BİONTECH’İN YAN ETKİLERİNİN ERKEK ÇOCUKLARI HASTANELİK ETME İHTİMALİ, KOVİD’DEN DAHA FAZLA
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ARK “Biontek’ i gelin etmişler, 40 gün kokusu çıkmamış.”
***
Hakem onayından geçmeyen ve ön baskı olarak yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, 12-15 yaş arası erkek çocuklarda BioNTech aşısına bağlı olarak gelişen kalp kası iltihabı (miyokardit) dolayısıyla hastaneye yatma ihtimalinin, Kovid geçirerek hastaneye yatma ihtimaline göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Bu yaş aralığındaki çocukların tamamının değil sadece riski yüksek olanların aşılanması gerektiği bildiriliyor.
SARS-CoV-2 mRNA Vaccination-Associated Myocarditis in Children Ages 12-17: A Stratified National Database Analysis. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.23.21260998v1
***
İndependent Türkçe‘ nin haberi:
ABD’de yapılan bir araştırmada, BioNTech aşısı yaptıran sağlıklı erkek çocuklarının, aşıdan sonra ender görülen miyokardit (kalp kası iltihabı) nedeniyle hastaneye yatma olasılığının, Kovid-19 kapıp hastaneye yatma ihtimalinden daha yüksek olduğu iddia edildi.
Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr Tracy Høeg ve çalışma arkadaşları, ABD’deki 12 ila 17 yaşındaki çocuklarda BioNTech aşısını yaptırdıktan sonra ilk 6 ay içinde ortaya çıkan yan etkileri gözlemledi.
Araştırmada, iki doz BioNTech aşısı olan 12-15 yaş aralığındaki erkek çocuklarında miyokardit geçirme oranının milyonda 162,2 olduğu tespit edildi. Aynı koşullarda 16-17 yaşındaki erkek çocukların miyokardite yakalanma oranının da milyonda 94 olduğu belirlendi.
Aynı değerler 12-15 yaş aralığındaki kız çocukları için milyonda 13 olarak çıkarken, 16-17 yaşındaki kız çocukları içinse 13,4 olarak tespit edildi.
Çalışmada, önceden sağlık sorunu bulunmayan 12-15 yaş aralığındaki erkek çocukların, aşılandıktan 4 ay içinde aşıdan kaynaklanan miyokardite yakalanma olasılığının, Kovid-19 kapıp hastaneye kaldırılma ihtimaline kıyasla 4 ila 6 kat daha fazla olduğu belirtildi.
ABD’deki mevcut enfeksiyon oranları cinsiyete göre ayrılmadan değerlendirildiğinde, ergenlik dönemindeki sağlıklı bir çocuğun aşılandıktan 120 gün içinde Kovid-19 kaparak hastaneye kaldırılma oranının milyonda 44 olduğu ifade edildi.
Öte yandan, henüz araştırmadaki verilerin ve oranların ne kadar güvenilebilir olduğu belli değil.
Birleşik Krallık’taki Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (Joint Committee on Vaccination and Immunisation -JCVI), 4 Eylül’de bir açıklama yayımlayarak 12 ila 15 yaş aralığındaki çocukların kitlesel olarak aşılanmaması gerektiğini belirtmiş, sadece yüksek risk grubundaki çocuklarda aşılamanın uygun olduğunu ifade etmişti.
***
The Guardian gazetesinin, “Araştırmaya göre, erkek çocuklar, Pfizer aşısının yan etkisi açısından Kovid’den daha fazla risk altında” (Boys more at risk from Pfizer jab side-effect than Covid, suggests study) başlıklı haberinden ek bilgiler (1):
Nadir görülen yan etkiyi yaşayan çocukların çoğunda, Pfizer/BioNTech aşısının ikinci dozundan sonraki günlerde semptomlar görüldü; Moderna aşısında da benzer bir yan etki görülüyor. Yazarlar, etkilenen çocukların yaklaşık %86’sının bir miktar hastane bakımı gerektirdiğini söyledi.
JCVI, 12-15 yaş arası çocuklardan ağır Kovid riski yüksek olanlara ve yüksek riskli kişilerle yaşayanlara aşı yapılmasını tavsiye ediyor.
Şimdiye kadar, Birleşik Krallık’ ta Kovid sebebiyle hastaneye yatırılan çocuk sayısı fazla olmadığı gibi bunlarda uzayan Kovid riski de fazla değil.
Bir çalışmada, Kovid’ e yakalanan çocukların yüzde 14’üne kadarının 15 hafta sonra hâlâ semptomları olabileceği, yorgunluk seviyelerinin virüse yakalanmamış çocuklardakine benzer olduğu gösterildi (2).
Kaynaklar:
2. https://www.ucl.ac.uk/news/2021/sep/first-findings-worlds-largest-study-long-covid-children
***
PROF. DR. HALUK VAHABOĞLU: “Çocuklarımıza ve gençlerimize aşı yapmaya niyetli iseniz iyi düşünün!”
“Aşı yan etkileri ve beklenen fayda arasında 20 yaş altı için durum şudur: Covid-19 dolayısı ile <20 yaş ortalama 5 milyonda bir ölüm görülür. Yan etki için şu makaleyi okuyun derim: “ medrxiv.org/content/10.110
“Elimden yalvarmaktan başka bir şey gelmiyor ? Çok üzgünüm”
Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1436131020504543233?s=20
***
DOÇ. DR. FERHAT ARSLAN “Çocuğuma aşı yaptırmayacağım çünkü! (hala tereddüt edenlere) Variant teta da olsa, hastalık ciddiyeti artmıyor. İşte JAMA işte İsrail verisi Yatış oranı ise Bin çocukta ortalama 5 ve ölüm yok. Bu bizde de böyledir. Bu meseleyi kapattık mı?“
“Bu makalede çizgiler yukarı çıkıyor hocam bu kötü değil mi diyeceksiniz. Yok, baştan beri aynı bela işle uğraşıyoruz. O artışlar PCR pozitif saptanan çocuk sayıları, işte bunun için PCR tuzaktır. Yani çocuğun ciddi hasta olmuyor ama bu onların umrumda değil“
Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1436759776302702595?s=20
***
DR. KORCAN AYATA
“Şu an 12 yaşındaki bir çocuğa da 80 yaşındaki insana da aynı doz yapılıyor. Bu doğru mu? Bence değil. Çünkü vücutlar farklı, vücuda giren miktarı karşılayacak hücreler farklı.”
“Öyle sıradan tutup “12 yaşı ya da 7 yaşı aşılayalım” yaklaşımının doğru bir şey olduğuna inanamıyorum. Güvenliği yıllardır gösterilmiş hepimizin çocukluğumuzda olduğumuz aşıları bu çocuklar da oldular. Ama bu öyle bir aşı değil. Çalışmaları, henüz tam olarak yapılmamış aşılar bunlar. Bunlarla bütün çocukları aşılayalım politikasını ben son derece yanlış buluyorum. Çocukları etkileyen bir hastalık olsaydı zaten çoktan aşılamıştık. Bu riski alacaktık çünkü diyecektik ki “Bu hastalık çok tehlikeli çocuklar için bu riski alabiliriz.” Ama böyle bir durum yok. Hasta olan hayatını kaybeden çocuklar mutlaka var, ancak bunu grafiklere döktüğümüz zaman çocuklarda bu hastalığın ciddi sorun yaratma ihtimali çok düşük. Dolayısıyla ben hiçbir şekilde belirgin bir risk olmadığı durumlarda çocukların aşılanmasını doğru bulmuyorum.”
***
AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA “Ağustos ortasında yüz yüze eğitime yeniden açıldığından beri San Francisco okullarında hiçbir Kovid-19 salgını olmadı ve son aylarda küçük çocuklar arasında vaka oranları, son derece bulaşıcı delta varyantının yaygınlaşmış olmasına rağmen sabit kaldı.” sfchronicle.com/sf/article/New
***
ÖZCAN YÜCEL Covid aşısı sonrası “miyokardit” (kalp kası iltihabı) gelişen 8 hasta aşağıdaki yayında. Ülkemizde 111 Tıp Fak. var. 100 milyon doz aşı yapıldı. 9 milyonluk israilde 300 vaka bildirildi. 83 milyonluk Türkiyede 0 (sıfır) vaka. Bilim bu kadar işte.
Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCIMAGING.121.013236
Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1436788021542670337?s=20
***
Gelelim neticeye
Ben de tıpkı Almanya’nın STIKO olarak bilinen Aşı Danışma Komitesi (Standing Committee on Vaccination) ve Birleşik Krallık’ ta kısa adı JCVI olan Joint Committee on Vaccines and Immunisation gibi Pfizer tarafından üretilen koronavirüs aşısının 12-15 ya arası gençlerden yalnızca altta yatan hastalığı olanlara yapılmasını doğru buluyorum.
***
EK 1 (19.9.2021): BÜLENT POLAT “Bir hastaya ağır hastalığını tedavi edecek bir ilaç başladığımızda olası yan etkileri konusunda bilgilendiriyoruz, uyarıyoruz. Örn. Kortizon tedavisinde su-tuz tutulumuna bağlı hipertansiyona eğilim ya da diabete eğilim gibi yan etkileri hasta bilmeli ve önlemini alabilmeli.”
“Aşı konusunda da insanların tüm bilgiyi objektif olarak almaları hem çok gerekli hem de en doğal hakları. Şu söylem asla doğru değil: -“Kesinlikle hiçbir yan etkisi yok, hangi hastalığınız olursa olsun mutlaka yaptırın, garanti veriyorum bir şey olmaz.””
“Böylesi yanlış yönlendirmeler bazı ciddi yan etki belirtilerinin önemsenmemesine yol açabilir, tedavi için hayati zaman kayıpları oluşabilir. Hekimliğin her alanında olduğu gibi fayda ve nadir de olsa riskler konusunda bilgilendirmek asla aşı karşıtlığı olarak algılanmamalıdır.”
Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1439500261916127232?s=20
***
EK 2 (11.10.2021): İzlanda Baş Epidemiyologu Thorolfur Gudnaso, ülkede Moderna firması tarafından üretilen Covid-19 aşısını “Kalp kası iltihabında artış olduğu” gerekçesiyle kullanımının durdurulduğunu duyurdu. Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/kalp-kasi-iltihabinda-artis-var-deyip-asiyi-durdurdular-1875637
***
EK 3 (13.11.2021): “99·995% of CYP (children and young people) with a positive SARS-CoV-2 test survived. The 25 CYP who died of SARS-CoV-2 equates to a mortality rate of 2/million for the 12,023,568 CYP living in England.” K: https://www.researchsquare.com/article/rs-689684/v1
Kaynak: https://twitter.com/RWMaloneMD/status/1459508557859147784?s=20
***
EK 4 (16.11.2021): FERHAT ASRLAN “5-11 yaş gurubunda ülkemizde Faz 3 biontech çalışması başlamış. Hayırlı olsun diyemeyeceğim. Son derece korkutucu bir gelişme. Biri açıklasın kardeşim, bu çalışmanın; Primer amacı ne? Sekonder amacı ne? Metodolojisi ne? Allahtan korkun!”
“Bilime katkı sunmuyorsun ey veli! Çocuğunu riske atıyorsun ey veli! Amacı salgını durdurmakta değil Durdurmadığı ortada Sadece yapılabilirliği gösterip Diğer çocuklara da yapılsın diye Öncü oluyorsunuz!”
“Ve bu çalışmaya yapılabilirlik izni veren bilimsel ve etik kurul insanları Tarih sizi affetmeyecek!“
Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1460501483498131456?s=20
***
EK 5 (11.12.2021): STIKO patronu Mertens şu durumda kendi çocuğuna korona aşısı yaptırmayacağını açıkladı. STIKO: Robert Koch Enstitüsü’nde aşılama programları için resmi öneriler sağlayan 18 üyeden oluşan bilimsel bir komitedir. Çocukları aşılayalım diyenlere… Kaynak: https://swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/stiko-chef-mertens-wuerde-eigenes-kind-nicht-gegen-corona-impfen-lassen-100.html
***
EK 6 (18.1.2022): 30′ dan çok doktor, bilim adamı ve milletvekili, aşının potansiyel olarak ciddi zararlarının muhtemel olduğunu gösteren yeni veriler ışığında hükümete 12-15 yaşındaki sağlıklı çocuklar için Kovid aşısını “yeniden değerlendirmeye” çağıran ortak bir mektup imzaladı. Genç erkeklerde ve erkek çocuklarda miyokardit riskinin aşılamadan sonra enfeksiyondan 14 kata kadar daha yüksek olduğunu gösteren yeni kanıtlara atıfta bulunuyor. Kaynak: https://www.express.co.uk/news/uk/1547050/covid-vaccine-JCVI-omicron-delta-myocarditis
***
EK 7 (9.3.2022): HİKMET GEÇKİL “mRNA aşısını takiben miyokardit vakaları dünya çapında, özellikle genç erkek yetişkinlerde ve ergenlerde artmaya devam ediyor. Norveç, Birleşik Krallık, ve Tayvan, ergenler için ikinci doz mRNA aşısını askıya aldı” – JAMA Pediatrics“
Makale adı: Myocarditis Following COVID-19 BNT162b2 Vaccination Among Adolescents in Hong Kong
Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2789584
Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1501439091455545345?s=20&t=iuU2GtMCavPly9dBPqDw5A
***
EK 8 (13.5.2022): Pfizer Covid aşısı, 5-11 yaş arası çocuklarda Omikron’a karşı sadece %12 etkili bulundu.
***
EK 9 (5.12.2022): Genç yetişkinler için Kovid19 aşısı güçlendirici dozların dayanağı yoktur.
1 Şeffaf risk-fayda değerlendirmesi eksikliği
2 Bireylere potansiyel net zarar
3 Başkalarına fayda sağlamaz/çok az fayda sağlar
4 Mütekabiliyet hatası
5 Zorlamanın daha geniş sosyal zararları
Kaynak: https://jme.bmj.com/content/early/2022/12/05/jme-2022-108449
Makale: COVID-19 vaccine boosters for young adults: a risk benefit assessment and ethical analysis of mandate policies at universities
***
EK 10 (24.3.2023): Pfizer aşısının büyük çoğunluğu genç yaşta olan 125 Avrupalıyı öldürdüğünden şüpheleniliyor.
Kaynak: https://rwmalonemd.substack.com/p/covid-19-pfizer-vaccine-suspected?sd=pf
***
EK 11 (29.3.2023): Dünya Sağlık Örgütü’ nden U dönüşü: Sağlıklı çocuk ve gençlere Kovid aşılarına gerek yoktur.
***
İlgili Diğer Yazılar:
- FDA’DAN 5-11 YAŞTA ACİL KULLANIM İÇİN PFİZER-BİONTECH AŞISINA ONAY
- PFİZER KOVİD AŞI YANINDA İLAÇ İÇİN DE ÇALIŞIYOR
- KOVİD AŞISI 12-15 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN DE ONAYLANDI
- BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMIŞ ÇOCUK VE GENÇLERDE AĞIR KOVİD RİSKİ YÜKSEK DEĞİL
- MODERNA AŞISI, BİONTECH AŞISINA GÖRE DAHA FAZLA ANTİKOR SAĞLIYOR
Oytun haklıymış, Türklere bir şey olmaz derken aşı yapılırsa bir şey olmaz demek istemiş olmalı
mRNA heyecan verici bir teknoloji, neler yapabileceğini hayal bile edemezsiniz demişdim.
Buyrun Uğur efendi ne diyor;
BioNTech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Alman Bild gazetesine açıklamalarda bulundu.
Şahin, yaşlanmanın da biyolojik bir durum olduğunu belirterek deri hücrelerinin belirli faktörlerle yeniden programlanabileceğinin, yani gençleştirilebileceğinin onlarca yıl önce görüldüğünü ifade etti.
Bu faktörlerin mRNA aracılığıyla da hücrelere sızdırılabileceğini anlatan Şahin, “Bir bilim kurgu filmindeki gibi birdenbire yaşlı insanları genç insanlara dönüştüremezsiniz. Ancak belki hasar görmüş bir kalbin veya diğer hasarlı veya eski organların tamamen veya kısmen yaşlanma sürecini tersine çevirebilirsiniz” diye konuştu.
https://www.ntv.com.tr/amp/saglik/prof-dr-ugur-sahin-organlarin-genclestirilmesi-mumkun-olabilecek,tFfQ_R1dR0uhXHsxTPQW4Q?__twitter_impression=true