SAĞLIK BAKANLIĞI OZON TEDAVİSİ REZALETİNE EL ATMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
MODER 2MODER 1

Medikal Oksijen Ozon Derneği’ nin (MODER), Bugün gazetesinde yer alan “Ozon tedavisi fiyasko çıktı” başlıklı habere ve muhtemelen benim “Ozon tedavisi bilimsel mi şaklabanlık mı?” başlıklı yazıma gönderdiği cevabı sitemde “Etibba Diyor ki” bölümünde okuyabilirsiniz (1, 2, 3).

Ozon tedavisini tamamen reddeden bir hekim değilim; özel durumlarda (enfekte yara, bazı romatizmal-ortopedik ve diş hastalıkları gibi) faydası olmasını da mümkün görüyorum.

Haberi yapılan hastayı tanımadığım, ifadelerinin doğru olup olmadığını bilmediğim gibi; gazetede ve sitemdeki makalemde yer alan görüşlerimin bu haberle hiçbir ilgisinin bulunmamadığını; ozon tedavisi hakkındaki “genel düşüncelerim” olduğunu hatırlatarak itiraz ettiğim hususları tekrarlıyorum:

BİR: Ozon tedavisinin etkinliği ve emniyeti üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde “bilimsel yöntemlerle” incelenmelidir.

İKİ: Ozon tedavisinin hangi hastalıklarda, hangi safhalarda, hangi yöntemle, hangi doz ve sürelerde uygulanacağı belirlenmeden adeta “her derde deva” şeklinde uygulanması doğru olmaması bir tarafa suç teşkil eder.

ÜÇ: İnternette sayısız hastalık için ozon tedavisi yaptıklarını ve üstelik de bunların mucizeler yarattığını ileri süren pek çok sitede bu yöntemin suiistimal edildiği görülüyor (4, 5).

Sayın MODER Başkanı,

Mektubunuzdan sonra “ozon tedavisinin suiistimal edilmesine karşı çıkmakta ne kadar haklı olduğumu” daha iyi anladım.

Etkinliği ve güvenilirliği plasebo kontrollü-çift kör çalışmalarla ispatlanmamış bu yöntemi birçok hastalığın mucize tedavisi gibi sunuyorsunuz.

Ozon tedavi sihirli değnek değildir, bir destek tedavidir” diyor ama kendi internet sitenizde “Mucize Yaratan Ozon Tedavisi” başlığı altında 20’ ye yakın hastalık adı sıralıyorsunuz (6).

Mucize sözünü işitip de bu tedavilere heves etmeyecek bir hasta düşünemiyorum.

Türk Dil Kurumu “mucize” yi şöyle tarif ediyor (7):

1. Peygamberlerin kendilerine inanmayan insanlara peygamberliklerini ispat etmek amacıyla Allah’ ın iznine bağlı olarak gösterdikleri olağanüstü olaylar, hâller, tansık;

2. İnsanları hayran bırakan, tabiatüstü sayılan olay

3. İnsan aklının alamayacağı olay

4. Olağanüstü, şaşırtıcı.

Sizinki kaç numaralı mucizedir, öğrenmek istiyorum.

Ekte gönderdiğiniz birkaç hayvan deneyi ozon tedavisinin insanlarda da etkili ve emniyetli olduğunu göstermez.

Gönderdiğiniz resimlerde ise kapı-pencere-koltuk- dolap-raf- dosya-evrak-telefon-bilgisayar-su şişesi-hasta muayene masası-arkası dönük bir kadın-saksıda çiçek-çöp tenekesi ve ne olduğunu bilmediğim bir “âlet” var; bu âlet nedir ve resimde göremediğim başka şeyler var mıdır?

Sempozyum veya kongreler de bir tedavinin yaygın olarak kullanılması için hiçbir şey ifade etmez, bunun için “yayınlanmış bilimsel kanıtlar” gerekir.

FDA, ozonu “spesifik, tamamlayıcı veya önleyici tedavilerde bilinen faydalı tıbbi bir uygulaması olmayan toksik bir gaz” olarak tarif ediyor (8).

CDC, ozon tedavisinin adını bile anmıyor (9).

Gelelim neticeye

BİR: Ozon tedavisinin etkili olduğunu iddia ettiğiniz hastalıklarla alâkalı ‘mucize yaratıldığı sonucuna varılan plasebo kontrollü çift kör bilimsel yayınları” görmek istiyorum.

Bunları okuyup ikna olarak ben de hastalarımın bu mucizelerden faydalanmalarını cân-ı gönülden arzuluyorum.

İKİ: Yazınızda adları geçen ondan fazla üniversite ve hastane ozon tedavisini hangi bilimsel kaynaklara dayanarak uyguluyor? Bunların yayınlanmış klinik araştırmaları var mıdır?

ÜÇ: Sağlık Bakanlığı’ nı “halkı sömürmek için kullanılan ozon tedavisi rezâletine” el koymaya ve acilen gerekli kanuni düzenlemeleri yapmaya; bu tedaviyi mucize diye sunanları da “mucizelerini” ispata davet ediyorum.

DÖRT: Ozon tedavisini bilimsel bir yöntem olarak görenler “içlerindeki şarlatanlara” karşı çıkmadıkları için kendileri de zan altında kalıyor.

BEŞ: Alternatif tıbbı “rant kapısı” olarak kullananlar içinde sadece çoban, bakkal, hamamcı değil doktor da profesör de var.

ALTI: Ozon tedavisine değil “ozon tedavisinin suiistimal edilmesine” karşıyım.

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/24/hakkimda/ozon-tedavisi-fiyasko-cikti/

2. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/24/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/ozon-tedavisi-bilimsel-mi-saklabanlik-mi/

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/26/etibba-diyor-ki/medikal-oksijen-ozon-dernegi-nin-aciklamasi/

4. https://www.google.com.tr/#fp=2a72ec993071c43e&hl=tr&q=ozon+tedavisi

5. http://romatem.com/ozon-tedavisi?utm_source=Adwords&utm_medium=Adwords&utm_campaign=Adwords-Reklamport&gclid=CJCL1qram7kCFcNb3godAG0AoA

6. http://www.ozontedavi.com.tr/mucize-yaratan-ozon-tedavisi-hangi-hastaliklarda-uygulanir.html

7. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.521b8648469862.87623053

8. http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=801.415

9. http://www.cdc.gov/search.do?queryText=ozone+therapy&action=search&searchButton.x=0&searchButton.y=0

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hocam yukarıdaki makalenizi beğeniyle okudum. GKDC uzmanıyım. 2005 yılında Burger hastalığı olan bir hastamın ampütasyon kararında imzam varken Almanya’da aldığı bir tedavi ile iyileştiğini gördüm. hergün Kayseride enaz 10-15 ampütasyon yapılıyor. %1 faydası olsa denemeye karar verdim. Başka meslektaşlarım gibi tesadüfen iyileşmiş demedim. Yüzlerce insanın ampütasyondan kurtulmasına vesile oldu.
    Ozon tedavi tüm etki mekanizmaları açıklanmış hangi hastalıklarda tedavi, hangilerinde yardımcı olacağı “Madrid Deklarasyonu” ile belirlenmiş bir tedavi metodudur. Geçen süre içinde çok sayıda araştırma ve sunumlarda bulundum. Hocam Ozon tedavi ile ilgili makaleler saygın dergiler tarafından otomatik olarak reddediliyor. Bir çok dergi yayınlamak için astronomik rakamlar istiyor. Dahasını yazamıyorum yüzüm kızarıyor.
    yayınlanmış bir makalem ” Yasemin BENDERLİ CİHAN, MD, Süleyman Sırrı GÖKALP, MD, Bünyamin KAPLAN, MD, Mustafa KÖSEAHMETOĞLU, MD. Evaluation of Protective Effect of Ozone Against Acute Liver Tissue Injury Induced by Irradiation in Rats;; Turkiye Klinikleri J Gastroenterohepatol 2011;18(2):55-63. ” ancak bu…
    Hocam Kayseri’ye geldiğinizde sizinle bu konuda yüzyüze görüşmek isterim. Sağlık bakanlığını bir an önce 45 entegratif tıp uygulaması hakkında yönetmelikleri çıkararak şarlatanların önünü kesmesini diliyorum…
    selam ve saygılarımla..

  2. Dr. Sami Gürkahraman dedi ki:

    Sayın Hocam,
    Öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın “Tamamlayıcı tıp” ve halk arasında “Alternatif Tıp” olarak algılanan düzenlemelerinden sonra kontrolsüz ve denetimsiz birçok uygulamanın sonuçları ile bir kalp damar cerrahı olarak karşılaşıyorum.
    Bu konuya birçok örnek vermek mümkün. Burada, tümüyle reddetmediğim, ancak dediğiniz gibi “mucize” olarak sumulan bu uygulamalar için, çeşitli kurumlarla birlikte bir basın açıklamasının yararlı olacağını düşünüyorum.
    Ozon tedavisine gelince… Bu tedavinin diyabetik ayaklarda “teorik olarak” belki yararlı olabileceği düşünülebilir. Peki,empotansta kullanılabileceğini söyleyen şarlatanlara ne diyeceğiz?
    Saygılarımla

  3. Dr.Can Kamar dedi ki:

    Pozitif Tıbbın ,FDA in kabul etmediği hiçbir yöntemi kafanızdan mucize! diye sunamazsınız.Az önce Dr.Nurettin Laleci nin web sitesinde okudum, diz eklemi içine 4 kez ozon gazı verdiklerinde bütün artroz hastalarının şifaya kavuştugundan bahsediyor!
    Saglık bakanlığı medikal scam konusuna derhal el atmalı.Neredeyse her ilde , türlü türlü kişilerden kanlarının bir torbaya alındıgını , gaz verildiğini , o kanın tekrar kendilerine verilerek mücizevi şekilde iyişeceklerinin söylendiğini duyuyorum, bunların hepsi bilimsel hiçbir dayanagı olmayan şeylerdir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: