İNAKTİF AŞI YETERİ KADAR KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Almanya’ nın aşıdan saymadığı, içinde ne olduğu bilinmeyen ruhsat almamış sıvı olarak gördüğü inaktif aşıların etkinliğini gösteren yeni bir araştırma daha yayınlandı (1).

Aşı etkinliğini belirlemek için gerçek dünya ortamında test-negatif-vaka kontrol çalışması planlandı.

Mayıs 2021’ de Guangzhou şehrinde Delta varyantı salgını sırasında yaşları 18-59 arasında olan SARS-CoV-2 testi pozitif 74 vaka ve test negatif 292 vaka çalışmaya alındı.

SARS-CoV-2 inaktive aşıların etkinliğini tespit etmek için aşı durumları karşılaştırıldı

Tek bir doz inaktive aşının etkinliği sadece yüzde 13.8 iken 2 doz için genel etkinlik yaş ve cinsiyete göre ayarlamadan sonra yüzde 59, orta derecede Kovid için yüzde 70.2 ve ağır Kovid için de yüzde 100 olarak hesaplandı; örnek sayısının az olması dolayısıyla bu son değer abartılı olabilir.

40-59 yaş arasında olanlar için 2 doz aşının etkinliği yüzde 72.5’ e kadar çıkarken etkinlik kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla idi.

Bu değerler, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından kabul edilen yüzde 50 etkinliğin çok üzerindedir.

Almanya Sinovac’ ı tanımıyor

Almanya, aşılarını tamamlamış AB vatandaşı olmayan kişiler için seyahat kısıtlamalarını bundan kısa bir süre önce gevşetmişti. Ancak uygulamanın sadece Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından kullanım onayı verilen aşıları kapsadığı da açıklandı.

Bu aşılar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson. Özellikle bu yılın ilkbahar aylarına kadar Türkiye’de sıklıkla kullanılan Çin aşısı Sinovac, söz konusu listenin dışında bulunuyor ve Türkiye’den Almanya’ya gelmek isteyenler için engel oluşturuyor.

Berlin İdari Mahkemesi’nin aldığı karar, hükümetin bu konudaki tavrını onayladı. Sinovac yaptırdığı için Almanya’ya gelmesine izin verilmeyen bir İran vatandaşıyla ailesi tarafından yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, kararında, “AB vatandaşı olmayanlara, Sinovac aşısıyla tam aşılanmış olmalarına rağmen seyahat kısıtlamaları uygulanması hukukidir” dedi.

Başvuruyu “Şikâyetçinin Sinovac yaptırdığı için Almanya’ya giriş yapamamasının, temel haklarına müdahale olmadığı” gerekçesiyle geri çeviren mahkeme, bu konuda bağlayıcı olan aşıların Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından kullanım onayı verilenler listesinde yer aldığını ekledi (2).

Gelelim neticeye

BİR: İnaktif aşı uygulanan ve çok sıkı tedbirler alan Çin’ de korona vakalarının bitme noktasına yaklaştığı da hesaba katıldığında aşılama işinin tıbbi olmaktan çıkıp siyaset ve ticarete alet edildiğini söyleyebiliriz.

İKİ: Bizde de bazı “doktorların” inaktif aşıları aşı yerine koymamada Almanya’ dan geri kalır tarafları yok.

ÜÇ: Şu geldiğimiz durum hakikaten ibretlik. Bütün bunlar aslında bilime olan ve bitme noktasına çok yaklaşan güveni de iyice yok ediyor.

DÖRT: Aşıların virüsü bağışıklık sistemine tanıtmaya yaradığını, ağır hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin iyi çalışması gerektiğini de unutmayın. Öyle, sadece aşı olmakla iş bitmiyor.

Kaynaklar:

1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22221751.2021.1969291

2. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-almanyaya-sinovac-ile-giris-yapilamamasina-mahkeme-de-onay-verdi-11-686-97178.html

Çin aşısının Türkiye'deki Faz-3 sonuçları açıkandı! -Bingöl Güncel.tv

***

EK 1 (9.9.2021): KORCAN AYATA “Sinovac Şili verileri: %66 hastalık, %90 yoğun bakıma yatış, %87 hastaneye yatış, %86 ölüm engelleme etkinliği. Şubat ve Temmuz 2021 arasında Şili’de 10 milyon kişiden alınan veriler doğrultusunda hazırlanmış.” Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2107715

***

EK 2 (10.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Bak kardeş! 2 doz aşılı (SinoVac) biri olarak söylüyorum. Aşılar, ağır hastalıktan koruyor derim. Elimizde şu an en iyi bunlar var derim. Ancak! Her şey ayan beyan ortada iken, “Virüsü sadece aşısızlar bulaştırıyor, aşı olmayanların pandemisi” diyecek kadar kafayı sıyırmadım.” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1436358104870948864?s=20

***

EK 3 (11.9.2021): SERKAN DOLMA “İşte bizi ilgilendiren temel istatistik budur: Yani, aşılı olmayla karşılaştırıldığında aşısız olmamanın hastaneye yatma ihtimalini ne kadar artırdığı bilgisi. Hastanede yatanların yüzde kaçının aşılı-kaçının aşısız olduğu bilgisi ise aşının işe yararlılığı hakkında bilgi vermez!Kaynak: https://twitter.com/TrDolma/status/1436475092985339909?s=20

***

EK 4 (2.1.2022): Sinovac’ın Covid-19 aşısı ile ilgili umut verici Omicron sonucu.

Şili’de yapılan bir araştırma Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın Omicron varyantına karşı etkisini gözler önüne serdi. Papalık Katolik Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın erken dönem sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanları, Sinovac’ın geliştirdiği ve Türkiye’de de “Çin aşısı” olarak bilinen ve kullanılan aşının üçüncü dozunun Omicron varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Bilim insanları Sinovac’ın iki doz aşısını olanlara verilen üçüncü dozun Omicron varyantına karşı hücresel bağışıklığı harekete geçirdiği kaydedildi.

“T-HÜCRESİNİ ARTIRIYOR”

Millenium İmmünoloji ve İmmüniterapi Enstitüsü’nün yönettiği araştırmayı yürüten Profesör Doktor Alexis Kalergis, Sinovac’ın üçüncü doz aşısı Omicron varyantına karşı bağışıklığı artırıyor. Üçüncü doz aşı Omicron varyantına karşı T-hücresi seviyesini artırıyor” dedi. Kalergis, “Bu araştırma bize aşının Omicron varyantında bulunan antijenleri barındırdığını gösteriyor. Bu sonuçlar bize T lenfositlerinin Omicron varyantıyla karşılaştığında tehlikeli virüsleri öldürecek gama interferonlarını (bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapı) artırdığını gözler önüne serdi” ifadesini kullandı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/sinovacin-covid-19-asisi-ile-ilgili-umut-verici-omicron-sonucu-6863123/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: