AŞI ARAŞTIRMALARI VERİLERİNE ERİŞİM BİLİMSEL, AHLÂKİ VE ETİK BİR ZORUNLULUKTUR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK: Bazen kendimi, otobanda giderken radyoda “Dikkat, dikkat! Bir çılgın ters yönde süratle gidiyor” anonsunu duyunca “Ne bir çılgını, bunların hepsi çılgın” diye söylenen Temel gibi hissediyorum. Ben iyi miyim?

***

BMJ- Evidence-Based Medicine’ de “Transparency of COVID-19 vaccine trials: decisions without data” başlıklı makalenin özeti:

Biyomedikal araştırmalarda yerleşik bir norm hâline gelen veri şeffaflığı özellikle Kovid-19 aşıları gibi yaygın olarak kullanılan halk sağlığı müdahaleleri için önemlidir.

Vergi mükellefleri, Kovid-19 aşı araştırmalarının finanse edilmesine yardımcı olduklarından dolayı sonuçlara erişme hakkına sahip olmalıdır.

Kovid-19 aşı araştırma doküman ve verileri yetersizdir. Bireysel katılımcı verileri aşıların çoğu için aylarca, belki de yıllarca mevcut olmayacaktır.

Tam veri şeffaflığı olmadan müdahalelerin yaygın kullanımı, Kovid-19 aşılarının rasyonel kullanımına ilişkin endişeleri artırmaktadır.

Araştırma şeffaflığı erken başlamalı ve sürekli olmalıdır.

Araştırma protokolleri, araştırma sonuçları yayınlanmadan önce, tamamlandığında açıklanmalıdır.

Doktorlar ve halk, aşıların kullanımıyla ilgili karar vermeden önce araştırma doküman ve verileri de yayınlanmalıdır.

Gelelim neticeye

Klinik araştırma şeffaflığında son on yılda ilerleme kaydedilmiş olmasına ve Kovid-19 aşıları için bazı ilerlemeler olmasına rağmen, hâlâ iyileştirilecek çok şey var.

Kovid-19 için ilaç tedavilerinin ve aşıların onaylanmasına yol açan düzenleyici karar almanın şeffaflığı, hasta ve paydaş güvenini sağlamak için önemlidir.

Bu küresel halk sağlığı müdahalelerinin tüm deney verilerine erişimin hastalara, araştırmacılara ve diğer kilit paydaşlara acilen verilmesi bilimsel, ahlâki ve etik bir zorunluluktur.

Kaynak: https://ebm.bmj.com/content/early/2021/08/08/bmjebm-2021-111735

What should journals do to promote transparent and responsible research?

***

EK 1 (25.7.2024): Araştırma suiistimallerini azaltmak, güveni yeniden tesis etmek ve hastaları korumak için acil adımlar atılmalıdır.

Makale: Tackling research misconduct

Kaynak: https://www.bmj.com/content/386/bmj.q1595

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Rüknettin dedi ki:

    Ne iyisi, bomba gibisin BOMBA

  2. Sait dedi ki:

    Bilim mi kaldı ahlak mı kaldı etik mi kaldı ki???

  3. Ali Nurettin dedi ki:

    Saygıdeğer Ahmet Hocam, sizin defalarca yazmış olduğunuz gibi, doktorlar ve endüstri arasındaki menfaat münasebetleri sıfırlanmalıdır. Bunun başka bir yolunu göremiyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: