DOKTORLARA İLAÇ TANITIMI AYIPTIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

OxyContin isimli ilacı üreten Purdue firması, bağımlılık yapıcı etkileri olan ağrı kesicileri aldatıcı pazarlama yöntemleriyle tanıttıkları iddiaları üzerine satış elemanlarının yarısını işten çıkardığını ve bu ilacı doktorlara tanıtımını durdurduğunu açıkladı (1).

Buna göre propagandistler artık doktor muayenehanelerini ziyaret etmeyecekler.

9 milyon dolar rüşvet verildi

Senatör Claire McCaskill tarafından sunulan bir raporda opioid üreten beş büyük şirketin ilaçlarının daha çok satılmasını sağlamak için lobi gruplarına 2012-2017 arasında 9 milyon dolar rüşvet verdikleri açıklandı.

Şirkete karşı açılmış pek çok davada OxyContin’ in bağımlılık yapıcı etkisinin küçük gösterildiği ve kronik ağrı tedavisindeki faydasının abartıldığı ileri sürülüyor.

Opioidler, vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir. Merkezi sinir sistemindeki ve mide-bağırsak sistemdeki opioid reseptörlerine bağlanarak etki gösterirler.

Kanserli hastalarda, ameliyat sonrasında ve şiddetli ağrıları olanlara verilir.

On binlerce insanın ölümüne yol açtı

Purdue ise ilaçlarının FDA onaylı olduğunu ve opioit ilaçların sadece yüzde 2’ sinin oluşturduğunu söylüyor.

CDC, opioit olarak bilinen bu ilaçların gereğinden fazla kullanılması sonucu USA’ da 2016’ da 42 binden fazla insanın ölümüne yol açtığını bildiriyor (2).

Opioid krizinin USA’ ya maliyetinin de 2001’ den bugüne 1 trilyon doları bulduğu bildiriliyor (3).

Doktora ilaç tanıtımı ayıptır

İlaç şirketlerinin doktorlara ilaç tanıtımı yapmaları en kibar ifade ile ayıptır.

Bunun, hâkime kanun tanıtımı veya polise silah tanıtımından bir farkı yoktur.

Zaten bir ilacı propagandistlerden öğrenen doktorun yazacağı reçeteden kimseye fayda gelmez.

drug promotion to doctors ile ilgili görsel sonucu

Üniversitede bir öğretim üyesinin kapısı önünde ellerinde kocaman çantalarla bekleyen ilaç şirketlerinin adamlarının ne işi var, hocalar bu durumdan utanmazlar mı?

İlaçlarla ilgili bilgilere ulaşmanın yolu bilimsel kaynaklardır ki, onların da büyük bir ihtiyat ve dikkatle okunmaları gerekir.

Doktor reçetesini şık giyimli propagandistlerin çantasından çıkan “tavşanların” yüzü suyu hürmetine göre değil bilgi ve tecrübelerine ve hastanın ihtiyacına göre yazar.

Gelelim neticeye

İlaç şirketleri doktorlara ilaç tanıtımı yapmasının utanılacak bir durum olduğunu senelerdir yazıyor, söylüyorum.

İlaçtaki suiistimaller ilaç şirketleri ve doktorlar arasındaki ilişki sıfırlanmadan önlenemez.

Kaynaklar:

1. https://edition.cnn.com/2018/02/12/health/senate-report-opioid-manufacturers-donations/index.html

2. https://www.reuters.com/article/us-usa-opioids-purduepharma/oxycontin-maker-stops-promoting-opioids-cuts-sales-staff-idUSKBN1FW2HG

3. https://www.behavioral.net/article/prescription-drug-abuse/opioid-crisis-now-1-trillion-problem

***

EK 1 (2.9.2021): Opioid epidemisini körüklediği yaygın olarak kabul edilen Pudrue Pharma isimli ilaç şirketi feshedildi ve sahipleri Sacklers 4,5 milyar dolar ödemeye mahkum oldu. Ancak, şirket OxyContin de dâhil olmak üzere ilaç üretmeye ve aile de milyarder kalmaya devam edecek. Kaynak: https://www.nytimes.com/2021/09/01/health/purdue-sacklers-opioids-settlement.html

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Abdullah dedi ki:

    Sözün bittiği yer.

  2. Cengizhan dedi ki:

    Evet tamam ayıptır ama yapacak bir şey yok. Tüm dünyada sistem böyle işliyor. Bunu durduramazsınız değiştiremezsiniz.

  3. Bahadır dedi ki:

    Hocam haklısın, propagandistlerle ilaç tanıtımı terbiyesizliktir. Yeni bir ilacın mı çıktı veya bir ilacın ile ilgili yeni bir gelişme bir araştırma mı var, bunları doktorlara e-mail ile gönderirsin, olur biter. O propagandistlerin kocaman siyah çantalarla doktor odalarına girmesi hakikaten utanılacak bir şeydir. Sizi destekliyorum.

  4. Tutku dedi ki:

    Hocam sektörün %10 luk bir kısmı için değerlendirme yaparak , söylediklerinizin doğruluğunu hiçbir yazılı beyanla ispatlayamayacak bir durumda sayfanızda paylaşarak maalesef bir çok ilaç şirketini,çalışanını ve doktorları zan altında bırakıyorsunuz.tıbbi mümessillik , devletinde resmî olarak kabul ettiği ürün tanıtım elemanı(üte) ülkemizde 20 bin kişininin ,bence büyük bir saygınlıkla icra ettiği bir meslektir.Yazılarınızla maalesef bu görevi zaten zor şartlarda icra etmeye çalışan biz üte lere büyük bir haksızlık etmiş oluyorsunuz.Eğer bu konu hakkında doğru bir platformda konuşmak ve tartışmak isterseniz gerek müdad olarak değerli başkanımızla ,gerekse benimle bir çok konu hakkında fikir alış verişi yapabilirsiniz.teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: