BİONTECH: GEREKİRSE 6 HAFTADA YENİ VARYANTA GÖRE AŞI GELİŞTİREBİLİRİZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Omicron’ dan sonra BioNTech hisseleri %7, Pfizer’ın hisseleri ise piyasa öncesi fiyatların %5’i değer kazanmış. “Bu işten kim kazançlı çıkarsa katil odur” diyen Mahir Kaynak’ ı hatırladım.”

ARK “-Kovidin, deltanın, omrikonun “zero” su olur mu?

-Olur, olacak inşallah.

-Hayır, olmaz, “olmicek”. Sadece kolanın zerosu olur. Otur sana “zero“.”

***

BioNTech, gerekmesi halinde aşılarını altı hafta içinde yeniden tasarlayabileceklerini ve ilk dozların 100 gün içinde hazır olabileceğini kaydetmiş (1).

Bu arada BioNTech’in hisseleri yüzde 7, Pfizer’ın hisseleri ise piyasa öncesi fiyatların yüzde 5’i oranında değer kazanmışlar.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, 13 Temmuz 2021′ de gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebileceklerini açıklamışlardı (2).

Yeni aşı yeni varyanta kadar bizi korur inşallah!

İçim çok rahat, BioNTech varsa korkuya yer yok.

Euronews’ in haberi (1):

Batı dünyasında en yaygın şekilde kullanılan Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech, Güney Afrika’ da tespit edilen yeni varyantla ilgili iki hafta içinde daha fazla veri gelmesini ve bu verilere göre mevcut aşı üzerinde yeniden çalışma gerekip gerekmediğini belirleyeceklerini açıkladı.

Endişe kaynağı olan yeni varyantla ilgili aşıyı birlikte ürettiği Pfizer ile ortak bir açıklama yapan firma “Uzmanların endişelerini anlıyoruz ve B.1.2.529 varyantıyla ilgili araştırmalarımızı başlattık” dedi.

En geç iki hafta içerisinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri beklediklerini belirten firma, bu verilerle varyantın aşının sağladığı bağışıklıktan kaçtığının anlaşılması halinde bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmelerine yardımcı olacağını duyurdu.

 

BioNTech, gerekmesi halinde aşılarını altı hafta içinde yeniden tasarlayabileceklerini ve ilk dozların 100 gün içinde hazır olabileceğini kaydetti.

BioNTech’in hisseleri yüzde 7, Pfizer’ın hisseleri ise piyasa öncesi fiyatların yüzde 5’i oranında değer kazandı.

Yeni versiyon çalışması yapılmıştı

Pfizer ve BioNTech, Çin’in Vuhan eyaletinde ortaya çıkan koronavizürüs orijinal haline göre mRNA teknolojisiyle ürettikleri aşının Alfa ve Delta varyantlarına göre yeni versiyonlarını oluşturmuşlardı.

Her ne kadar bu versiyonlar ticari olarak piyasaya sürülmemiş olsa da bu çalışmalar gelecekte yeniden aşı geliştirme çalışmasını hızlandırmak için bir rutin oluşturmak amacıyla yürütülmüştü.

Omicron olarak adlandırılan yeni varyantla ilgili bir toplantı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de mevcut Covid-19 aşılarının yeni varyanta karşı ne derece etkili olduğunun anlaşılması için birkaç haftaya gerek olduğunun altını çizdi.

Kaynaklar:

1. https://tr.euronews.com/2021/11/26/biontech-covid-19-as-s-n-gerekirse-6-haftada-yeni-varyanta-gore-gelistirebiliriz

2. https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/07/13/gerekirse-100-gunde-yeni-bir-asi-gelistirilebilir

Gerçek hayat verileri incelendi... Pfizer-BioNTech aşısında endişelendiren  araştırma

***

EK 1 (1.12.2021): KORCAN AYATA “Moderna ve Pfizer, omikron varyantına özel aşı üreteceklerini açıklamışlar. Bu iş modeli için kendilerini tebrik ediyorum. Önceden aşı olmuş müşterilere değil, daha hiç aşı olmamış bireylerin işine yarayacak bir ürün tasarlıyorlar.” 

“Eğer aşı üreticileri Spike sevdasından vazgeçmezlerse, 1-2-3 defa orijinal Wuhan virüsü spike aşılarından olanların, bundan sonra yaptıracakları “varyanta özel aşı” kesinlikle varyanta özel olmayacak.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1465719439274516485?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Goncagül dedi ki:

    Dünya peşine takılmış gidiyor ama bu Uğur Şahin bana hiç güven vermiyor. Yüzünde nur da yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: