ANTİSEPTİK BOĞAZ SPREYİ KORONA BULAŞMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

International Journal of Infectious Diseases‘ de yayınlanan araştırmada ağız yoluyla alınan hidroksiklorokin ve antiseptik etkili povidone-iodine boğaz spreyinin koronavirüs bulaşmasını azaltabileceği gösterildi (1).

Açık paralel randomize kontrollü çalışmada sağlıklı göçmen işçiler Singapur’da Tuas South Dormitory sanayi bölgesinde bulunan çok katlı bir yurtta karantina altına alındı.

Asemptomatik 3.037 göçmen katılımcının hepsi de erkekti ve ortalama yaşları 33 idi.

Her biri yurdun ayrı katları olarak tanımlanan 40 kümeye 42 günlük farklı profilaksi (önleyici) rejimleri uygulandı.

Bir grup ağız yoluyla hidroksiklorokin (bir kere günde 400 mg, sonra günde 200 mg), ağızdan ivermektin (bir kere 12 mg), bir grup povidone-iodine boğaz spreyi (günde 3 defa, 270 mikrogram/gün), bir grup ağızdan çinko (günde 80 mg) + vitamin C (günde 500 mg) veya günde vitamin C (500 mg) verildi.

Katılımcılar 42 gün sonunda antikor testi pozitifliği veya ilk günle 42. gün arasında PCR testi pozitifliğine göre değerlendirildi.

Vitamin C ile kıyaslandığında mutlak risk azalması hidroksiklorokin için yüzde 21, povidone-iodine boğaz spreyi için yüzde 24 idi.

Çinko/vitamin C kombinasyonu ve ivermektin ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. .

Yan etkilere bağlı olarak çinko/vitamin C kombinasyonu alan katılımcıların yüzde 6.9’ u, vitamin C alanların yüzde 4,7’ si, povidon-iyot alanların yüzde 2’ si ve hidroksiklorokin alanların yüzde 0.7’ sinde tedaviye ara verilmesi gerekti.

Bu sonuçlar, genç ve sağlıklı insanlarda koronavirüs enfeksiyonunu önlemede hidroksiklorokin veya povidone-iodine spreyin vitamin C’ ye üstün olduğunu gösteriyor.

BMJ’ de yayınlanan meta-analizde hidroksiklorokinin koronavirüs enfeksiyonunu, hastaneye yatış veya mortaliteyi önlemediği, birçok katılımcının yan etkiler sebebiyle tedaviyi bıraktığı, ivermektin ile yapılan çalışmalar çok küçük olduğu için herhangi bir karara varılamadığı ortaya çıktı (2).

Gelelim neticeye

BİR: Tek başına hiçbir ilacın koronavirüs bulaşmasını kesin olarak önlemesini mümkün görmüyorum ancak ağız gargara ve spreylerinin kısmen faydası olabileceğine de inanıyorum.

Bunlar içinde benim favorim hiçbir yan etkisi olmayan tuzlu su ile ağız gargarası olmakla beraber bu ve başka birçok çalışmada da gösterildiği gibi antiseptik veya başka kimyasal bulunan ürünlerin de faydası olabilir.

İKİ: Bulaşmayı önleyici tedbirleri doğru şekilde uygulama yanında ağız gargaraları da tavsiye edilmelidir. 

Kaynaklar:

1. https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00345-3/pdf

2. https://www.bmj.com/content/373/bmj.n949

***

EK 1 (10.5.2021): SARS-CoV-2′ nin hastalardan sağlık çalışanlarına veya sağlık çalışanlarından hastalara bulaşmasını sınırlamak ve KOVİD ensidansını azaltmak için povidone iodine’ in (PVP-I) bir protokol dahilinde burun yoluyla inhalasyonu ve ağız-boğaz çalkalanmasını tavsiye ediyoruz. KOVİD hastalarında üst solunum yolu SARS-CoV-2 kontaminasyonunu sınırlamak için düzenli kullanım olmalı, aynı zamanda KOVİD hastalarını tedavi etmeden veya ağız/burun yoluyla uygulanan çeşitli müdahalelerden önce hastanın KOVİD durumundan bağımsız olarak sağlık çalışanları tarafından kullanılmalıdır. Bu tür prosedürler uygulanan hastalar ayrıca PVP-I ile tedavi edilmelidir. Tavsiye edilen toplam iyot maruziyeti, kullanımına kontrendikasyonları olmayanlarda önceden kaydedilmiş güvenli sınırlar içindedir. Kaynak: https://drive.google.com/file/d/1dacnvMuRLKsG6MvxBmUD2gWAzJBl47df/view

***

EK 2 810.5.2021): Povidon iyodun (PI) % 0,5 kadar düşük konsantrasyonlardaki çözeltileri, in vitro olarak 15 saniye kadar kısa temas sürelerinde SARS-CoV-2’yi hızla inaktive eder. Nazofarengeal dekolonizasyon, hafif ila orta derecede KOVİD olan yetişkinlerde SARS-CoV-2’nin taşınmasını azaltabilir. Hastaların % 42’sinde görülen tiroid disfonksiyonu, tedavinin kesilmesiyle kendiliğinden düzelmiştir. Veriler, olumsuz etkileri en aza indirmek için daha düşük PI konsantrasyonları kullanarak SARS-CoV-2’nin atılımını sınırlandırmada ve bunun sonucunda insandan insana bulaşmada PI’nin yararını doğrulamak için daha büyük bir klinik araştırmalar gerektiğini gösteriyor. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2775984

***

EK 3 (10.5.2021): İntranazal PVP-I, SARS-CoV-2’yi hızla inaktive eder ve kişisel koruyucu ekipmanın ötesinde viral bulaşmayı azaltmada yardımcı bir rol oynayabilir. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2770785

***

EK 1 (4.6.2021): Facebook, ikisi de bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalardan bahseden iki yazım için bana bir kere daha kısıtlama getirdi. İnanılır gibi değil.

Resim

***

EK 2 (27.6.2021): Kovid-19 için uygulanan sansür ve zorbalık, dünya tarihinin hiçbir döneminde görülmemiştir…

***

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Sabit dedi ki:

    Antigargara tayfası bozulacak bu yazıya

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Karatay gargara demişti!

  3. aziz kerim dedi ki:

    onca gerçek sorunun içinde
    koronayı gündem yapan her doktor/kişi
    vebal altındadır

Siz de yorumunuzu paylaşın: