Ayağındaki kırık ve yara sebebiyle hastanede tedavi altında iken hava embolisi teşhis edilen Cem Özer’ e acil şifalar dilerken, bu hastalık hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum:
Hava embolisi (gaz embolisi) toplar veya atar damara hava kabarcığını girerek damarı tıkamasıyla oluşur.
Hava kabarcığı, kalp damarlarını tıkadığında kalp krizi, beyin damarlarını tıkadığında felç, akciğer damarlarını tıkadığında ise solunum yetersizliği gelişir.
Çok nadir rastlanan bir durum olan büyük hava embolilerinde ölüm oranı yüksektir ve çoğu zaman da tıbbi bir müdahaleye bağlı olarak gelişir.
Santral venöz kateter, delici ve künt göğüs travmaları, yüksek basınçlı mekanik ventilasyon, akciğer biyopsisi veya akciğer zarları arasından sıvı alınması, beyin, ortopedi ve açık kalp ameliyatları, sezaryen doğum, hemodiyaliz ve damarlarla ilgili pek çok müdahaleler başlıca sebeplerdir.
Bilgisayarlı tomografi için kontrast madde zerk edilmesi sırasında, karbondioksit ve azot oksitlerle yapılan tıbbı işlemlerde de görülebilir.
Hava embolisi halk arasında vurgun adıyla bilinen dekompresyon hastalığında da sık görülen bir tablodur.
Nasıl anlaşılır?
Embolilerin ağırlığını ve ölüm riskini damara giren havanın miktarı, toplanma hızı ve hastanın girişim sırasındaki pozisyonu belirler.
Genel olarak şok ve kalp durması gibi ağır durumların gelişmesi için damara kilo başına 5 mililitreden fazla havanın girmesi gerektiği bilinir ama 20 mililitre havanın bile ağır sonuçları olabileceği bildirilmiştir.
Beyin dolaşımına 2-3 ml havanın karışması bile ölümcül olabilir.
Damara giren hava az miktarda ise kılcal damarlardan emilir ve herhangi bir belirtiye de yol açmaz.
Büyük hava embolileri ise göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, felç, şuur kaybı gibi belirtilere yol açarlar.
Hava embolisinde derhal %100 oksijen başlanır ve hasta yoğun bakım bölümlerinde tedavi ve takip edilir.
Yoğun bakımda tedavi devam eden gören Cem Özer’in sağlık durumu hakkında yeni açıklama geldi.
Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesinde bir filmin çekimleri esnasında düşme sonucu ayağında iki kırık oluşan Cem Özer, oksijen tedavisi görüyordu. Tedavi sırasında hava ya da yağ embolisi başına sıçrayınca dün yoğun bakıma alındı. Sağlık durumu merak edilen Cem Özer’le ilgili son durumu doktorları açıkladı.
İşte hastaneden yapılan o açıklama:12 gün önce sağ ayak bileğindeki kırık nedeniyle ameliyat edilmiş olan değerli sanatçı Cem Özer, 22.20.2018’de yara iyileşmesi için görmekte olduğu Hiperbarik Oksijen Tedavisinin 5. seansı sonunda diğer hastaların çıkışından hemen sonra kabinden çıkmak üzereyken, idiyopatik epileptik atak (sara nöbeti) geçirmeye başlamış ve şuuru kapanmıştır.
“UYUTULARAK TAKİP EDİLECEK”
Anında yapılan müdahele ve MR, BT ve diğer tetkikleri sonucu akciğerde bül rüptürüne bağlı pnönotoraks sonucu gelişen hava embolisi şüphesiyle yoğun bakım ünitesine alınmış, bir süre uyutularak yakından takip ve tedavi edilmesi planlanmıştır. Değerli kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/yasam/cem-ozerin-saglik-durumu-hakkinda-yeni-aciklama,vxFjmya3hkaj5UyxJJ8f0w