KOVİD’ DE VİRÜS ZARFINI HEDEFLEYEN GARGARALARIN POTANSİYEL ROLÜ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
KOVİD’ DE VİRÜS ZARFINI HEDEFLEYEN GARGARALARIN POTANSİYEL ROLÜ
Bilim dünyası KOVİD’ de “külliyen” sadece ilaç ve aşı peşinde.
Virüsün vücuda ilk girdiği burun, boğaz, ağız gibi yerlerde yerleşmesini önleyen veya buralardaki virüsleri ortadan kaldırmaya odaklanan araştırma neredeyse yok.
Denenen yüzlerce ilacın hiçbirinden tınmayan sayın koronavirüsün su ve sabunla eriyip gitmesi dikkate alınmıyor.
Tabii ki ağzımızı sabunlu su veya çamaşır suyu ile yıkayalım demiyorum ama bu gerçekten hareketle burun ve ağızda kullanılabilecek kimyasallar üzerinde çalışılabilir ve buradan bir mucize çıkarmak da pekâlâ mümkün olabilir.
Mesela, ağzı tuzlu su ile gargara yapmanın epitel hücrelerinin antiviral kapasitelerini artırması çok önemli bir çıkış noktası olabilir (1, 2).
Gelelim neticeye
Çok şükür ki şimdilik sayıları çok az da olsa bu “çok ilerlemiş” modern tıp devrinde bu tür basit uygulamalara aklını takan bilim adamları zuhur etmeye başladı.
Bunların, su ve sabunla el yıkayarak enfeksiyonların önlenebileceğini keşfeden ama o zamanın “büyük bilim adamları” tarafından horlanan ve hayatı akıl hastanesinde sonlanan Semmelweis’ ın başına gelenlerden haberleri var mı acaba?
Kaynaklar:
***
“Potential Role of Oral Rinses Targeting the Viral Lipid Envelope in SARS-CoV-2 Infection” başlıklı makalenin özeti:
Yeni çalışmalar, KOVİD’ in erken döneminde virüsün çoğalma ve bulaşma yerleri olarak boğaz ve tükürük bezlerinin önemi giderek daha fazla göstermektedir.
KOVİD etkeni virüs, tomurcuklandığı konakçı hücreden türetilen bir dış lipit membranı ile karakterize edilen zarflı bir virüstür.
Lipit membranları parçalayan ajanlara çok hassas olmakla beraber bulaşmayı önlemede ağız gargarasının potansiyel rolü hakkında bir tartışma yapılmamıştır.
Bu makalede, etanol, klorheksidin, setilpiridinyum klorür, hidrojen peroksit ve povidon-iyot ihtiva eden yaygın olarak bulunan diş gargara bileşenleri ile viral lipit membran bozulmasının bilinen mekanizmalarını gözden geçirdik.
Ayrıca, mevcut formülasyonları, bu ajanların konsantrasyonlarına dayanarak koronavirüs lipit zarfını bozma potansiyel yetenekleri açısından değerlendirdik ve bazılarının klinik değerlendirmeyi hak ettiği sonucuna vardık.
Koronavirüsler de dahil olmak üzere diğer zarflı virüsler hakkında daha önce yayınlanan araştırmanın, ağız gargarasının koronavirüs bulaşmasını azaltmanın potansiyel bir yolu olarak görülmesi gerektiği fikrini doğrudan desteklediğini vurguladık.
Makaleyi okumak için: https://academic.oup.com/function/article/1/1/zqaa002/5836301
***
EK 1 (20.10.2020): Bebek şampuanlarının ve bazı ağız temizleyicilerinin, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmaya yardımcı olabileceği bildirildi.
Mirror gazetesinin internet sitesinde çıkan habere göre, Penn State Tıp Fakültesinde görevli uzmanların yaptığı çalışmada, bazı gargaraların ve bebek şampuanlarının Kovid-19‘u etkisiz hale getirebileceği öne sürüldü.
Araştırmacılar, yüzde 1 oranında bebek şampuanı bulunan solüsyon, ağız içi yanmayı önleyici temizleyici ve gargaralar dahil olmak üzere günlük kullanılan bazı ürünleri test etti. Çalışmada yüzde 1 oranında bebe şampuanı bulunan solüsyonun, 2 dakika sonra Kovid-19’un yüzde 99,9’undan fazlasını etkisiz hale getirdiği gözlendi. Bazı gargara ürünlerinin 30 saniyede virüsün yüzde 99,9’undan fazlasını pasifleştirdiği tespit edildi.
Çalışmaya öncülük eden Profesör Craig Meyers, aşının geliştirilmesini beklerken bulaşıyı azaltacak yöntemlere ihtiyaç olduğunu belirterek “Test ettiğimiz ürünler kolayca bulunabiliyor, çoğu zaman zaten insanların günlük rutinlerinin bir parçası.” ifadelerini kullandı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/bebek-sampuanlari-ve-gargaralar-kovid-19a-karsi-koruma-saglayabilir/2012895
***
EK 2 (20.10.2020): Britanyalı uzman: Kovid-19’a karşı yeni önlem diş fırçalamak.
Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi’nden Martin Addy, diş fırçalamanın Kovid-19’a karşı bir önlem olabileceğini söyledi.
Diş hekimliği profesörü Addy, diş macunlarının el yıkamak için önerilen maddelerle aynı kimyasalları içerdiğini belirterek virüsün ağızdan girmesi durumunda onu yok edebileceğini iddia etti. Daha sonra profesör, diş macununun ağızdaki viral yükü azaltabildiğini bu sayede de virüsün yayılımını önleyebileceğini ekledi.
Daily Mail’ in haberine göre, Addy, kişilerin dışarı çıkmadan hemen önce dişlerini fırçalamaları gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Diş macununun etkisi üç ila 5 saat arası devam ediyor. Böylece diş fırçalama, tükürükteki viral yükü veya ağıza giren virüslerin neden olduğu enfeksiyonu azaltabilir”.
Profesör sonrasında yüz maskesi ve el yıkama gibi diş fırçalamanın da teşvik edilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Daha önce, Oxford Kovid-19 Kanıt Hizmet Ekibi (Oxford Covid-19 Evidence Service Team) üyeleri yaptıkları çalışmalarda, maruz kalınan virüsün miktarının da önemli olduğunu, az dozda virüse maruz kalmanın hastalığın şiddetini düşürdüğünü söylemişti. Araştırmacılar, başlangıçtaki bu virüs miktarının, bir hastanın virüsü ne kadar yayabileceği konusunda da etkili olduğunu eklemişti.
***
EK 3 (4.6.2021): Facebook, ikisi de bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalardan bahseden iki yazım için bana bir kere daha kısıtlama getirdi. İnanılır gibi değil.
***
EK 4 (27.6.2021): Kovid-19 için uygulanan sansür ve zorbalık, dünya tarihinin hiçbir döneminde görülmemiştir…
sinüzit hastasıyım yazın denize girer kışın da hocanın bahsettiği şekilde sinüs rinse ile burnumu yıkarım çok iyi geliyor öneririnm
Bir ara çamaşır suyu da iyi geliyor diye içip zehirlenenler ölenler olmuştu diye anımsıyorum
Bebe şampuanı Dalin 1/100 sulandırılmış halini ağızda gargara yapıyoruz doğru mu anladım