VİTAMİN DE OLSA İLAÇLAR MARKETLERDE REÇETESİZ SATILMAMALIDIR
Tezgâh üstü ilaç son yıllarda çok sık duymaya başladığımız bir terim. Bu, İngilizcedeki ‘over the counter drug’ (OTC) sözünün bire bir Türkçe’ ye çevrilmiş şekli; bir deyim.
Dilimizdeki tam karşılığı ‘reçetesiz satılan ilaç’ aslında, ama deyimler ne demek istediklerine bakılmaksızın, içinde yer alan kelimeler tek tek tercüme edilirse, ortaya işte böyle tuhaf ifadeler çıkabiliyor.
Tezgâh üstü ilaç, marketten veya bakkaldan ‘çikolata veya sakız alır gibi alınabilen ilaç’ demek.
Amerika’ da ve bazı Avrupa ülkelerinde, bir takım ağrı kesici hap ve pomatlar, romatizma ilaçları, soğuk algınlığı ve üst solunum yolları hastalıklarında kullanılan ilaçlar, alerji hapları, antiasit olarak bilinen mide asidini gideren hap ve pastiller, vitaminler marketlerde tezgâh üstünde, yani reçetesiz satılabiliyor ve gazetelerde, televizyonlarda reklâmları da yapılabiliyor.
Tezgâh üstü ilaç terimi esasında ilacın reklâmına fırsat yaratmak için çıkarılmış ticari bir isimdir. İlaçlar için tezgâh altı veya tezgâh üstü gibi nitelemeler yapmak yanlıştır.
İlaç ilaçtır. Tezgâh üstü veya değil ilaçların tümünün eczanelerde satılması gerekir.
İlaç endüstrisinin amacı daha fazla ilacı reçetesiz satılan ilaç kapsamına sokmak. Son yıllarda depresyon ve kolesterol düşürücü ilaçların da tezgâh üstüne çıkması için müthiş faaliyetler yürütülüyor.
Amaç, bu sayede ilacın serbestçe reklâmını yaparak, doktorlara gerek kalmadan ‘vahşice ilaç pazarlamak’.
Ülkemizde durum farklı. Parasını ödedikten sonra reçete olmadan birçok ilacı almak mümkün. Bizde kâğıt üzerinde tezgâh üstü ilaç diye bir kavram yok ama bunun pratik uygulaması senelerdir yapılıyor.
Tezgâh üstü ilaçların riskleri
Tezgâh üstü ilaçlar sadece tedavi edici özellikleri bilimsel olarak kanıtlanmamış, yani alsanız da almasanız da bir şey değişmeyen bir takım kimyasal maddeler olmaları yanında ‘ölümcül de olabilen ciddi yan etkilere’ sahip olabiliyorlar.
İlaçların reçetesiz satılmasının ve ilaçlara her yerde kolayca ulaşabilmenin getireceği çok önemli bir tehlike de ‘madde bağımlılığı riski’ dir.
Zurnada peşrev ilaçta reklâm olmaz
Tezgâh üstü ilaçlar da dâhil hiçbir ilacın reklâmının yapılmasını doğru bulmadığım gibi, hatta tam tersine ‘ilaç reklâmlarının son derece sakıncalı olduğu’ kanaatindeyim.
Üstelik de bu düşüncem sadece tüketicilere yönelik reklâmlarla da sınırlı değil.
Doktorlara ilaç reklâmı yapılması da yanlış; bunun ‘hâkime kanun reklâmı’ ndan hiçbir farkı yok. Bunlar ilaç tüketimini artırma amaçlı ‘pazarlama numaraları’ dır.
İlaç eczanede satılmalı
İlaçların tezgâh üstü-tezgâh altı diye sınıflandırılması tezgâhtan başka bir şey değildir.
Tüm ilaçların, hastalıkları veya hastalık belirtilerini gideren, ama ölüme kadar varabilen çok ciddi yan etkileri de olabilen kimyasal maddeler olduğu asla unutulmamalıdır.
Reçeteler çırak veya kalfa değil mutlaka eczacı tarafından değerlendirilmelidir.
Eczacılar ilacın nasıl kullanılacağını, nasıl saklanacağını, hastanın hangi durumlarda doktorunu araması gerektiği gibi hususları hastaya anlatmakla yükümlü olmalıdır.
Ama buna karşılık da eczanelerin şampuan, deniz topu, oje, ruj, gözlük gibi ilaç olmayan ürünlerin hiçbiri ile de ilgilenmemeleri lâzımdır.
Gelelim neticeye
Yazının resminde bir ilaç marketinde kendine uygun ilaç bakan bir kişi var.
Bu resme bakın ve ilaçların reçetesiz olarak marketlerde satılmasının doğru olup olmadığına siz karar verin.
***
Eczacının Sesi’ nin özel haberi:
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, “Reçetesiz Satılan İlaçlar Listesi” ni genişletmek üzere hazırlık yapıyor.Hazırlanmakta olan listenin oldukça geniş bir içeriğe sahip olduğu bilgileri alınıyor.
Reçetesiz ilaçlar, ülkemizde ilk kez Türkiye’nin AB ile tam üyelik görüşmelerinde gündeme gelmişti.
17 Şubat 2005 tarihli “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik” ile, reçeteli ürün kriterleri tanımlanmış, bu kriterler dışında kalan ürünlerin “reçetesiz” olarak satılabileceği karara bağlanmıştı.
Firmalar Hazırlanıyor
Bir çok ilaç firmasının bir süredir “OTC kalemi” tabir edilen ilaçlarla ilgili çalışmalar ve yatırımlar yaptığı biliniyor. Bu hazırlıklar “Bir OTC çalışması mı var?” sorusunu akla getiriyordu.
SB TİTCK Ne Yapıyor?
Bakanlığın bir süredir OTC Yasası hazırlığı içinde olduğu bilgileri geliyordu. Ancak görünen o ki; bakanlık yeni bir yasa çıkartmaktansa mevcut olan “Reçetesiz İlaçlar Listesi” ni geliştirmeyi ve genişletmeyi uygun buldu.
Sorular…
Söz konusu düzenleme ile ilgi bilgiler ışığında sorulması gereken sorular şunlar:
1) Bu ilaçlar sadece eczaneden mi satılmaya devam edecek?
2) Bu ilaçların fiyatları serbest mi olacak?
3) Bu ilaçların reklamı yapılabilecek mi?
4) Bu ilaçlar geri ödeme listelerinden çıkartılacak mı?
Kendinizi üzmeyin sayın Rasim Bey. Sağlıklı Yaşıyoruz ekibi bile hap içerek sağlıklı olacaklarını sanıyor. Vitamin hapları balık yağı hapları B12 iğneleri … Yahu bu haplarla neresi sağlıklı yaşamak bunun. Güldürmen adamı!!!
resimdeki beyefendi markette hanfi d vitaminini alsam diye zaman kaybedeceğine çıksa da güneşlense daha iyi olmaz mı
Hayır resimdeki kişi sleep aids yazan rafların önünde duruyor. İnanılır gibi değil. her halde onlarca belki yüzlerce uyku ilacı/uykuya yardımcı ilaç var. Sanıyorum ki D vitamini bölümünün rafları bundan kat be kat daha büyüktür. Vitamin ilaçları normal ilaçları geçecek. saf saf vitaminleri savunanların dikkatine.
Madem ilaç hayati ürün, o zaman pazar, bakkal, market, büfe… her yerde bulunmalı. 20 m de bakkal varken, 1 km niye eczaneye yürüyeyim. İlaç ismini bilgisayardan çıkarıp verirsen bakkal okur verir, yada müşteri raftan kendi alır.
Tıbbın maskesi/örtüsü düşer diye korkuyorlar.