BEBEĞİN ANNE SÜTÜNÜ DOĞRUDAN MEMEDEN EMMESİ DAHA FAYDALIDIR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğin derisi, ağzı ve bağırsaklarına milyonlarca bakteri yerleşmeye başlar.
Bebeğin sağlığı için çok önemli olan bu bakteriler normal yolla dünyaya gelen bir bebekte annenin doğum kanalı, annenin dışkısı, derisi ve ağzından alınır.
Son senelerde yapılan araştırmalar bebeğin mikrobiyotasının oluşumunda, dolayısıyla da bağışıklık sistemi ve metabolizmasının nasıl gelişeceğinin belirlenmesinde “anne sütünün” de büyük önemi olduğunu gösteriyor.
Bebeğin anne sütünden tam olarak istifade edebilmesi için sütü doğrudan memeden emerek alması gerekir, memeden pompa ile alınan ve sonra biberonla verilen sütte yeteri kadar faydalı bakteri bulunmadığı bilinmektedir.
Pompa ile emilen sütün kalitesini pompanın tipi, sütün nasıl muhafaza edildiği ve biberon ve meme başının temizliği gibi faktörler etkiler.
Araştırmalara göre, pompa ile alınan süt zararlı bakterilerden zengin ve faydalı bifidobakterilerden fakirdir.
Bebeğin ağzının doğrudan memeye teması çok önemlidir. Bebek anne memesini emerken bebeğin ağzına yerleşmiş olan mikroplar anne sütüne geçerler.
Anne sütü kendine has hormon, antikor ve bakteri karışımına sahiptir.
Anne sütü faydalı bakterilerin ana gıdasıdır
Gebeliğin son dönemlerinde bifidobakteriler, progesteron isimli gebelik hormonunu algılarlar ve cevap olarak emzirme aşamasına hazırlanıyormuş gibi çoğalırlar
Bunun, bifidobakterilerin daha hızlı çoğalabilmeleri için evrimsel bir mekanizma olması muhtemeldir.
Bifidobakteriler anne sütünde bulunan ve bebeğin başka türlü sindiremeyeceği özel şekerlerle (oligosakkarit) beslenirler, bunun sonucu olarak da anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsaklarında bu bakteriler bol miktarda bulunur.
Anne sütünde oligosakkaritlerin bulunması yeni bir bilgi değildir ama bunların mikrobiyomun beslenmesi için olan önemi yeni anlaşılmaktadır.
İnek sütünde 40, anne sütünde 100’ den çok, farklı oligosakkarit vardır.
Mikrobiyota bebeğin sağlığını belirliyor
Hayatın ilk iki yılında bağırsaklara yerleşen bakteriler bebeğin sağlıklı olmasında ve hastalıklardan korunmasında çok önemli bir yere sahiptir.
Sezaryenle doğan bebeklerde bu tür bakterileri alamadıkları için bunlarda obezite, tip 1 diyabet ve astım gibi oto-immun hastalık riskleri yüksektir.
Gelelim neticeye
Anne sütü dünyada eşi benzeri olmayan ve suni olarak yapılması imkânsız olan bir gıdadır, hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz.
Anne sütünün bebek tarafından doğrudan imâl edildiği memeden emilerek alınması gerekir.
***
EK 1 (4.6.2022): ‘Yapay anne sütü’ çalışmalarına destek veren Bill Gates’in fonladığı The Guardian, ‘doğal emzirme karşıtı’ makaleler yayınladı.
‘Yapay anne sütü’ çalışmalarına desteği ile bilinen Gates Vakfı, İngiliz The Guardian gazetesine, “Küresel sağlık ve kalkınma konuları hakkında düzenli raporlar üretmesi için” 3,5 milyon dolar fon sağladı. The Guardian ise hemen ardından “doğal emzirmenin, annelerin zihinsel sağlığı açısından kötü olduğunu” öne süren eleştirel bir makale yayınladı.
ABD’li iş insanı Bill Gates, Haziran 2020‘de “yapay anne sütü” üretimi üzerinde çalışan BIOMILQ adında bir girişim başlatıldığını duyurdu.
BIOMILQ, çalışmaları kamuoyuna yansımasının ardından yine Bill Gates’e ait bir yatırım şirketi olan Breakthrough Energy Ventures aracılığıyla 3.5 milyon dolar fon topladı.
Florida merkezli Rumble haber sitesine konuşan bağımsız gazeteci Allison Royal, Gates Vakfı resmi İnternet sitesinde, Eylül 2020‘de The Guardian’a 3,5 milyon dolar ödeme yapıldığına dair bir dekont bulunduğunu tespit etti.
Dekontu orijinal kaynağından [Gates Vakfı] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız
Habere göre, ödemenin yapıldığı tarihin hemen ardından [27 Eylül] Guardian’da, “Antikorlar, Covid enfeksiyonundan 10 ay sonra bile anne sütünde kalıyor” başlıklı bir makale yayınladı.
Haberi orijinal kaynağından [The Guardian] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız
Gates Vakfı Mayıs 2022‘de yıllık finansmanın bir parçası olarak Guardian’a tekrar ödeme yaptı. Allison Royal‘e göre the Guardian, hiç vakit kaybetmeden ödemenin hemen ertesinde [9 Mayıs 2022] “emzirme” konulu “eleştirel” bir makale daha yayınladı.
Haberi orijinal kaynağından [The Guardian] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız
BIOMILQ NEDİR?
Bebek beslenme seçeneklerine odaklanan Kuzey Carolina merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan BIOMILQ, doğal anne sütüne alternatif olarak kullanılabilmesi için “anne sütü profilini yansıtan” ve “yapay anne sütü” olarak adlandırılan bir ürün geliştiriyor. Şirketin, nisan 2020 itibariyle anne sütünün laktoz ve kazein içeren kültürlü bir versiyonunu geliştirdiği biliniyor.
Ürün son olarak Bill Gates tarafından kurulan Breakthrough Energy Ventures ve Danimarkalı yaşam bilimleri yatırımcısı Novo Holdings‘den fon aldı. Diğer yatırımcılar arasında Blue Horizon, Spero Ventures, Digitalis Ventures, Alexandria ve Gaingels bulunuyor.
***
Böylece süt taze taze içilmiş olur, kap kacak kirlenmemiş olur, tekrar ısıtmak gerekmez
her şey öyle değil mi hocam çayın kahve fincanında kahvenin çay bardağında keyfi olmaz aynen onun gibi