FDA’ NIN OPİOİD ONAY SÜRECİ KALİTESİZLİĞİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA’ nın opioidlerin kötüye kullanımı ve aşırı kullanımı salgınına rağmen, son 20 yılda bu ilaçların onaylanması için yeterli ihtimamı göstermediği öne sürüldü.

Yeni bir araştırma, 1997 ile 2018 yılları arasında, kronik ağrı tedavisi için opioid onaylarının çoğunun, kritik güvenlik ve etkililik verilerinden yoksun olan temel denemelere dayandığını gösteriyor (1).

Çalışma sonuçları ayrıca, FDA’nın üreticilerden tolerans, ilacı bırakma, aşırı doz ve kötüye kullanım hakkında titiz güvenlik verileri toplanmasını istemediğini de gösteriyor.

Zaten KOVİD salgını da bu çok önemli kurumun ne tür ciddi yanlışlar içinde olduğunu açıkça ortaya koymuştu.

FDA considers DES safe as 'morning-after' pill

Gelelim neticeye

BİR: Tüm dünyada olduğu gibi bizde de FDA hayranı bazı bilim adamları var.

Bunlar FDA onayının tamamen bilimsel verilere göre ve halk sağlığı yararına alındığını zannediyor ve bir ilacın FDA onayı varsa akan sular duruyor. Oysa bu onaylar çoğu zaman ilaç şirketlerinden gelen baskı ve ricalarla (!) gerçekleşiyor.

İKİ: Amerika’ lılar ilaçlara yeterli veri olmadan onay veren, big farmanın baskısı altında kararlar alan FDA’ nın KOVİD aşısı onayına ne kadar güvenebilirler acaba?

Kaynaklar:

1. https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-0274

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/04/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/baskan-trump-in-kovid-tedavisi-dogru-mu-yoksa-isin-icinde-bir-is-mi-var/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/09/30/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/ne-olacak-bu-amerika-nin-hali/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/09/21/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/acil-kullanim-izni-rastgele-verilmemelidir/

5. https://www.medscape.com/viewarticle/938314

Siz de yorumunuzu paylaşın: