DİYABETLİLERDE KOLON KANSERİ RİSKİ YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Diyabetlilerde kolorektal kansere yakalanma riskinin, diyabeti olmayanlara kıyasla yüzde 47 oranında yüksek olduğu tespit edildi.

JAMA Network Open’ da yayınlanan bulgular, kolonoskopi taramalarının diyabetikler için özellikle önemli olduğunu gösteriyor.

Son 5 yıl içinde diyabet teşhisi konan kişilerin en yüksek kolorektal kanser riskine sahip olduğunu ortaya koyan çalışma, diyabet teşhisi konulduktan sonra taramanın kişinin sağlık bakımının bir parçası olması gerektiğini öne sürüyor.

Çalışma, 2002 ve 2009 yılları arasında ortalama yaşları 51 olan yüzde 64’ü kadın 54.597 kişinin verilerinin analizi ile yapıldı. Katılımcıların bir kısmının tip 1 diyabetli olması mümkündür.

Çalışmaya katılan diyabetli kişiler arasında kolorektal kansere yakalanma riskinin ırk veya etnik köken, cinsiyet, kilo veya gelir düzeyinden güçlü bir şekilde etkilenmediği görüldü.

Irk, diyabetli kişilerin kolorektal kansere yakalanıp yakalanmayacağını öngörmese de, bulgular özellikle önemli çünkü çalışmadaki kişilerin çoğu Afrika kökenli Amerikalıdır.

Diyabet ve kolorektal kanser Afrikalı Amerikalıları orantısız şekilde etkiliyor

Son 5 yıl içinde diyabet teşhisi konan kişilerde, 5 ila 10 yıldır diyabet teşhisi konan kişilere kıyasla kolorektal kansere yakalanma riski özellikle artmıştır.

Araştırmacılar, diyabetli kişilerde, özellikle de yeni teşhis edilenlerde kolonoskopi taramalarının kolorektal kanserin etkisini büyük ölçüde azaltabileceği sonucuna varıyorlar.

CDC’ ye göre mevcut kılavuzlar çoğu insanın kolorektal kanser taramalarına 45 yaşında başlamasını tavsiye ediyor.

Gelelim neticeye

Tip 2 diyabet önlenebilir bir hastalık olduğuna göre asıl ehemmiyeti kolonoskopilerle erken teşhise vermek yerine diyabetin önlenmesine çalışmak daha doğru olmaz mı?

Böylece diyabet önleneceğine göre kanseri riski de ortadan kalkacaktır.

Ne dersiniz?

Makale: Type 2 Diabetes and Colorectal Cancer Risk

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2811815

Kolon Kanseri - Büyük Anadolu Hastanesi

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: