ANNE SÜTÜ KOVİD’ E KARŞI KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Anne sütünün mucizelerine her gün bir yenisi ekleniyor.

Yeni bir araştırmaya göre, anne sütünde bulunan bileşenler Kovid’ e karşı da çok etkili bir koruma sağlıyorlar.

Bu bileşenlerden laktoferrin (LF), musin1 (MUC1) ve alfa-laktalbumin (α-LA) Kovid enfeksiyonunu önlüyor.

LF ve MUC1 virüsün hücreye bağlanması, girişi ve hücre içi çoğalması dâhil olmak üzere birçok aşamada etkili olurken α-LA virüsün bağlanması ve hücre girişinde önleyici oluyor.

Daha da önemlisi bu üç bileşenin alfa, beta, gama ve kapa varyantlarına karşı antiviral aktiviteleri var.

Araştırmacılar, bu bilgilerden yola çıkarak etkili tedaviler geliştirilebileceğini düşünüyorlar.

Gelelim neticeye

Anneleri emzirmekten uzaklaştırmak için türlü-çeşitli atraksiyonlar sergileyenlere kapak olsun.

Anne sütü, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir besindir.

Anneler, emzirebildiğiniz kadar emzirin bebeklerinizi.

Kaynak: https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)00406-0

Makale adı: Identified human breastmilk compositions effectively inhibit SARS-CoV-2 and variants infection and replication

Figure thumbnail fx1

***

EK 1 (4.6.2022): ‘Yapay anne sütü’ çalışmalarına destek veren Bill Gates’in fonladığı The Guardian, ‘doğal emzirme karşıtı’ makaleler yayınladı.

‘Yapay anne sütü’ çalışmalarına desteği ile bilinen Gates Vakfı, İngiliz The Guardian gazetesine, “Küresel sağlık ve kalkınma konuları hakkında düzenli raporlar üretmesi için” 3,5 milyon dolar fon sağladı. The Guardian ise hemen ardından “doğal emzirmenin, annelerin zihinsel sağlığı açısından kötü olduğunu” öne süren eleştirel bir makale yayınladı.

ABD’li iş insanı Bill GatesHaziran 2020‘de “yapay anne sütü” üretimi üzerinde çalışan BIOMILQ adında bir girişim başlatıldığını duyurdu.

BIOMILQ, çalışmaları kamuoyuna yansımasının ardından yine Bill Gates’e ait bir yatırım şirketi olan Breakthrough Energy Ventures aracılığıyla 3.5 milyon dolar fon topladı.

Florida merkezli Rumble haber sitesine konuşan bağımsız gazeteci Allison Royal, Gates Vakfı resmi İnternet sitesinde, Eylül 2020‘de The Guardian’a 3,5 milyon dolar ödeme yapıldığına dair bir dekont bulunduğunu tespit etti. 

Dekontu orijinal kaynağından [Gates Vakfı] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız

Habere göre, ödemenin yapıldığı tarihin hemen ardından [27 Eylül] Guardian’da, “Antikorlar, Covid enfeksiyonundan 10 ay sonra bile anne sütünde kalıyor” başlıklı bir makale yayınladı.

Haberi orijinal kaynağından [The Guardian] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız

Gates Vakfı Mayıs 2022‘de yıllık finansmanın bir parçası olarak Guardian’a tekrar ödeme yaptı. Allison Royal‘e göre the Guardian, hiç vakit kaybetmeden ödemenin hemen ertesinde [9 Mayıs 2022] “emzirme” konulu “eleştirel” bir makale daha yayınladı.

Haberi orijinal kaynağından [The Guardian] görüntülemek için yukarıdaki görselin üzerine tıklayınız

BIOMILQ NEDİR?

Bebek beslenme seçeneklerine odaklanan Kuzey Carolina merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan BIOMILQ, doğal anne sütüne alternatif olarak kullanılabilmesi için “anne sütü profilini yansıtan” ve “yapay anne sütü” olarak adlandırılan bir ürün geliştiriyor. Şirketin, nisan 2020 itibariyle anne sütünün laktoz ve kazein içeren kültürlü bir versiyonunu geliştirdiği biliniyor.

Ürün son olarak Bill Gates tarafından kurulan Breakthrough Energy Ventures ve Danimarkalı yaşam bilimleri yatırımcısı Novo Holdings‘den fon aldı. Diğer yatırımcılar arasında Blue HorizonSpero VenturesDigitalis VenturesAlexandria ve Gaingels bulunuyor.

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/yapay-anne-sutu-calismalarina-destek-veren-bill-gatesin-fonladigi-the-guardian-dogal-emzirme-karsiti-makaleler-1937683

***

EK 2 (20.11.2023): Filim adamlarının yaptığı araştırmada, anne sütü emenlerde kolon kanseri riski yüksek bulunmuş. İlliyet bağı göstermeyen çöp bir araştırma ama maksat başka… Çamur at, izi kalsa yeter!

Kaynak: https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(23)00673-0/fulltext

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: