KOLESTEROLÜ YÜKSEK OLAN KANSERLİ HASTA DAHA UZUN YAŞIYOR
Yeni bir araştırmada yüksek kolesterolü olan kanser hastalarının daha uzun yaşadıkları tespit edildi.
Araştırma, Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB) 2016 toplantısında sunuldu (1).
Kısa adı ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of stay and Mortality) olan araştırma 2000-2013 seneleri arasında Birleşik Krallık’ ta hastaneye başvuran 929552 hastaya ait kayıtların değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.
Elde edilen veriler Milli İstatistik Bürosu’ nun mortalite (ölüm oranı) bilgileriyle karşılaştırıldı.
Bu hastaların 7997’ sinde akciğer, 5481’ inde meme, 4629’ unda prostat ve 4570’ inde kolon kanseri teşhis edildi.
Mortaliteyi etkileyebilen yaş, cinsiyet, ırk ve BK’ da ölümlerin en sık görülen on sebebi ile ayarlama yapıldıktan sonra kolesterolleri yüksek olan hastaların düşük olanlara oranla daha uzun yaşadıkları ortaya çıktı.
Buna göre yüksek kolesterolü olanlarda akciğer kanseri ölüm riski yüzde 22, meme kanseri ölüm riski yüzde 43, prostat kanseri ölüm riski yüzde 47 ve kolon kanseri riski de yüzde 30 daha az bulundu.
Uzun yaşamanın sebebi statinler olabilir
Araştırmayı yapan uzmanlar, yüksek kolesterolü olan kanser hastalarının daha uzun yaşamalarını kolesterol yüksekliğine değil bunların kolesterol düşürücü ilaç (statin) kullanmalarına bağlıyorlar.
Hatta bunlar o kadar ilaç meftunu ki bu durumun kardiyo-vasküler hastalıklarda kullanılan diğer ilaçlarla ilişkili olabileceğini ileri sürüyorlar.
Prostat kanserli erkeklerde kalp hastalıklarının sık görüldüğünü ve bu hastaların kullandığı beta bloker ve ACE-inhibitörü ilaçların da uzun yaşamalarında rol oynayabileceğini ifade ediyorlar.
Araştırmanın uzmanlarından Dr. Potluri “Kardiyo-vasküler hastalık riski yüksek olan veya bu hastalıklara sahip olan kanserli hastalara mevcut kılavuzların tavsiyesine göre statin verilmelidir. Sadece kanserde daha uzun yaşamayı sağlamak için statin verilmesi doğru değildir ama bu ilişki ispatlanırsa durum değişir” diyor.
Esas yüksek kolesterolü olan uzun yaşar
Araştırmalarını endüstrinin çıkarları doğrultusunda yorumlayan uzmanlara şaşırmadım.
Bunların hiçbirinin uzun yaşamanın sebebinin doğrudan yüksek kolesterol olabileceğini akıllarının ucundan bile geçirmemeleri bilim adamlarının beyinlerinin nasıl yıkanmış olduğunu gösteriyor; tabii bunlara bilim adamı demek ne kadar doğruysa.
Kolesterolü yüksek olanlarda kanser, kalp-damar ve enfeksiyonlar başta gelmek üzere birçok hastalık riskinin daha düşük olduğu ve bunların daha uzun yaşadıkları zaten senelerdir bilinen ama toplumdan ısrarla saklanan bir gerçektir.
Statinler kanserli hastaların hayatını uzatabilir ama…
Statinlerin kanserden ölümleri azaltmasının iki muhtemel sebebinden biri, çoğalmaları ve yaşamaları için kolesterole ihtiyacı olan kanser hücrelerinin kolesterol azlığında bunu gerçekleştirememeleri olabilir.
Hücrelerin enerji santrallarını bozan statinlerin, hızla çoğalan kanser hücrelerinin ölümüne yol açarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatması da ihtimal dâhilindedir.
Şunları iyi düşünmek lâzım
BİR: Statinlerin kanserli hastaların yaşama sürelerini uzatması bunların sağlıklı insanlar için ne kadar tehlikeli ilaçlar olabileceklerini de ortaya koyuyor.
Statinler kolesterol sentezini azaltmakla kalmayan, hücrenin temel fonksiyonlarını bozan hatta onun ölümüne bile yol açabilen ilaçlardır.
Statinlerin öldürdükleri hücreler kanserli hücrelerse mesele yok ama ‘statinlerin kanserli hücrelerle vücudun sağlıklı hücrelerini ayırt edebilecek kadar akıllı olduklarını sanmıyorum’.
İKİ: Kolesterol ilaçları, kalp-damar hastalıklarını ve bunların komplikasyonlarını önlemede işe yaramayabilir ama bunlardan etkili kanser ilaçları geliştirilirse buna hiç şaşırmamak lâzım.
Statinlerin anti-kanser etkileri üzerinde ileriye dönük, daha geniş kapsamlı, ayrıntılı çalışmalar yapılması çok doğru olur.
Üstelik bunların patent süreleri de dolmuş olduğu için kanser tedavisi ‘neredeyse bedavaya’ gerçekleştirilebilir diye ümitlenmeyin.
Endüstri ne yapar eder, bu ilaçlara bir kulp takıp yeni bir molekül olarak sunarak “orijinal ilaç” muamelesi yapacaktır.
Gelelim neticeye
Statinler hakikaten hücrelerin çoğalmasını önlüyorsa ve ‘anti-kanser etkileri’ varsa bu ilaçları kanseri olmayan sağlıklı insanlara vermek doğru olabilir mi?
Kim bile bile kanser ilacı içer be hey şaşkınlar?
Kaynak:
hocam bir kaynak incelermisiniz
https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-016-2691-5