BİTKİSEL AŞI İNSAN DENEYLERİNE HAZIR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Araştırmadan ne sonuç çıkar bilemem ama çıkış noktaları, yani aşının virüsün mutasyona uğramayan nukleokapsit proteinin esas alınması son derecede doğrudur.
Bugüne kadar binlerce mutasyona uğrayan spike proteinini hedef alan ve kas içine zerk edilerek uygulanan aşılarla enfeksiyonun ve bulaşmanın önlenmesi mümkün değildir.
Aşının daha faz 1 çalışması bile yokken etkili ve emniyetli olduğunun, çocuklarda da emniyetle kullanılabileceğinin, erişkin ve çocuk dozlarının şimdiden ilan edilmesi araştırmacıların kendilerine “güvenlerinin tam olduğunu” gösteriyor diyeyim, siz bundan ne isterseniz onu anlayın.
İnsanın Pfizer/BioNTech çatlasın diyesi geliyor.
***
DHA’ da Selma Kunar’ ın haberi:
Akdeniz Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden kokteyl Covid-19 aşısı, insan deneylerine hazır hale geldi. Nicotiana Benthamiana adlı yeşil bitki yapraklarından üretilerek hem spike proteini hem de nukleokapsid proteinini hedefleyen kokteyl aşının, çocuklarda da güvenle kullanılabileceği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibinin 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı kokteyl Covid-19 aşısı, insan deneylerine hazır hale geldi. Nicotiana Benthamiana adlı yeşil bitki yapraklarından üretilen kokteyl aşıda hem spike proteini hem de nukleokapsid proteini hedeflediklerini belirten Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mammedov, 1 kilo bitkiden yaklaşık 5 bin doz aşının üretilebileceğini, aşının çocuklarda da güvenli kullanılabileceğini söyledi.
İLK KEZ NUKLEOKAPSİD PROTEİNİ HEDEFLENDİ
SARS-CoV-2 virüsünün çok mutasyona uğradığı için mevcut aşıların etkisinin azaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mammedov, dünyada ilk kez spike proteinin yanında nukleokapsid proteini hedef aldıklarını söyledi. Geliştirdikleri aşının umut verici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Çünkü burada iki antijen var. Spike proteini ile nukleokapsid protein. Mevcut aşılardaki spike proteinde az değişiklik oluyor ama nukleokapsid proteinde değişiklik daha az oluyor. O nedenle mevcut mutasyonlara karşı etkili” dedi. Geliştirdikleri aşının protein bazlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mammedov, “Aşımızın vücutta iki antikor üretmesini hedefledik. Kokteyl dememizin nedeni bu. Böylelikle aşının koruyuculuğunu iki kat artırıyor” diye konuştu.
ANTALYA’DAN ÇIKAN AŞI ÇALIŞMALARI DÜNYANIN GÜNDEMİNDE
Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışmalarının bir kısmının dünyanın en prestijli dergisi olan Viruses’da yayımlandığını kaydeden Prof. Dr. Mammedov, hayvan deneylerini tamamladıklarını, patent başvurusu yaptıklarını ve artık insan deneylerine geçilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Tarlan Mammedov, aşıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.
AŞININ HAM MADDESİ OLAN BİTKİ, TOPRAKSIZ ÜRETİLEBİLİR
Covid-19 virüsünün antijenlerini ‘Nicotiana Benthamiana’ adlı yeşil bitki yapraklarından ürettiklerini belirten Prof. Dr. Mamedov, “Bu bitkiyi topraksız olarak yüksek miktarda üretebiliriz. Biz şu anda laboratuvarda üretiyoruz” dedi. Yaklaşık 1 kilo bitkiden 5 bin insanı aşılayacak kadar doz üretebileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mammedov, “Ümit ediyorum ki kokteyl aşı insan deneylerine başlayacaktır.
Düşünüyoruz ki 5 mikrogram dozundaki aşı yeterli koruyuculuk sağlayabilir. Bizim aşımız çocuklarda da 2 mikrogram doz olarak güvenle kullanılabilir. Bence bizim aşımız en güvenli aşıdır. Çünkü protein bazlı. Bir problem olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
MUTASYONLARA KARŞI ETKİLİ
Doktora öğrencileri Burcu Güleç, Damla Yüksel, İrem Gürbüz Aslan, Merve Ilgın, Fadime Demirel ve yüksek lisans öğrencileri Öznur Berfin Ülgen, Ramazan Talha Palaz ile birlikte 3 laboratuvar ve 1 iklim odasında ‘Transient Bitki Ekspresyon Sistemi’ ile bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamiana’nın, iklim odasında 22-24 derecede yüzde 50-60 nem seviyesinde özel formülasyonu sonucu üretilen aşının çalışmaları 1,5 yıldır devam ediyor. Prof. Dr. Tarlan Mammedov, 1500’den fazla koronavirüs proteininin analizinin yapıldıktan sonra sürdürülen çalışma sonucu üretilen kokteyl aşının, koronavirüsün birçok mutasyonuna karşı etkili olabileceğini söyledi.
Kaynak: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/kokteyl-asi-insan-deneylerine-hazir/haber-1851106
***
EK 1 (29.9.2021): COVID-19 VACCİNE NASAL SPRAY
University of Oxford researchers are now conducting an open-label clinical trial of the intranasal vaccine in healthy human volunteers.
All COVID-19 vaccines now in use are injected into muscle, producing antibodies that circulate in the blood but aren’t necessarily present in the nose and nasal passages, suggesting that vaccinated individuals could still become infected and transmit the virus. Previous studies in rhesus monkeys showed that the Oxford/AstraZeneca vaccine, which isn’t authorized for use in the US, protected against pneumonia but did not reduce shedding from their upper respiratory tract.
The authors of the new study first compared the injected and the intranasal vaccines in hamsters. Both routes of administration produced high antibody levels, but the nasal spray outperformed the injection.
Vaccinated and unvaccinated hamsters were then exposed to SARS-CoV-2, and both the injected and intranasal vaccines protected hamsters from serious disease.
The researchers then gave 2 doses of the intranasal vaccine to 4 rhesus monkeys, who developed antibody levels similar to those seen in people who’d recovered from COVID-19. The 4 vaccinated monkeys, along with 4 unvaccinated rhesus monkeys, were then exposed to SARS-CoV-2. The vaccinated monkeys had less virus in their noses and lung tissue, and none of them developed symptoms of pneumonia, while 3 of the unvaccinated monkeys did.
Although the observed differences between the animals that received the intranasal vaccine and the ones that didn’t were very encouraging, they weren’t significant, the authors noted. Too few animals were vaccinated to establish clear correlations, they wrote.
Still, senior author Vincent Munster, PhD, of the NIAID’s virology laboratory, said in a statement, “[T]hese results justify additional tests of nasal delivery for COVID-19 vaccines in people.”
Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2784523
***
İlgili Diğer Yazılar:
- KOVİD’E YAKALANMA ŞANSINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTAN YENİ ANTİ-VİRAL BURUN SPREYİ
- AVRUPA’ DA VAKA ARTIŞLARININ SEBEBİ AZALAN BAĞIŞIKLIK DEĞİLDİR
- BURUN YOLUYLA VERİLEN AŞILAR AĞIR HASTALIK VE BULAŞMAYI ÖNLÜYOR, KALICI BAĞIŞIKLIK SAĞLIYOR
- PFİZER VE MODERNA NE KADAR mRNA VERİYOR, NEYE, NE KADAR DÖNÜŞÜYOR?
- DON’T PANİC OVER WANİNG ANTİBODİES. HERE’S WHY.
Bize maşallah demek düşüyor