AĞIZ GARGARALARI KORONAVİRÜSLERİ SANİYELER İÇİNDE PARÇALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İki ağız gargarası tipinin laboratuvar deneylerinde SARS-CoV-2 virüsünü saniyeler içinde parçalayarak insan hücrelerinde üremesini engelleyebileceği bildirildi (1).

Araştırmaya göre, Listerine ve Chlorhexidine gerçek kullanımı taklit edecek konsantrasyonlara seyreltildikten sonra saniyeler içinde virüsü bozuyor.

Araştırmada, iyot ihtiva eden Betadine ve hidrojen peroksit ihtiva eden Peroxal isimli diğer iki ağız gargarasının, viral bulaşmayı önlemede potansiyel olarak bir miktar koruma sağlama konusunda umut vaat ettiği bildirildi.

Bununla beraber bu iki gargaranın anlamlı hücre ölümlerine sebep oldukları, sadece Listerine ve Chlorhexidine’ in hücrelere çok az etki ederek virüsü bozduğu tespit edildi.

Bu sonuçlara bakarak ağız gargaralarıyla enfeksiyonun önlenebileceğini söylemek mümkün değil; bunun insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarla gösterilmesi gerekiyor.

Rutgers School of Dental Medicine uzmanları tarafından yapılan araştırma Pathogens isimli tıp dergisinde yayınlandı.

Daha önce yapılan çalışmalarda da farklı antiseptik ağız gargaralarının koronavirüsleri parçalayabileceği ve bulaşmayı önleyebileceği bildirilmişti (2, 3). 

Bu çalışmada gargaralarının konsantrasyonları, temas süresi ve deri hücrelerini öldürücü hususiyetleri de dikkate alındı.

Mouthwash killed coronavirus in experiment

Araştırma hakkında teknik bilgi

Araştırmada önce, antiviral aktivitenin ağız durulama kaynaklı sitotoksisitenin bir sonucu olmadığından emin olmak için ağız durulamalarının hücre canlılığı üzerindeki etkisi incelendi.

Bunlar içinde hücre öldürücü etkisi en fazla olan Colgate Peroxyl (hydrogen peroxide) idi, bunu povidone-iodine, chlorhexidine gluconate (CHG) ve Listerine (esansiyel yağlar ve alkol) takip etti.

Colgate peroksil ağız durulama ve povidon-iyodun güçlü antiviral aktiviteleri, enfeksiyon sırasında hücresel hasarın sonucuydu

Chlorhexidine’ nin etkinliğinin, virüs hücrelere bağlandıktan sonra durulama yapılmadığında daha büyük olması ağız durulamanın hücreler üzerindeki uzun süreli etkisinin antiviral sonucu etkilemesine bağlandı.

Gargaraların hücrelere olan etkisinin en aza indirilebilmesi için hücreler enfeksiyondan önce santrifüj edilerek virüslerden büyük ölçüde uzaklaştırıldı.

Colgate Peroxyl veya povidon-iyodinin% 5 (v/v) seyreltilmesi viral enfeksiyonu tamamen bloke etti.

Benzer bir % 5 (h/h) Listerine veya CHG seyreltmesi virüs üzerinde orta derecede baskılayıcı etkiye sahipti, ancak% 50 (h/h) Listerine veya CHG seyreltmesi viral enfeksiyonu tamamen bloke etti.

Gelelim neticeye

Virüsü bulaşmasında el temizliğine verilen ehemmiyetin virüslerin vücuda ilk giriş yeri olan ağız ve buruna neden verilmediğini hatta neden hiddet ve şiddetle karşı çıkıldığını, neden yaygara koparıldığını hâlâ anlamış değilim. 

Ağız gargarası olarak senelerden beri kullanılan ve bazıları reçetesiz de satılan maliyeti de düşük olan bu kimyasalların virüs yükünü azaltmada etkili olması akla ve mantığa uygundur.

Bu tür uygulamalarla enfeksiyon önlenemese bile hastaların çevreye saçtıkları virüs sayısının azalması, salgının kontrolünde işe yaraması beklenebilir.

Kaynaklar:

1. https://www.mdpi.com/2076-0817/10/3/272/htm

2https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/17/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/agiz-gargarasi-virusu-30-saniyede-olduruyor/

3https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/19/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/gargara-yaygarasi/

***

EK 1 (4.6.2021): Facebook, ikisi de bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalardan bahseden iki yazım için bana bir kere daha kısıtlama getirdi. İnanılır gibi değil.

Resim

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Ana fikir kesinlikle çok doğru…
    Ancak piyasadaki kimyevi maddelerle değil, evde üretilmiş elma sirkesi kullanmalısınız!

  2. zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam merhaba ben bir diş hekimiyim. Bu süreçte covid ile ilgili yaptığımız bir çalışma için bunun benzeri çok çalışma okudum. Çalışmaların sonuçları gargaralar için çok güzel hatta yaklaşık etki diş fırçalama gibi mekanik temizlik için de söylenebilir. Hatta
    zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    Daha önce sars ve mers döneminde yapılan çalışmalarda yaklaşık aynı sonuca varmakta. Ve ventilatöre bağlı ölümleri, sadece ağız diş sağlığını düzenli uygulayarak %10-20 arasında azaldığı yönünde sonuçlar var. Ancak,
    zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    Düzenli olarak klorheksidin, benzidamin gibi bakterisid gargaraların günlük düzenli kullanımında ağız içi florada denge bozuluyor. Ve özellikle mantar türevleri baskın hale geçiyor. Bu seneple bu gargaraların sürekli kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
    zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    Ama insanlar düzenli günde 2 defa diş fırçalama ve hekimlerinin tavsiyesine göre bakteriyostatik etkili (listerin) gargaraları kullanma alışkanlığı edinirlerse hem covid için rezervuar görevi gördüğü bildirilen periodontal cepte ve tükrük bezlerinde virüs yoğunluğu azalacaktır
    zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    Ayrıca covid pozitif kişiler de ağız sağlığına çok önem göstermeli çünkü ağız ile akciğer arasındaki yoğun bir ilişki mevcut. Eğer engel teşkil eden bir sistemik hastalıkları yoksa hastalık sürecinde bakterisid etkili gargaraları kullanmalarının iyi olacağını düşünüyorum.
    zuhal yıldırım bilmez
    @zuhalyildrm
    ·
    1 sa
    Ancak çok uzun süreli kullanımda florayı bozduğu için birkaç gün ile sınırlandırılmalı. Tabii ki hekimlerinin kontrolünde.

Siz de yorumunuzu paylaşın: