KOLESTEROL İLACI YAZMAK CİNAYETLE EŞDEĞER OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
statin cinayet

Son günlerde ‘statin meftunları’ bir keyifliler bir keyifliler ki sormayın.

Statinlerin ikide birde yeni marifetlerinin ortaya çıkmasından iyice bunalmışlardı.

Hele de FDA’ nın statinlerin prospektüslerine şeker hastalığı ve hafıza kaybına yol açabileceği uyarısının konmasını istemesinden sonra (1), bu ilaçların bir de katarakt riskini (2) ve damarlarda kalsiyum birikimini artırdıkları (3), enerji azalması ve egzersiz yaparken aşırı derecede yorgunluğa yol açtıkları (4) da ortaya çıkınca iyice sus pus olmuşlardı.

Danimarka’ dan statin meftunlarını ‘uçuran’ harika bir haber geldi.

1995-2007 tarihleri arasında kanser teşhisi konan 40 yaşın üzerindeki 300 bin hasta 2009 senesine kadar takip edildi ve bunlar içinde statin kullananlarda kansere bağlı ölümlerin bu ilacı kullanmayanlara göre yüzde 15 daha az olduğu tespit edildi (5).

Araştırmada 19 bin kişi henüz kanser teşhisi konmadan önce statin kullanıyordu.

Kemoterapi alan hastaların statinlerden aşikâr bir fayda görmediği de ortaya çıktı.

En çok faydayı rahim ağzı kanseri olanlar gördü ama bu çalışma kanserin önlenmesi mevzuunda bir şey söylemiyor.

Statinler nasıl etki ediyor?

Araştırmanın başı olan Sune F. Nielsen, “Statin alanlarda kanserden ölümlerin daha az olmasının farklı mekanizmalarından en mantıklısının çoğalmaları ve yaşamaları için kolesterole ihtiyacı olan kanser hücrelerinin kolesterol azlığında bunu gerçekleştirememeleri olabileceğini ” söylüyor.

Kolesterol, hücre membranlarının temel taşı ve hücrenin hayatiyetini sürdürebilmesi ve çoğalabilmesi için de olmazsa olmaz bir madde. Kolesterol üretimi azaldığında kanser hücrelerini kontrolsüz çoğalmaları da önlenmiş oluyor.

Amerikan Kanser Derneği’ nden E. Jacobs da “Bu araştırmayı ‘büyüleyici ve heyecan verici’ bulduğunu ve çalışmaların devam etmesi gerektiğini” söylüyor (6).

“Sadece bu sonuçlara dayanarak daha uzun yaşamaları için kanserli hastalara statin verilmesi henüz doğru değil” diye de uyarıyor:

“Statinlerin, kalp krizleri ve felçleri önlediğini gösteren çok sayıda araştırmanın hiçbirinde kanseri de önlediğine dair bir veriye ulaşılmamıştı.

Başka araştırmalarla statinlerin kanserlilerin ömrünü nasıl uzattığının belirlenmesi gerekiyor”.

Araştırmanın eksik tarafları

Hastaların nasıl bir kanser tedavisi gördükleri, tümörlerinin büyüklükleri ve kanserin yaygınlığıyla ilgili detayların olmaması araştırmanın önemli kusurlarının başında geliyor.

Çalışmada sigara içilmesinin hesaba katılmaması da önemli bir eksiklik; zira statin kullananların kalp hastalığı sebebiyle sigarayı bırakmış olmaları da pek âlâ kansere bağlı ölümleri azaltmış olabilir.

Statin kullanmanın hastalar arasında artmış sağlık farkındalığının bir işareti olması da göz ardı edilmemeli.

Bu çalışma gözleme dayalı bir çalışma, sebep-sonuç ilişkisini ortaya koyması beklenemez.

Gelelim neticeye

Bu çalışmayı yeni kanser ilaçlarının keşfinin önünü açabileceği için ben de önemli buluyorum.

Üzgünüm; endüstrinin patent süreleri dolduğu için bu işten fazla kâr sağlaması mümkün olmayacak ama kanserli hastalar ‘sudan ucuz’ bir ilaca kavuşacaklar!

Statinler için esas şu hususu dikkate almakta fayda var:

Statinler hakikaten hücrelerin çoğalmasını önlüyorsa ve ‘anti-kanser etkileri’ varsa bu ilaçları kanseri olmayan sağlıklı insanlara vermek bir cinayet değil midir?

Ey statin meftunları, sevinmeyi bırakın da bir an önce bu araştırmayı gözden ırak etmek için gerekenleri yapın.

Statinlerin kanserli hücreleri etkilediği ispatlanırsa bu ilacı bırakın sağlıklı insanları kalp hastalarına bile yutturamazsınız!

Kim bile bile kanser ilacı içer be hey şaşkınlar?

KAYNAKLAR

1. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm293330.htm

2. http://journals.lww.com/optvissci/pages/articleviewer.aspx?year=2012&issue=08000&article=00012&type=abstract

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22875226

4. http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2012/06/11/statins-may-leave-patients-with-less-energy-study

5. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1201735

6. http://www.webmd.com/cancer/news/20121101/statins-linked-to-reduced-cancer

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mevlüt Durmuş dedi ki:

    Kanser-Statin ilişkisi çok doğru ve yerinde bir tespit. Statinler hücre içinde kolesterol-steroid oluşumları etkiliyorsa, bu bir anlamda hücresel ölüm demektir ki, statin alan insanlarda karaciğer fonksiyon testleri bu nedenle kontrol edilir, kas ağrıları ve daha bir çok yan etki oluşur çünkü normal hücreler de ölmektedir. Fakat karaciğerin rejenerasyon (kendini yenileme) yeteneği fazla olduğu için karaciğer testleri her zaman zararı doğrudan göstermez. Aslında tartışmaya bile gerek yok: Doku ve hücre kültürleri bir çok laboratuvarda günümüzde yapılıyor, statinlerin hücre öldürücü olduğunu (sitotoksik) gözlemlemek deney yapmak isteyenler söz konusu kültüre bir miktar statin bıraktıklarında hücre ve doku kültürlerinde hiç bir gelişim olmadığını ya da kontrolsüz bölünmelerin (kanserli hücrelerin) arttığını görecektir…Statinlerin gelecekte çok ucuz kanser ilacı olacağını tahmin etmek zor değil…Hücrelerin steroid metabolizmasını yok ederek ölümü gerçekleşiyorsa, kanser hücrelerinin metabolizması da normal hücrenin 10-15 katı fazla çalışıyorsa, söz konusu statinlerden kanser hücrelerinin etkilenmesi gayet normal. Kanser hastalarının bu ilaçtan fayda görmeleri mümkün görünüyor ve mutlaka ciddi bir araştırma yapılmalı.

    Kanser hastaları için çok iyi, kolesterolü yüksek olanlar için kötü bir haber..

    Teşekkürler Ahmet Hocam…

    Mevlüt Durmuş
    Biyolog

  2. Dr Kucukusta’ya “provakatif ve yanlis yoruma acik” baslik atma konusunda bu ortamlarda elestiri getiriyoruz, biz elestirdikce, sanki inadina, daha da fazlasini yapma gayretine dusuyor. “Statin kullanmak cinayettir” adli son yazisindan bahsediyorum. Bu tavir hekim sorumlulugu ve ciddiyeti ile bagdasmiyor. Bana fena halde bir devlet buyugumuzun “Her kurtaj bir Uluderedir, her sezaryen bir cinayettir” ozlu sozunden esinlenilmis gibi geldi. Sevgili hocam, oykunecek baska ozlu soz sahibi bulamadiniz mi? Siz bilim adami olmadiginizi israrla vurguluyorsunuz da, Bilimsel duzeyinizin imam-hatip seviyesinin uzerinde oldugu da su goturmez bir gercektir..

    sevgiler

    dr ibrahim sozen

  3. Sevgili başlık takıntılı İbrahim,

    Ben sizler gibi bilim adamı değilim; sıradan bir doktor ve emekli bir öğretim üyesiyim.

    Yazılarımı “daha çok halkın okuduğu” sitemde onlara bilimsel gerçekleri anlatmak için kaleme alıyorum.

    Sitemdeki yazılarımı elbette meslekdaşlarım da okuyor ama bir kısmı maalesef tıpkı senin gibi sadece başlığını okuyor ve sonra da yorum yapmaya kalkıyor.

    Yazıyı okumadan, yazının ne demek istediğini anlamak herhâlde bilim adamlarına has bir özellik olmalı ki ben bunu beceremiyorum.

    Bu başlıklar okuyucunun ilgisini çekmek için tabii ki dikkat çekici ve kışkırtıcı olmak zorunda.

    Sen daha okuduğun yazının başlığını bile doğru yazmayı öğrenememişsin; yazık!

    Benim başlığım “Kolesterol ilacı yazmak cinayetle eşdeğer olabilir”.

    Sen tutmuş “Statin kullanmak cinayettir” diyorsun, ne alâka?

    Kimseyi taklit etmiyorum, kimseye benzemeye de ihtiyacım yok.

    Ben benim, ben Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ yım.

    Sen, üstün bilimsel seviyenle beni değerlendirmeye kalkacağına yazımı baştan sona okuyup orada ileri sürülenleri tenkit edersen daha doğru ve faydalı bir iş yapmış olursun.

    Yazının muhtevası hakkında diyeceğin bir şey varsa lütfen yaz, tartışalım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: