220 024 kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Bunlardan 16043 kadının kolesterol seviyelerinin yüksek olduğu belirlendi; kontrol grubu için de benzer özelliklere sahip kolesterolü yüksek olmayan 16.043 kadın seçildi ve kadınlar 14 sene süreyle takip edildi.

Analizlerde, yüksek kolesterol seviyelerine sahip olan kadınlarda meme kanseri kolesterolleri yüksek olmayanlara göre yüzde 45 ve meme kanseri olanlarda ölüm oranı da yüzde 40 daha az olduğu tespit edildi.

Sebep kolesterol yüksekliği mi statin kullanımı mı?

Araştırma, yüksek kolesterol seviyelerinin meme kanseri ve meme kanserinden ölümleri önleyebileceğini düşündürüyor ama araştırmanın başı olan Paul Carter, bu sonuçları yüksek kolesterolü olan hastaların kolesterol düşürücü ilaç (statin) kullanmalarına bağlıyor.

Gerçekten de statin kullanan kanserli hastaların statin kullanmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını gösteren çalışmalar var ama bu araştırmadan böyle bir sonuç çıkarmak mümkün değil.

BİR: Araştırmada kaç kadının hangi tür statin aldığı, ne sürede ve hangi dozlarda kullandığına dair hiçbir bilgi yer almıyor.

İKİ: Her yüksek kolesterolü olan kadın statin kullanmayacağı gibi, kolesterolü yüksek olmayanlar içinde de pekâlâ statin kullananlar olabilir. 

ÜÇ: Bir milyon 200 bin kadın içinde kolesterolü yüksek olanların sayısının 16 bin olması ise, yani yüksek kolesterol seviyelerine her 76 kadından birinde rastlanması ise çok tuhaf!

DÖRT: Statinlerin meme kanserini ve meme kanserinden ölümleri önlediği ancak randomize kontrollü adam gibi araştırmalarla ortaya konabilir.

BEŞ: Bir kardiyoloji kongresinde her iyi sonucun statinlerle ilişkilendirilmeye çalışılması da her zaman rastladığımız bir durumdur. Yakında küresel ısınmayı kolesterole, çareyi de statinlere bağlarlarsa şaşırmamak gerekir.

Gelelim neticeye

Ben bu sonuçların yüksek kolesterol seviyelerinin meme kanseri ve meme kanseri ölümlerini azaltabileceği şeklinde değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Yüksek kolesterol seviyelerine sahip olan kadınların hayat tarzlarının daha doğru olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bütün kadınlara yumurta ısmarlıyorum.

Kaynaklar:

https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/study-suggests-statins-associated-with-lower-rates-of-breast-cancer-and-mortality

https://academic.oup.com/eurheartj/article/38/suppl_1/ehx504.3106/4089556

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. selin dedi ki:

    vegan kardeşlerimiz bakalım ne diyecekler

  2. Fehime Akyüz dedi ki:

    Biz sadece sizi ve Karatay’ ı dinliyoruz, bir de Dizdar’ ı ama onu her zaman tam anlayamıyoruz. Diğerlerini es geçiyoruz.

  3. CANAN KARATAY dedi ki:

    Kolesterolü yüksek olan kadın ve erkekler, hastalanmadıkları gibi, uzun yaşıyorlar!

    Kanser ve hastalık ve erken ölüm nedeni:
    TRİGLİSERİDLER, TRANSYAĞLAR, BROMÜR VE HAZIR GIDALARDIR!

    TARIM ZEHİRLERİDİR: GLUPHOSATE yani!

  4. Müge dedi ki:

    Yuruyus,diyet hicbir kosulda dusmuyor. Zorunlu ilac kullaniyorum genede 150 yi goremedik

  5. CANAN KARATAY dedi ki:

    CHOLESTEROL!

    That’s because the pharmaceutical industry has spent 40 years (and billions of dollars) promoting the idea that your cholesterol levels are associated with heart disease.

    Find Out How to Eliminate the Threat of Heart Disease Naturally

    But the latest heart health research is showing that cholesterol is NOT the enemy – it’s actually your friend!

  6. CANAN KARATAY dedi ki:

    Müge Hanım,

    Sakın kolesterolünüzü düşürmeyin, ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

    Trigliseridiniz, Ürik asidiniz, homosisteiniz ve de insülininiz yüksek değerlerdeyse onları düşürmeye çalışın, hayati önemi vardır.

    Yani doğal ve adam gibi beslenmez iseniz, sporun bir faydası olmaz.

    Kolesterolünüzü ölçtürmeyin bile…O sizin en iyi dostunuzdur unutmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: