KOLESTEROL İLAÇLARI KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kolesterol hapının dozajı ne kadar yüksekse kemik erimesi (osteoporoz) riskinin de o kadar yüksek olduğu bildirildi.

Annals of Rheumatic Diseases’ de yayınlanan araştırma 8 milyon Avusturya’ lıya ait tıbbi kayıtlarda en az bir seneden beri statin alan hastalar üzerinde yapıldı.

Statin tedavisinin genel olarak osteoporoz riskini statin kullanmayanlara oranla 3.62 misli artırdığı belirlendi.

Günde 10 miligramdan daha düşük dozda statin kullananlarda osteoporoz riskinin ilacın cinsine göre yüzde 60 kadar azaldığı ama yüksek dozda statin kullananlarda osteoporoz riskinin yüzde 164-200 arasında arttığı tespit edildi.

 osteoporosis ile ilgili görsel sonucu

Statinlerin kemiklere etkisi

Hayvan deneyleri ve laboratuvar çalışmalarında statinlerin “bone morphogenic protein”i (BMP-2) artırarak kemik oluşumunu artırdığı gösterilmişti.

Düşük dozlarda osteoporozun daha az görülmesi bu etkiye bağlanıyor.

Bu çalışmada da olduğu gibi yüksek dozlardaki statinlerin kemik erimesi riskini artırmaları, bu ilaçların kemik sağlığında çok önemli rolü olan östrojen ve testosteron yapımının azalmasıyla açıklanıyor.

 osteoporosis ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Statinlerin kaslar üzerine miyalji (kas ağrısı), miyopati (kas zafiyeti), miyozit (kas iltihabı), miyonekroz (kas dokusu ölümü) ve rabdomiyoliz (çizgili kas hasarı sonrası kas hücre içeriğinin dolaşıma katılması sonucu ortaya çıkar, böbrek yetersizliğine yol açar) gibi yan etkileri olduğu biliniyordu.

Bu araştırma yüksek dozların kemikleri de zayıflattığını ortaya koydu; Allah, statin alanların kas-kemik sistemlerinin yardımcısı olsun.

Statinlerin yan etkilerini göstermediği bir organ, riskini artırmadığı bir hastalık da neredeyse kalmadı.

Kaynak: https://ard.bmj.com/content/early/2019/09/25/annrheumdis-2019-215714

Siz de yorumunuzu paylaşın: