ASBEST ÖNEMLİ BİR KANSEROJENDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
AKCİĞER ZARI KANSERİ

3.000’ den fazla kullanım alanı olan asbestten, özellikle gemi, uçak, otomobil yapımında, inşaat sektöründe, ısı ve ses izolasyonunda yaygın olarak yararlanılmıştır.

Asbest, ülkemiz için çok önemlidir, çünkü Anadolu’nun bir çok yöresinde bulunmakta ve halkımız tarafından bilinçsizce kullanılmaktadır. Türkiye’de topraktan asbest çıkarılan yerlerin en önemlileri Diyarbakır’da Çermik ve Çüngüş ilçeleri, Ürgüp, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesidir.

Asbest, halk arasında ak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinir. Köylüler, asbesti evlerinin damlarına sermek, evlerini badana yapmak için ve küçük çocuklarda pudra yerine kullanırlar. Bu uygulamalar sırasında havaya karışan asbest lifleri yoğun şekilde solunur.

Asbest, onu topraktan çıkaran ve kullanan köylülerden başka, asbestin kullanıldığı endüstri alanlarında çalışan işçiler için de çok zararlıdır.

 Bugün dünyanın bir çok ülkesinde sanayide asbest kullanımı kaldırılmış ya da sınırlandırılmıştır, çünkü asbest pek çok akciğer hastalığına yol açmasından başka kanser yapıcı etkisi de vardır.

ASBESTE BAĞLI HASTALIKLAR

Asbest, sadece solunum yoluyla vücuda girdiğinde hastalıklara yol açar, ancak bunların ortaya çıkması için 20-40 yıl süre geçmesi gerekir.  Bu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır.

Asbestin yol açtığı en önemli hastalık akciğer zarı ve karın zarı kanseri, yani mezotelyomadır. Batı ülkelerinde yılda her bir milyon kişinin 1-2’sinde saptanan mezotelyoma, ülkemizde yılda en az 500 kişide görülmektedir.

 Mezotelyomaya ait en sık rastlanan yakınmalar, ağrı ve ilerleyici nefes darlığıdır. Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir.

Mezotelyoma,  erken dönemde tanınıp uygun cerrahi girişim uygulanamadığında, ilaç ya da ışın tedavisine iyi cevap vermeyen ve hastayı kısa zamanda ölüme götüren bir hastalıktır.

 Ülkemizde Ürgüp’ ün köyleri olan Tuzköy, Karain ve Sarıhıdır kanserli köyler’ olarak bilinir. Bu köylerde pek çok insan akciğer veya akciğer zarı kanseri nedeniyle yaşamlarını yitirmişlerdir.

Asbest, özellikle sigara içen kişilerde akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserleri riskini de ileri derecede artırır.

 Neler yapılmalı?

  • Asbest içeren toprağın köylüler tarafından kullanılması engellenmeli ve daha iyisi bu köylerin yerleri değiştirilmelidir.
  • Halk, asbestin neden olduğu hastalıklar hakkında eğitilmelidir.
  • Asbestle badana yapılmış evlerin duvarları plastik boya ile yeniden boyanmalıdır.
  • Asbest bulunan yerleşim yerleri saptanmalıdır.
  • Mezotelyoma riski taşıyanların belirlenmeli ve bunlar yakından izlenmelidir.
  • Doktorlar asbestin yaptığı hastalıklar konusunda özel olarak eğitilmelidir.

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. erdeniz dedi ki:

    dr.bey ben talkpudrasını direkt yiyorum.bende bağımlılık haline geldi.araştırdığım kadarıyla birçok da zararı varmış. ama vazgeçemiyorum.şimdi vücudum da tepki göstermeye başladı buna.deride alerjik reaksiyonlar oluştu bilhassa bileklerimde.ne yapmalıyım .lütfen yardım edin.bunu kimse bilmiyor.

  2. erdeniz dedi ki:

    hangi testleri yaptırmalıyım. ve nasıl tedavi olabilirim hiçbir ilaç fayda etmedi. çildiye drları alerji hapı varip gönderiyor

  3. merhabalar cok caresizim ne yapacagımı ne nedecegimi bilmiyorum dünyalar kadar sevdigim bir dostumu kaybetmek üzereyim :(, ve de 4 yaşında bir bebegi var ne olur bir yol gösterin ak ciger zarı kanseri kendisi şuanda hergün nerdeyse ışına giriyor kemoterapide gördü ışından sonra tekrar görecek kemoterapiyi ama bu hastalıkda ne kemoterapi nede ışın care değilmiş diyorlar peki bu hastalıgın caresi yokmu bitkisel olarakdamı yok can dostum göz göre göre gözlerimizin önüde eriyor resmen oysaki cok güclü bir fizige sahipti ne olur yapıla bilecek birr yoll :(,

  4. umut pelen dedi ki:

    merhababana asbet tanısı kolnuldu ama biyopside pataloji tanısı hep temiz çıktı yanlız akciger sıvısı alındıktan sonra yine su topladı amaliyat yapan doktor aspet degilsin diyor muayene yapan doktor aspest diyor ben anlayamadım bana yardımcı olursanız sevinirim

  5. şeref şahin dedi ki:

    merhabalar benin bba yaklaşık bir yıldır asbestten kaynaklananan akciğer zarı kanserinden tedavi görüyor kendisi almanyada ilç tedavisi uyguluyorlar önceleri herhaftada bir sonra iki haftada bir şimdi üç haftada bir veriyorlar acaba bu hastalığın tedavisini yapan istanbulda en iyi hastane hangisidir

  6. REMZİYE AKSOY dedi ki:

    mrb ben yaklaşık 2 aydır şiddetli öksürük nedeniyle hastaneye başvurdum yapılan tetkikler sonucu akciğerlerimde kalınlaşma olduğu söylendi ben diyarbakırlıyım ilkdefa bu hastalığın adını duydum ankarada bu alanla ilgili tavsiye edeceğiniz hastane veya doktor ismi varmıdır yazarsanız çok sevinirim

  7. selma dedi ki:

    mrb annemde bu belirtiler var fakat özel bi hastaneye gitmiştik öle bi hastalığın olduğunu sölemediler akciger kapakçıklarında kalınlaşma var demişti doktor sormuştu doğuda falan bulundu mu die annem aslen elazığın polat köyünden nolur bi bilgi verin :(her belirti görülende bu hastalık görülür mü?

  8. azmi dedi ki:

    lütfen bana yardımcı olun 40 gün önce babamın akciger kanseri oldugunu ögrendim. [çermik] hastalığı na yakalanmış babam şu an kemoterapi görüyor bu hastalığın tedavisi yok mu nereden tedavi ettirebiliriz bize yardımcı olun lütfen

  9. ayşegül dedi ki:

    hocam lütfen size yazdığım e postayı cevaplayın lütfen

  10. cansu dedi ki:

    Merhaba. Biz hollandada kaliyoruz dedeme, asbest kanserisin dediler 7 ci ayda izine gitmistik onceki sene turkiyedede zaturesin demislerdi lutfen yardimci olurmusunuz turkiyeye gelmeyi bile dusunuyoruz.

  11. Bayram çil dedi ki:

    İSKENDERUN DEMİR ÇELİK FABRİKASINDA ÇALIŞTIM ŞU ANDA AKCİĞERİM DE ASBEST KİTLESİ OLDUĞU SAPLANDI ADANA BALCALI HASTANESİNDE YILDA BİR AKCİĞER TOMOGRAFİ ÇEKTİRİP TAKİP EDİLİYOR HER HANGİ BİR TEDAVİ UYGULANMIYOR NE YAPMAMI ÖNERİRSİNİZ SAYGILAR SUNUYORUM YOUMUNUZU BEKLİYORUM TEŞEKKÜR EDERİM.

  12. Levent Tokgöz dedi ki:

    Hocam,akvaryumcularda satılan filitrenin içine yada tabana serilerek kullanılan klinoptiloit denen taş formunda parçanlanmayan malzeme su içinde kullanıldığında sakıncalı mıdır?Bu malzeme asbest midir?

    Saygılarımla

  13. MELİH ÖNDER dedi ki:

    Ağbayim…intersitiyel akciğer hastası fibroziz teşhisi ile iki yıldır tedavi görüyor.ilaç tedavisi günde 9 adet içiyor.Son üç ay solunum çok zor.Evde ve dışarıda mobil olarak cihaz kullanıyor.Nakil imkanı 66 yaş itibariyle ülkemizde çok zor.Bir öneriniz olur mu hocam tedavi için )kök hücre veya farklı bir tedavi)Saygılar sunarım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: