VİTAMİN, MİNERAL VE ANTİOKSİDANLARDAN KAÇIŞ BAŞLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kaçış 1

Amerika’ da ve Avrupa ülkelerinde adeta bir “vitamin-mineral-antioksidan çılgınlığı” yaşanıyor.

İnsanlar uzun yaşamak ölümcül hastalıklardan korunmak için avuç avuç hap içiyorlar ve bunlar için milyarlarca lira harcanıyor.

USA’ da 10 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada 2013 senesinde “kalsiyum, C vitamini ve balıkyağı hapı kullananların sayısının geçen seneye göre azaldığı” belirlendi.

ConsumerLab, e-posta okuyucuları arasında 2008’den beri her sene kasım ayında besin desteklerinin kullanılma oranlarını araştırıyor.

Vitamin ve besin destekleriyle ilgili soruları cevaplayanların çoğunu, günde ortalama 6.6 farklı besin desteği kullanan ve bu ürünler için aktif olarak bilgi almak isteyenler oluşturuyor.

Sorgulamaya göre vitamin, mineral ve esin desteklerini kullanım oranları ve geçen seneye göre değişiklikleri şöyle:

Balık yağı hapı yüzde 67.2 (geçen seneye göre yüzde 4.5 azalma)

Multivitaminler yüzde 63.8 (geçen seneye göre yüzde 1.6 azalma)

Ko-enzim Q10 yüzde 54.1 (değişiklik yok)

D vitamini yüzde 53.8 (yüzde 1.7 azalma)

B vitaminleri yüzde 43.1 (yüzde 1.1 azalma)

Kalsiyum yüzde 42.1 (yüzde 6.3 azalma)

Magnezyum yüzde 38.1 (değişiklik yok)

Probiyotikler yüzde 37.8 (yüzde 3.4 artma)

C vitamini yüzde 37 (yüzde 4.2 azalma)

Araştırmaya göre, daha önce kalsiyum kullanan kadınların oranının yüzde 57.8’ den yüzde 45.6’ ya, C vitamini kullanan erkeklerin oranının ise yüzde 42.3’ den yüzde 35’ e düştüğü görülüyor.

Balıkyağı hapı halen en çok kullanılan besin desteği olmakla beraber bunun tüketimi de hem erkeklerde hem kadınlarda geçen seneye göre yüzde 4.5 daha az.

Probiyotik kullanımında ise büyük bir sıçrama göze çarpıyor; probiyotik kullanan erkelerin oranı yüzde 30.5’ den yüzde 37.1’ e çıkmış durumda.

ConsumerLab Başkanı Tod Cooperman şunları söylüyor:

“Son senelerde birçok araştırmada vitamin, mineral ve benzeri ürünlerin sanıldığı kadar faydalı olmadıkları ve birçok riskleri olduğu ortaya çıktı.

Probiyotikler geçmişte daha çok hassas bağırsak sendromu olanlara tavsiye edilirdi ama bugün antibiyotiklere bağlı ishaller, bağırsak divertikülü ve hatta anksiyete için bile kullanılması isteniyor.

Fazla alınan kalsiyumun kalp-damar hastalıkları riskini, fazla C vitaminin de böbrek taşı ve katarakt risklerini artırdığı gösterildi.

Balıkyağı haplarının faydasının ise balık yemeyenler ve trigliserit yüksekliği olanlarla sınırlı olduğu biliniyor.”

Gelelim neticeye

BİR: Vitamin, mineral, yağ asitleri, antioksidanlar sağlıklı olmamız hastalıklardan korunmamız ve uzun yaşamamız için olmazsa olmaz besin ögeleri.

İKİ: Sağlıklı gıdalarla doğru beslenen insanların bu tür ürünleri almasına hiç gerek yok çünkü yediğimiz içtiğimiz gıdalarda bunların tümü yeterince bulunuyor.

ÜÇ: Buna karşılık çeşitli sebeplere bağlı olarak beslenmeleri bozuk veya belirli bir hastalığı olanların ise bu tür besin desteklerini almaları elbette faydalı.

DÖRT: Vitamin, mineral ve diğer tüm besin ögelerinin vücudun ihtiyacından fazla alınması ise fayda yerine zarar veriyor.

BEŞ: Bu tür ürünlere harcayacağınız paranızı sağlı gıdalara ayırırsanız hemen ağzınız tatlanır hem karnınız doyar ve hem de sağlıklı yaşarsınız.

ALTI: Bu tür ıvır-zıvır ürünlerden kaçışın giderek hızlanacağını tahmin ediyor ve diliyorum.

KAYNAK

http://www.consumerlab.com/news/Top-rated%20Vitamin%20&%20Supplement%20Brands%20and%20Merchants%20on%20Satisfaction/2_13_2014/

Siz de yorumunuzu paylaşın: