KOVİD TEDAVİSİNDE TUZLU SU İLE BURUN YIKAMA VE GARGARA YAPILMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

66 hasta üzerinde yapılan ve kısa adı ELVIS olan randomize kontrollü çalışmada hipertonik tuzlu su ile burnu yıkama ve gargaranın kontrol grubuna göre enfeksiyon süresini 1.9 gün, ilaç kullanımını yüzde 36, ev halkına bulaşmayı yüzde 35 ve virüs saçılmasını ≥0.5 log10/d’ dan fazla azalttığı tespit edilmişti (1).

Bu araştırmanın verilerinin, “koronavirüsle enfekte olanlara” odaklanarak post hoc değerlendirilmesinde kontrol grubuna kıyasla burun tıkanıklığının 3.1 gün, öksürüğün 3.3 gün, ses kısıklığının 2.9 gün kısaldığı tespit edildi (2).

People are posting nasal irrigation neti pot videos - Insider

Tuzlu su nasıl etkili oluyor?

Fagositler yuttukları mikropları, fagolizozomlarda miyeloperoksidaz enzimi vasıtasıyla klor iyonlarından (Cl) ürettikleri hipokloröz asit (HOCl) ve hidrojen peroksitle parçalar. Çamaşır suyunun aktif bileşiği olan HOCl’ in antibakteriyel ve antiviral hususiyetleri vardır.

HOCl üretimi için miyeloperoksidaz gerektiği için miyeloid seriden olmayan hücreler HOCl üretmezler ama yeni bir araştırmada epitel, fibroblast ve karaciğer hücrelerinin sodyum klorit (NaCl) konsantrasyonlarının artmış olduğu durumlarda antiviral aktivite gösterebilecekleri ortaya çıktı (3).

Araştırmada, zarflı veya zarfsız, DNA ve RNA virüslerinin çoğalmalarının NaCl dozuna bağımlı olarak baskılandığı tespit edildi.

Sodyum kanal inhibitörleri ile tedavi NaCl’ nin aracılık ettiği virüs baskılanmasını önlememiş olmakla beraber, bir klorit iyon kanalı inhibitörü olan NaCl’ nin inhibisyonunu tersine çevirmesi antiviral aktivite için hücre içinde klor bulunması gerektiğini gösteriyor.

İnhibisyonun bir miyeloperoksidaz inhibitörü (4-aminobenzoic hydrazide) varlığında tersine dönmesi de epitel hücrelerinin Cl-‘ u HOCl’ e çeviren bir peroksidazları olduğunu düşündürmektedir.

Enfeksiyonun erken döneminde hücre içinde HOCl üretiminin anlamlı derecede arttığı anlaşılmaktadır.

Bu veriler miyeloid olmayan hücrelerin HOCl üretmek için Cl-‘nin mevcudiyetine bağlı olarak doğuştan gelen bir antiviral mekanizmaya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Çeşitli viral enfeksiyonlara karşı antiviral aktivite, NaCl mevcudiyetini artırarak artırılabilir.

Gelelim neticeye

KOVİD’ de de hem hastalık belirtileri olan hem de olmayanların üst solunum yollarında özellikle de burun ve boğazda yüksek miktarlarda koronavirüs bulunduğu bilinmektedir.

Tuzlu su ile burun yıkama ve gargara sayesinde hastalık belirtilerinin süresinin kısalması bulaştırıcılığın da azalması demektir.

Bu araştırmaya dayanarak tabii ki kesin bir kanaate varmak mümkün değildir, bunun geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması gerekir ama yüzlerce senelik geçmişi olan, bilhassa alerjik burun-boğaz hastalıklarındaki etkinliği çok iyi bilinen tuzlu suyla burun yıkama ve gargaranın emniyetli ve bedava olmasına da dikkatinizi çekiyor ve yapılmasını tavsiye ediyorum.

Faydası belli olmayan bir şeyi nasıl tavsiye edersin diyenlere cevabım “İnanmıyorsan sen araştır” olacaktır.

Kaynaklar:

1https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3

2. http://www.jogh.org/documents/issue202001/jogh-10-010332.htm

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30206371/

***

EK 1 (4.6.2021): Facebook, ikisi de bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalardan bahseden iki yazım için bana bir kere daha kısıtlama getirdi. İnanılır gibi değil.

Resim

***

EK 2 (27.6.2021): Kovid-19 için uygulanan sansür ve zorbalık, dünya tarihinin hiçbir döneminde görülmemiştir…

ResimResim

***

EK 3 (19.9.2021): ARK  “Tarih:22 ocak 2021. Bu haber palavra mı yoksa spreyin başına bir iş mi geldi? Bu spreyi duyan, gören, kullanan oldu mu?

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1439334951347015681?s=20

***

EK 4 (28.1.2022): Van Gölü suyundan örnek alan Prof. Dr. Cansız, bu suyla bir sprey hazirladi. Cansız, 60 korona virüs hastası üzerinde yaptığı araştırmada, 30 hastada bu spreyi kullandı. Spreyi kullanan hastaların taşıdığı virüs miktarında bir azalma tespit edildi. Araştırma neticesinde, pH değeri 9,3 olan Van Gölü suyuyla hazırlanan spreyi sıkan hastaların korona virüsü hafif atlattığı da orta çıktı. Yapılan bu araştırma, Van Gölü suyunun şifalı olduğuna inanan Vanlıları sevindirdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde korona virüs hastalarıyla ilgilenen Acil Tip Uzmanı Dr. Mehmet Tatlı, Van Gölü’ne düzenli girerek burun mukozalarını sürekli göl suyuyla temizleme fırsatı bulanların korona virüse yakalanmasının bunu yapmayanlara oranla daha az olduğunu söyledi.

Kaynak: https://beyazgazete.com/haber/2021/9/29/van-golu-suyuyla-hazirlanan-spreyin-korona-virusun-cogalmasini-engelledigi-tespit-edildi-6241401.html

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Merih dedi ki:

    Tamam araştırsınlar ama buna hiçbir ilaç şirketi sponsor olmaz. Sucuları ve tuzcuları bilemem.

  2. Duran dedi ki:

    Resimdeki çocuk Çinliye benziyor. demek ki Çin bunu benimsemiş çocuğuna bile yapıyor. Araştırmaya gerek yok.

  3. Selim KOÇ dedi ki:

    Yazınızdan dolayı teşekkürlerimi sunarım. Nacizane bu uygulamayı yaptım ve hep yaparım. Özellikle grip olacağımı anladığımda ağız ve burnumu (yıkama aleti ile) yıkarım. Sonra kendi yaptığım elma sirkesinden içer ve gargara yaparım. Çok faydasını gördüm.
    Covid’ten hasta oldum ve hiç ilaç kullanmadan 3 günde atlattım. Bloğumda kullandığım tekniği anlattım.
    https://elektrokod.wordpress.com/2021/05/07/corona-ve-griple-mucadele-rehberi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: