EBEDİ GENÇLİĞİN SIRRI DIŞKI NAKLİNDE OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

East Anglia ve Floransa Üniversiteleri ile Quadram Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yaşlı farelerden genç farelere dışkı naklinin bağırsak mikrobiyomlarını değiştirdiği ve bunun da uzamsal öğrenme ve hafızayı etkilediği gösterildi.

Dışkı nakli yapıldıktan sonra genç farelerin bağırsak mikrobiyotasınnda önemli değişiklikler olduğu belirlendi.

Kısa zincirli yağ asitleri üretimi ile ilişkili (Lachnospiraceae, Faecalibaculum ve Ruminococcaceae) ve merkezi sinir sistemi hastalıklarıyla ilişkili (Prevotellaceae ve Ruminococcaceae) bakterilerde belirgin azalma tespit edildi.

Genç farelerde uzamsal öğrenme ve hafızada bozulmalar ortaya çıkarken kaygı, keşif davranışı ve lokomotor aktivite etkilenmeden kaldı.

Bu değişikliklerin, sinaptik plastisite ve nöro iletim ile ilişkili proteinlerin aktivitelerindeki değişiklikler ve beyinlerinin öğrenme ve hafızadan sorumlu hipokampus kısmındaki hücrelerde meydana gelen değişikliklerle paralel olduğu görüldü.

Bu veriler, yaşlanma olayının bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerle bağlantılı olabileceğini düşündürüyor.

Araştırma ekibi, bunun tersinin de doğru olabileceğini ve bir gün yaşlı insanlarda bilişsel işlevi eski haline getirmek için bir tedavi olarak kullanılabileceğini umuyor.

NOT: Yaşlanma esasında doğumdan hemen sonra başlayan ve nihayetinde fiziksel sağlık sorunlarının yanı sıra psikolojik ve bilişsel işlevde düşüşe yol açan kaçınılmaz bir süreçtir.

Hipokampusun, beynin hafıza, öğrenme yanında mekansal navigasyon, duygusal davranış ve ruh hali gibi çeşitli işlevlerinde önemli rolü vardır.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, dışkı naklinin gelecekte yaşlılardaki bilişsel gerilemeyi eski hâline getirmek için kullanılabileceğini düşündürüyor.

Artık yavaş yavaş beyin fonksiyonlarını kaybetmekte olan biri olarak dışkı naklinin derdime çare olacağı kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

Kaynak: https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-020-00914-w

***

EK 1 (5.6.2022): Genç farelerden yaşlı farelere dışkı mikrobiyotası nakli bağırsak, beyin ve gözlerdeki yaşlanma belirtilerini tersine çevirebilir. Bunun aksine mikrobiyotayı yaşlı farelerden genç farelere nakletmek tam tersi bir etki gösterebilir.

Kaynak: https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-022-01243-w

Makale adı: Fecal microbiota transfer between young and aged mice reverses hallmarks of the aging gut, eye, and brain

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Recep dedi ki:

    Celal Şengör bunu çok önce fark etmiş olmalı ki kendi dışkımı yedim diye açıklama yapmıştı. İnsanın kendi dışkısını yemesi de aynı derecede faydalı mıdır yoksa bu bok yemekten başka bir şey değil midir?

  2. ismet badem dedi ki:

    Şaka bir yana ebedi gençlik isteyen imanla bu dünyadan göçmeye gayret etmeli…

Siz de yorumunuzu paylaşın: