KOVİD’E YAKALANMA ŞANSINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTAN YENİ ANTİ-VİRAL BURUN SPREYİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Daily Mail gazetesinin haberine göre, İngiliz bilim adamları tarafından geliştirilen burun spreyi Kovid’ e yakalanmayı önemli derecede azaltıyor (1).

Araştırmanın Hindistan’ da yaz başında salgının zirve yaptığı dönemde aşılanmamış 600 sağlık çalışanı üzerinde yapıldığı ve burun deliklerine ikişer puf verildiğinde 8 saate kadar koruyucu olduğu bildiriliyor.

pHOXWELL adlı burun spreyi plasebo kullananlara göre Kovid’ e yakalanma riskin üçte iki oranında azaltıyor.

Haberde, grip virüslerine karşı da koruyucu olan spreyin koronavirüsleri 30 saniyede öldürdüğü ve herhangi bir yan etkisi olmadığı bilgisi de yer alıyor.

Başka burun spreyleri de var

Daha önce de medyada koronavirüse karşı çok etkili burun spreyleri geliştirildiği haberleri yer almıştı.

Columbia ve Cornell Üniversitesi, Erasmus Center gibi dünyanın önemli tıp merkezleri uzmanları tarafından yürütülen ve USA’nın Milli Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından da desteklenen araştırma ile geliştirilen burun spreyi bunlardan biri idi (2).

Birmingham Üniversitesinin de Covid-19 enfeksiyonuna karşı 48 saate kadar koruma sağlayan burun spreyi geliştirdiği ve üretime geçileceği açıklanmıştı (3).

Bizde de Uludağ Üniversitesi tarafından geliştirilen ve virüsü bir dakikada öldüren Geoxyn adlı bir burun spreyinin haberlerini okuduk (4).

Tuzlu su ile gargaraların bile etkili olacağını gösteren çalışmalar da yayınlandı (5, 6, 7).

Daha sonra bunların hiçbirinden bir haber alınamadı.

Gelelim neticeye

Sadece bir gazete haberine bakarak bir ilacın etkili ve emniyetli olduğunu bilemeyiz ama burun yoluyla uygulanacak bazı kimyasalların vücuda zarar vermeden virüsler üzerine etkili olması pekâlâ mümkündür.

Mesele, aşı üreten şirketlerin bu tür uygulamalara sıcak bakıp bakmamasındadır.

Bence herkes burun yoluyla uygulanan aşıları da ilaçları da unutsun.

Kaynaklar:

1. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10029007/Invented-Britain-New-anti-viral-nasal-spray-dramatically-cuts-chance-catching-Covid.html

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/08/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/burun-spreyi-kovid-enfeskiyonunu-onluyor/

3. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-covId-19a-karsi-48-saat-koruma-saglayan-burun-spreyinin-seri-uretimine-baslanacak-11-686-92485.html

4. https://www.ntv.com.tr/saglik/corona-virusu-1-dakikada-olduren-burun-spreyi-gelistirildi,WGrvCgSLF0upREw7JzlmmA

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/12/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-tedavisinde-tuzlu-su-ile-burun-yikama-ve-gargara-yapilmalidir/

6. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/13/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-de-virus-zarfini-hedefleyen-gargaralarin-potansiye-rolu/

7. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/11/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/tuzlu-su-ile-burun-yikama-ve-gargara-koronavirus-enfeksiyonu-belirtilerini-azaltiyor/

British scientists have developed an anti-viral nasal spray that dramatically cuts the chance of catching Covid. Stock picture

***

EK 1 (29.9.2021): COVID-19 VACCİNE NASAL SPRAY 

University of Oxford researchers are now conducting an open-label clinical trial of the intranasal vaccine in healthy human volunteers.

All COVID-19 vaccines now in use are injected into muscle, producing antibodies that circulate in the blood but aren’t necessarily present in the nose and nasal passages, suggesting that vaccinated individuals could still become infected and transmit the virus. Previous studies in rhesus monkeys showed that the Oxford/AstraZeneca vaccine, which isn’t authorized for use in the US, protected against pneumonia but did not reduce shedding from their upper respiratory tract.

The authors of the new study first compared the injected and the intranasal vaccines in hamsters. Both routes of administration produced high antibody levels, but the nasal spray outperformed the injection.

Vaccinated and unvaccinated hamsters were then exposed to SARS-CoV-2, and both the injected and intranasal vaccines protected hamsters from serious disease.

The researchers then gave 2 doses of the intranasal vaccine to 4 rhesus monkeys, who developed antibody levels similar to those seen in people who’d recovered from COVID-19. The 4 vaccinated monkeys, along with 4 unvaccinated rhesus monkeys, were then exposed to SARS-CoV-2. The vaccinated monkeys had less virus in their noses and lung tissue, and none of them developed symptoms of pneumonia, while 3 of the unvaccinated monkeys did.

Although the observed differences between the animals that received the intranasal vaccine and the ones that didn’t were very encouraging, they weren’t significant, the authors noted. Too few animals were vaccinated to establish clear correlations, they wrote.

Still, senior author Vincent Munster, PhD, of the NIAID’s virology laboratory, said in a statement, “[T]hese results justify additional tests of nasal delivery for COVID-19 vaccines in people.”

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2784523

***

EK 2 ( 7.10.2021): Spike proteininden hazırlanan ve ağız veya burun yoluyla uygulanan yeni bir vektör aşının hamsterlerde hastalığa karşı koruduğunu ve aşılanmamış, aşısız hamsterlere bulaşmanın azaldığı gösterildi. Aşılanan hayvanlarda güçlü antikor cevabı elde edildi. Daha sonra aşılanmış hamsterler ve plasebo ile aşılanan hamsterler SARS-CoV-2 ile enfekte edildi. Aşılanmış hamsterlerin burun ve akciğerlerinde, viral RNA ve bulaşıcı virüsün azaldığı ve plasebo aşı yapılan hamsterlere göre akciğerlerdeki patolojinin daha hafif olduğu tespit edildi. Aşılanmış ve SARS-CoV-2 ile enfekte hamsterlerle aynı odada kalan aşısız hamsterlerin burun sürüntülerinde daha az viral RNA bulundu ve kontrol grubuna göre hastalık belirtileri de daha az idi. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.10.03.462919v1

***

EK 3 (28.1.2022): Van Gölü suyundan örnek alan Prof. Dr. Cansız, bu suyla bir sprey hazirladi. Cansız, 60 korona virüs hastası üzerinde yaptığı araştırmada, 30 hastada bu spreyi kullandı. Spreyi kullanan hastaların taşıdığı virüs miktarında bir azalma tespit edildi. Araştırma neticesinde, pH değeri 9,3 olan Van Gölü suyuyla hazırlanan spreyi sıkan hastaların korona virüsü hafif atlattığı da orta çıktı. Yapılan bu araştırma, Van Gölü suyunun şifalı olduğuna inanan Vanlıları sevindirdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde korona virüs hastalarıyla ilgilenen Acil Tip Uzmanı Dr. Mehmet Tatlı, Van Gölü’ne düzenli girerek burun mukozalarını sürekli göl suyuyla temizleme fırsatı bulanların korona virüse yakalanmasının bunu yapmayanlara oranla daha az olduğunu söyledi.

Kaynak: https://beyazgazete.com/haber/2021/9/29/van-golu-suyuyla-hazirlanan-spreyin-korona-virusun-cogalmasini-engelledigi-tespit-edildi-6241401.html

***

EK 4 (4.4.2023): TriSb92 ( Covidin) olarak bilinen virüs inhibitörü, laboratuvar ve fare çalışmalarında Omicron varyantları BA.5, XBB ve BQ.1.1’i bile nötralize ederek ilgili tüm koronavirüs varyantlarına karşı etkili bulundu.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-023-37290-6

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Ali Taha dedi ki:

    Bunlar tuzlu su gargarasına bile karşı çıktılar. D vitaminini bile kabul etmiyorlar. ille de aşı aşı aşı. Başınızda paralansın aşınız.

  2. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Başlıktaki şans yerine ihtimal daha uygun olurdu

  3. Onur dedi ki:

    Alişan beye katılmıyorum. Şayet sağlığınız yerindeyse, Kovid geçirmek dünyanın en etkili aşısını olmak demektir ki bu da şanstır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: