MUSLERA’ NIN ÜLKESİNDEN ALINACAK KORUNMA DERSİ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Peki, Muslera’ nın memleketi nasıl bu başarıya ulaştı?
Uruguay 13 Martta acil durum ilan etti; sınırlarını ve okul, sinema, alışveriş merkezi gibi mekânları kapattı.
İnsanları evden çalışmaya, maske takmaya ve fiziki mesafeyi korumaya teşvik etti ama evlerine HAPSETMEDİ.
Günlerdir keyfeden martıların yuvalarına dönme vakti geldi, sahiller artık bizimdir!
KOVİD’ den korunmanın yolu 4 M’ dir
Koronavirüslerden korunmak için bizim de 4 M tedbirlerine sıkı sıkıya riayet etmemiz gerekiyor:
MESAFE: İnsanlardan mümkünse en az bir hatta 2 metre uzakta kalmak.
MASKE: Kapalı alanlarda maske takmak (Açık alanlarda mesafe korunduğunda maske takmayı gereksiz ve hatta zararlı buluyorum).
MUSLUK: Ellerimizi aşırıya kaçmadan su ve sabunla yıkamak (Çok özel durumlar dışında el dezenfektanları ve kolonyaya karşıyım)
MORAL ve MANEVİYAT: Gereken tedbirleri almak ama morali yüksek tutmak ve inançlı olmak (Bu benim hayat anlayışıma göre çok ama çok önemlidir).
Gelelim neticeye
Bu koronavirüs salgınının bugünden yarına bitmeyeceği artık besbelli.
Bu virüslerle kavga gürültü çıkarmadan, işimizi gücümüzü aksatmadan beraber yaşamayı öğrenmemiz şart.
Alacağımız tedbirlerin de “dakka başı değişen bilimsel araştırmalara” değil akıl ve mantığa dayalı olması elzem.
Bu saatten sonra -salgının başlarında benim de faydası olduğuna inandığım ve yapılmasını tavsiye ettiğim- MAPUSLUK dönemi artık kapanmıştır.
Mapusluk telafisi mümkün olmayacak ekonomik, sosyal ve güvenlik meselelerine davetiyedir.
4 M’ ye tam uyarak normalleşelim, güzelleşelim.
Kaynak: https://www.economist.com/the-americas/2020/06/20/how-uruguay-has-coped-with-covid-19
***
EK 1 (22.7.2020): KOVİD’ den korunmada maske + mesafe + musluk + moral (4 M) kaidesini benimseyenler artıyor.
“Bir hastasından yeni tip corona virüs (Covid-19) bulaşan ve kendi kendine uyguladığı tedaviyle hastalığı yenen İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, hastalıkla mücadelede moralin çok önemli olduğunu, bu süreçte iyileşme ihtimaline yoğunlaşmak gerektiğini kaydetti“.
***
EK 2 (10.9.2020): Papa Françesko, koronavirüsü “sevgiyle yenme” yemini ettiği vaaza katılanların ilgisine karşılık verirken salgının gerektirdiği başlıca kuralları bir kenara bıraktı: Maskesini çıkardı, kalabalıktan bazı kişilere de dokundu. Vatikan’ın San Damaso avlusunda toplanan Hıristiyanlara seslenen 83 yaşındaki Papa, koronavirüsün “Tanrı’nın sevgisiyle” yenileceğini söyledi. Papa vaazında, koronavirüs salgınından herkesin ortak iyilik arayışında olması halinde çıkılacağını belirtti. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/241701/ya%C5%9Fam/salg%C4%B1n%C4%B1-sevgiyle-yenme-s%C3%B6z%C3%BC-veren-papa-kurallar%C4%B1-unuttu-maskesini-%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1p
***
EK 3 (17.5.2021): New York Times yaptığı Covid-19 vaka raporu derlemesinde Mart ayının başından bu yana dünya çapında yeni corona virüs vakalarının iki kattan fazla arttığı bildirildi. Geçtiğimiz iki hafta boyunca, küresel Covid vaka sayılarının Ocak ayı başlarındaki zirve noktasını aştığının altı çizilirken ortalama günlük vaka sayısının bir haftadan uzun bir süredir 800 binin üzerinde seyrettiği belirtildi. Hindistan’ın art arda rekor kırdığı son günlerde Güney Amerika ülkelerinin de virüsten yoğun bir şekilde etkilendiği bildirilirken nüfusa oranla en fazla can kaybının Brezilya’da, en fazla vakanın ise Uruguay’da görüldüğünün altı çizildi.
NY Times’ın derlemesinde, 3,5 milyonluk bir nüfusa sahip olan Uruguay, günde yaklaşık 3 bin yeni vaka bildirirken halihazırda dünyada kişi başına en yüksek vakasına sahip ülke olarak dikkat çekti. Mart ayının başından bu yana dünya çapında yeni corona virüs vakalarının sayısı iki kattan fazla arttığı tespit edilirken geçtiğimiz iki hafta boyunca, küresel Covid vakalarının Ocak ayındaki rekor seviyeleri aştığını bildirildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Perspektif olarak ifade etmek gerekirse, geçen hafta küresel olarak neredeyse salgının ilk beş ayında olduğu kadar çok vaka görüldü” derken ülkelerin Hindistan’ın yaşadığı Covid krizi sırasında dünyanın dört bir yanından nakit ve tıbbi malzemeleri de içeren uluslararası desteğinden dolayı takdirini dile getirdi. Dr. Tedros, “Aynı zamanda, dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok ülkenin hala yoğun bir Covid-19 dalgası yaşadığını unutmamalıyız” dedi. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/covid-19-raporu-gectigimiz-hafta-ilk-5-ay-kadar-vaka-goruldu-son-iki-ayda-iki-kattan-fazla-artti,bZCcNSCq6U6Ti2EpKvAa7w
***
İlgili Diğer Yazılar:
- MASKELİ AMA SOSYAL MESAFESİZ KONSERE KATILANLARDA ENFEKSİYON BELİRTİSİ GÖRÜLMEDİ
- ERTELENEN SAĞLIK HİZMETLERİ KAYNAKLI CAN KAYBI KOVİD ÖLÜMLERİNDEN FAZLA
- VAKALARI DÜŞÜRMENİN TEK YOLU DEVLETİN KISITLAMA UYGULAMASI
- KARATAY VE KÜÇÜKUSTA’ NIN TAVSİYELERİNE UYANLAR KOVİD’ İ HAFİF GEÇİRECEKTİR
- 5 SORUDA KOVİD’ DEN KORUNMA YOLLARI
Çok daha başarılıbir ülke yanımızda Azerbaycan.
3.5 milyonla 83 milyonu kıyaslama doğrumu, bizde sadece İstanbul 17 milyon nüfuslu… Milletimiz kurallara karşı gelmekten çekinmiyor hadi çöz bu durumu, Hocam keşke bizde eve kapanmadan bu işi halletseydik… Bizde gizli taziye, mevlit, nişan kına düğün yapılıyor neyle uğraşıca
Hocam sende mi yapma, Gürsel Tekin ile aynı noktaya gelme. Saçma sapan bir ülke ile kıyaslama Türkiyeyi