YÜKSEK KOLESTEROLÜ OLANLAR DAHA UZUN YAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ilave var!

***

Diyabeti ve kalp-damar hastalığı olmayan nüfusta lipoprotein ve trigliserit seviyeleri ile tüm sebeplere bağlı ölüm arasındaki münasebet araştırıldı.

Araştırma 1999-2007 seneleri arasında başlangıçta statin kullanmayan 50 yaşından büyük 118.160 kişiye ait kayıtlar üzerinde gerçekleştirildi.

Tüm sebeplere bağlı ölümlerin total ve kötü kolesterol seviyeleri ideal sınırların üzerinde olanlarda daha az olduğu, statin olarak bilinen kolesterol ilaçlarının kolesterol seviyeleriyle alâkalı olmaksızın hayatta kalma süresini uzattığı, kadınlarda yüksek trigliserit seviyelerinin hayatta kalma süresini kısalttığı tespit edildi.

Butter is Better” – Samer Abou Daher

Gelelim neticeye

BİR: Adam gibi beslenen ve adam gibi hayat tarzı olanların kolesterol seviyelerinin ideal sınırların üzerinde olması tam aksine daha uzun bir hayat demektir.

İKİ: Kolesterol ilaçları kolesterol sentezini azalttıkları için değil anti-enflamatuar etkileriyle faydalı olabilirler ama hem bunların çok ciddi yan tesirleri vardır ve hem de onlardan sağlanacak fayda adam gibi yaşayarak da sağlanır.

ÜÇ: Esas zararlı olan kolesterol “okside” olması ve yüksek trigliserit seviyeleridir. Bunların sebebi ise işlenmiş un, şeker, hazır gıdalar, sigara, alkol ve hareketsizliktir.

DÖRT: Rakamlara takılmayın: Yumurtanızı, tereyağınızı, etinizi, yoğurdunuzu, peynirinizi afiyetle yemeye devam edin.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3750440/

***

EK 1 (5.12.2020): 50-75 yaşları arasındaki insanlar üzerinde yapılan statin araştırmalarının meta analizinde, ilaç alanlarda ölüm oranlarının (mortalite) azalmadığı gösterilemedi. Başka bir deyişle, statin almak insanların daha uzun yaşamasını sağlamadı! Bilinen kalp-damar hastalığı olmayan 100 kişiye 2.5 sene statin verilmesinin tek bir kalp-damar hastalığı olayını önlediği belirlendi. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2773065

***

EK 2 (16.4.2023): Total kolesterol seviyesi yüksek olanlar, eşlik eden hastalıkları veya sağlık durumları ne olursa olsun, düşük olanlara göre daha uzun yaşıyor.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20470020/

Makale: Serum total cholesterol levels and all-cause mortality in a home-dwelling elderly population: a six-year follow-up

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Kış aylarında bol bol kelle paça, kemik suyunu da ihmal etmeyin. Korkmadan bol bol tüketin.

  2. Yasemin dedi ki:

    Merhaba
    46 yasindayim senelerdir kolestrolum yuksek zayifim seker tansiyon dusuk kolrstrol ilaci hic kullanmadim ama vucudumda kolestrol plaklari cok ilac zararli evet ama bu plaklardan nasil kurtulacagim doktora gidince ilac veriyor baska bir cozum yok buna dair bir bilgi bulamadim vucudumda yangin var diyorsunuz evet gittigim doktorlar kolestrol ilaci diyor sizce ben bu plaklardan nasil kutulacagim ailede kalp cok yara bandindi cikarip ne konulacak tedavi nedir

Siz de yorumunuzu paylaşın: