SİNOVAC ÖLÜM VAKALARINA KARŞI DAHA ETKİLİ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Deutsche Welle’ nin haberi:
Uruguay’da yapılan araştırmada Sinovac aşısının Covid-19’a bağlı ölümleri BioNTech/Pfizer aşısından daha fazla engellediği tespit edildi. Ancak uzmanlar, araştırmadan hatalı sonuçlar çıkarılmaması konusunda da uyardı.
Uruguay Sağlık Bakanlığı, Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın ürettiği ve Türkiye’de de kullanılan CoronaVac aşısıyla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. CoronaVac aşısının Covid-19’a bağlı ölümleri BioNTech/Pfizer aşından daha fazla engellediği tespit edilen araştırmaya göre CoronaVac, iki doz aşıdan 14 gün sonra ölümleri yüzde 97 oranında, BioNTech/Pfizer ise iki dozdan 14 gün sonra ölümleri yüzde 80 oranında azaltıyor.
Ancak araştırmayı yapan uzmanlar, çalışmada yaş gruplarının, kişinin taşıdığı diğer hastalıkların ve özellikle risk gruplarının dikkate alınmadığını belirterek elde edilen sonuçların dikkatli bir şekilde yorumlanması gerektiği uyarısında bulundu. Söz konusu faktörlerin ölüm oranlarına büyük bir etkisi olduğuna işaret eden uzmanlar, bu noktaların dikkate alınmamasının araştırma sonuçlarını etkileyebileceğini ifade etti.
Araştırmanın diğer sonuçları
Uruguaylı uzmanların araştırmasına göre BioNTech/Pfizer aşısı, koronavirüsün bulaşmasına ve hastaneye yatışlara karşı ise daha iyi koruma sağlıyor. Buna göre BioNTech/Pfizer aşısı virüs bulaşma riskini yüzde 75 oranında, CoronaVac da yüzde 57 oranında azaltıyor. Yoğun bakıma alınma riskini ise Çin aşısı yüzde 95, BioNTech/Pfizer ise yüzde 99 oranında düşürüyor.
Araştırma çerçevesinde CoronaVac’la aşılanan 712 bin 716 kişiden 5 bin 360 kişiye virüs bulaşırken yoğun bakıma kaldırılan 19 kişiden 6’sı da hayatını kaybetti. Araştırmada, BioNTech/Pfizer’le aşılanan 149 bin 329 kişiden 691 kişiye virüs bulaştığı, bir kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü, 8 kişinin de hayatını kaybettiği belirlendi. BioNTech’le aşılanmasına rağmen hayatını kaybeden kişilerin 80’li yaşlarda olduğunu vurgulandı.
CoronaVac’la ilgili daha az veri var
Öte yandan CoronaVac aşısına ilişkin daha az sayıda güvenilir ve bağımsız veri var. Buna karşın mRNA bazlı BioNTech/Pfizer ve Moderna gibi aşılarla ilgili şimdiye kadar çok sayıda araştırma yapıldı. İsrail’de yapılan ve sonuçları mayıs başında The Lancet adlı bilim dergisinde yayımlanan dev araştırmaya göre aşının ölümleri yüzde 97 oranında azalttığı tespit edilmişti. Araştırmada 5 milyon kişiden toplanan veriler incelenmişti.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Sinovac’ın Avrupa’da kullanım izni almak için yaptığı başvuruyu mayıs ayında değerlendirmeye başlamıştı.
***
EK 1 (2.6.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’de de kullanılan Çin’in geliştirdiği Sinovac aşısının acil kullanımına onay verdi. DSÖ, Sinovac aşısının ağır hastalıkları ve hastaneye yatışları yüzde 100 önlediğini duyurdu. DSÖ, böylelikle 8’inci Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı vermiş oldu. Acil kullanım onayı verilmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan açıklama yaptı. DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, üretildiği tesislerde yapılan denetimler de dahil Sinovac aşısına yönelik örgütün yaptığı değerlendirmenin tamamlandığı belirtildi. “DSÖ bugün Sinovac-CoronaVac Kovid-19 aşısını acil kullanım için onayladı.” denilen açıklamada, böylelikle, bu aşıyı kullanan ülkelere ve diğer paydaşlara Sinovac aşısının etkinliği ve üretimi için uluslararası standartları karşıladığına dair güvence verildiği vurgulandı. Açıklamada, Sinovac’ın inaktif bir aşı olduğu ve kolayca depolanması nedeniyle çok kolayca uygulanabildiğinin altı çizildi.
DSÖ’ye Kovid-19 aşılarının kullanımı konusunda danışmanlık yapan Stratejik Uzmanlar Danışma Grubunun (SAGE) da Sinovac’a yönelik araştırmalarını tamamladığı aktarılan açıklamada, “Mevcut kanıtlara dayanarak, DSÖ bu aşının 18 yaş ve üstü yetişkinlerde iki ila dört hafta arayla iki dozluk bir programda kullanılmasını önermektedir.” ifadesi kullanıldı. DSÖ, aşı için üst yaş sınırı önermedi.
Kaynak: https://www.mynet.com/son-dakika-dso-den-sinovac-asisina-acil-kullanim-onayi-110106810454
***
EK 2 (22.8.2021): MUHARREM SARIKAYA “Ancak ekranlarda Sinovac yerden yere vuruldu; sanki hiç koruma sağlanmamış, çöpe atılması gereken aşı vücudumuza zerkedilmiş muamelesi yapıldı… Şimdi ben de diyorum ki “Yanılmışsınız, asıl Biontec’in üçüncü dozlarını boşa yapılmışız…”. Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/3169581-demek-biontechi-bosuna-olmusuz
***
EK 3 (25.8.2021): CoronaVac’ ın delta varyantının iyice yaygınlaştığı bir durumda semptomatik Kovid-19’a karşı ayarlanmış etkinliği, ikinci dozdan 0-13 gün sonra yüzde 24,7 ve 14 günden sonra yüzde 46,8 olarak hesaplandı.
Ayarlanmış aşı etkinliği ikinci dozdan ≥14 gün sonra hastaneye yatışlara karşı yüzde 55,5 ve ölümlere karşı yüzde 61,2 bulundu.
Aşı etkinliği ikinci dozdan gün sonra en genç yaş grubu (70-74 yaş) için en yüksekti – semptomatik hastalığa karşı yüzde 59; hastaneye başvurulara karşı yüzde 77.6 ve ölümlere karşı yüzde 83,9 idi ve etkinlik artan yaşla birlikte azalıyordu.
Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2015
Makale adı: Effectiveness of the CoronaVac vaccine in older adults during a gamma variant associated epidemic of covid-19 in Brazil: test negative case-control study
***
EK 4 (5.9.2021): HİKMET GEÇKİL: “Yeni… Gözüme mi inanayım! Sözüne mi!… Çin… Dün (4 Eylül)! Toplam vaka sayısı: 33 Toplam ölü: 1 (yazıyla “bir”) > 2 milyar aşı… Hepsi inaktif aşı (SonoVac veya Sinopharm!)” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1434559527865696261?s=20
***
EK 5 (6.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Soruyorlar! Modern dünya mRNA aşıları veya AstraZeneca aşısı olurken, biz neden Çin aşısını oluyoruz? Amerika ve Batının, Çin aşısını yapacağını düşünecek kadar “saf” san ben ne yapayım! SinoVac, Lokman Hekimin ilacı olsa yutmazlar…” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1434857971415146498?s=20
***
Şili’de yapılan bir araştırma Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın Omicron varyantına karşı etkisini gözler önüne serdi. Papalık Katolik Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın erken dönem sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanları, Sinovac’ın geliştirdiği ve Türkiye’de de “Çin aşısı” olarak bilinen ve kullanılan aşının üçüncü dozunun Omicron varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Bilim insanları Sinovac’ın iki doz aşısını olanlara verilen üçüncü dozun Omicron varyantına karşı hücresel bağışıklığı harekete geçirdiği kaydedildi.
“T-HÜCRESİNİ ARTIRIYOR”
Millenium İmmünoloji ve İmmüniterapi Enstitüsü’nün yönettiği araştırmayı yürüten Profesör Doktor Alexis Kalergis, Sinovac’ın üçüncü doz aşısı Omicron varyantına karşı bağışıklığı artırıyor. Üçüncü doz aşı Omicron varyantına karşı T-hücresi seviyesini artırıyor” dedi. Kalergis, “Bu araştırma bize aşının Omicron varyantında bulunan antijenleri barındırdığını gösteriyor. Bu sonuçlar bize T lenfositlerinin Omicron varyantıyla karşılaştığında tehlikeli virüsleri öldürecek gama interferonlarını (bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapı) artırdığını gözler önüne serdi” ifadesini kullandı.
***