NOBEL TIP ÖDÜLÜ ESASINDA BİZİM HAKKIMIZDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Nobel Tıp Ödülü küçükusta

Hürriyet gazetesi yazarı Gila Benmayor “Nobel’ in eli kulağında” başlıklı yazısında Yale Üniversitesi öğretim görevlilerinden, ünlü genetik bilimci ve beyin cerrahı  Prof. Dr. Murat Günel’ en bahsederek şunları söylüyor:

Genç bilim insanı geçtiğimiz yıl, anevrizma riskini arttıran genlerle ilgili buluşu nedeniyle manşetlerdeydi. Bu yıl ise zekâ geriliğine, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına yol açan genlerle yine gündemdeydi. Profesör Günel ve ekibi genetik bilimde başarıdan başarıya koşuyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Yılmaz Esmer’e göre, genç bilim insanı Nobel ödülünün güçlü adayları arasında.”

Bu çok genç yaştaki çok değerli bilim adamımızın Nobel ödülüne layık bulunması elbette hepimizi sevindirir ama inanın ki ben Türk tıbbının hakkının yendiğine inanıyorum.

Nobel Ödülü seneler önce Nubar Terziyan’ a verilmeliydi.

Bakın anlatayım, eminim bana hak vereceksiniz.

Tansiyon aleti ile gebelik teşhisi

Geçen gün televizyonda bundan belki 30, belki 40 yıl önce çevrilmiş bir film seyrediyordum:

“Hülya Koçyiğit her geçen gün serpilen büyüyen ve güzelleşen bir genç kızdır. Babası fabrikatör Hulusi Kentmen ile mutlu bir yaşamları vardır. Bir köşkte oturmaktadırlar, çok zengindirler.

Köşkün bahçıvanının yakışıklı oğlu ise Ediz Hun’ dur. Tıp Fakültesi’nde okuyan çok parlak bir öğrencidir. Hülya ve Ediz birbirlerini gizli gizli sevmekte, ama sadece bakışmaktadırlar.

Her şey güllük gülistanlık iken… Hulusi Bey aniden iflas eder. Kurtuluşu için tek çare Hülya’ nın komşu köşkün sahibinin oğlu ile evlenmesidir. O, ince bıyıklı, hain gülüşü çocuk ise Önder Somer’ den başkası değildir.

Hulusi Bey, bıyıklarını burarak Hülya’ ya bu evliliği kabul etmekten başka çareleri olmadığını söyler. Hülya, babasına bir şey diyemez . Arkasını döner, hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlar ve üst kattaki odasına doğru koşar. Tam merdivenleri çıkarken birden başı döner, aşağı doğru yuvarlanır ve hiç üstü başı açılmadan, eteği yukarı sıyrılmadan, bacakları birbirine sıkıca bitişik olarak gayet edepli bir şekilde bayılır.

Derhal doktor çağırılır.

Birkaç dakika içinde de Nubar Terziyan elinde küçük çantası ile gelir. Hülya’ yı muayene eder. Muayene dediysek… Hülya’ nın nabzını tutar, elini alnına koyup ateşine bakar, ‘Aaa de bakim kızım’’ diyerek boğazına göz atar, ‘Öhö de yavrum’’ diyerek ciğerlerini dinler. En sonunda da tansiyonunu ölçer.

Tansiyon aletini toparlayıp çantasına koyarken teşhisi de fısıldayıverir fabrikatör babanın kulağına: ‘’Küçük hanım, 2 aylık hamile.’’

Nobel bize verilmelidir

‘Olamaz’ diye bağırarak yerimden fırladım.

Neredeyse 30 yıllık doktorum.

Benim konum olmasa da, bir damla kandan, azıcık idrardan bile gebelik testi yapıldığını biliyordum, ama tansiyon ölçümünden hem de ayına kadar gebelik teşhisi konduğunu okumamıştım, duymamıştım.   

Kütüphanemdeki bütün kitaplarımı döktüm…

İnternete girip google’ dan araştırdım…      

Hayır, tansiyondan gebelik tanısı diye bir şey yok.

Kadın-doğum uzmanı profesör arkadaşlarımı tek tek aradım, sordum. Hepsi okumuş çocuklar. ‘’Valla, hiç böyle bir şey görmedik, duymadık, okumadık’’ dediler. 

Tatmin olamadım. Amerika’ da bir üniversitede ‘Pregnancy’ bölüm başkanı olan arkadaşıma e-posta attım.

Cevap hemen geldi: 

“Burada tıp sandığından çok ileri. Biz, bırak hastanın kanını, idrarını, göz yaşını, sümüğünü, koltuk altı kılından, ayva tüylerinden, hatta göbek deliğinde biriken pamukçuklardan bile gebelik testi yapabiliyoruz. Ama hayır, tansiyondan gebelik tespit edecek kadar da ilerlemedik.’’

 Bir e-posta daha attım. ‘Peki, biri çıksa da tansiyon ölçerek hem de ayına kadar gebelik teşhis etse, ne dersin’ diye sordum. 

‘O adam alnından öpülür, cebine 1.5 milyon dolar konur ve Nobel’ i de alır götürür’ diye cevap geldi.

Üzüldüm.

Meğer Tıp Nobel’i de bizim hakkımızmış, onu da vermemişler yıllardır. Buradan Nobel Komitesi’ ne sesleniyorum: Hak ettiği ödül derhal Dr. Nubar Terziyan’ a verilmelidir.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. ENVER ŞÜKRÜ GÖNCÜOĞLU dedi ki:

    Papyonlu nadir doktorlardandır kendisi. Aşk acısı teshisi de koyar. Ama yine de reçete yazar giderken. Evine çağrıldığı hastalardan bile ücret almadan geçimini sürdürür. Arabası suyla çalışır.
    Bu yüzden, biz ücret alan adi doktorlardan ayrılır.
    Steteskopu da ters takar.
    Ama itiraf edelim, eski zamanların babacan doktorlarındandır.
    Çünkü ne hastadan dayak yemiştir, ne de hergün değişen sağlık yönetmelikleri ve malpraktis sorunları altında ezilmiştir.
    Kendisiyle beraber Türk hekimliğinin de toprağı bol olsun.

  2. tuna erincler dedi ki:

    Türk filimleri ile dalga geçen yazı, “Nerem doğru ki?” fıkrasını hatırlatıyor. Bence sözünü etmeğe bile değmezdi

  3. gölgelice (dr)08/06/2011 12:39:25

    Evet hocam, tansiyon aletiyle gebelik teşhisi konulmaz ama anamnezle pekala konulur.

  4. SK (Doktor)08/06/2011 19:59:00

    Ahmet bey, Dr. Murat GUnel cok degerli bir bilim adamidir. Eger Nobel odulunu alirsa bu her TURK icin bir gurur kaynagi olacaktir. Fakat dikkatinizi cekerim ki bu degerli insan bir Turk universitesinde calismiyor yani kendimize sormamiz gereken Turk universiterinde neden nobel odulu alabilecek bilim insani yetisemedigidir. Bence asil can alici noktaya deginmiyorsunuz. Zaten bu insan Turkiyeye gelmeye kalksa bile eminim hicbir devlet universitesinde kadro bulamaz. Cunku bu ulkede hersey politize olmus durumda.Bence aglanacak halimize gulmemeliyiz. Daha turk biliminin katetmesi gereken cok yol var bu anlayislar yuzunden

Siz de yorumunuzu paylaşın: