KİSTİK FİBROZDA PNÖMOKOK AŞISINI DESTEKLEYEN DELİLLER YETERLİ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

“Pnömokok enfeksiyonuna karşı aşıların rutin kullanımını destekleyen kanıtlar kuvvetli değil ama birçok ülke, çocukluk aşılama programları içinde tüm çocuklara pnömokok aşısı yapılmasını tavsiye ediyor.”

Aşıların yapılması için “kuvvetli kanıtlar” hatta kanıt bile gerekli değildir.

6 aylıktan itibaren her sene herkesin grip aşısı olmasının” bilimsel kanıtı mı var?

CDC ve ACIP, 2-8 yaş arasındaki çocuklarda gribi önlemede standart aşıya göre “iki misli fazla etkili” olduğu iddiasıyla  tavsiye ettiği, 3 misli daha pahalı olan FluMist’ i etkisiz olduğunun ispatlanmasından sonra bile yaptırın demeye devam etmediler mi?

CDC ve ACIP yapın diyorsa delil-melil aranmaz (1, 2, 3, 4).

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/01/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-skandallari-devam-ediyor/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/01/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-skandallari-devam-ediyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/09/21/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/klasik-grip-asisi-olmali-mi-olmamali-mi-2/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/25/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-fiyaskosu/

***

Derleme sorusu

Kistik fibrozlu çocuk ve erişkinleri pnömokoklara karşı aşılamanın etkisine dair kanıtları derledik.

Arka plan

Kistik fibroz akciğerlerdeki mukusun normalden daha yapışkan olmasına neden olan ve bu suretle sık akciğer enfeksiyonları ve hasarına yol açan kalıtsal bir hastalıktır. Pnömokoklar vücutta enfeksiyonlar yapabilen bir tip bakteridir. Bu enfeksiyonlar çok ciddi olabilir ve şiddetli hastalık ve ölümlere neden olabilir.

İnsanları bazı pnömokok tiplerine karşı korumada yardımcı iki tip aşı var. Biri iki yaş altı çocuklarda kullanılıyor, diğeri daha büyük çocuklar ve erişkinler için. Bu derlemede pnömokoklara karşı aşılamanın kistik fibrozlu hastalarda ciddi hastalık ve ölümleri azaltıp azaltamadığını görmek için her iki tiple de yapılan aşılamalar aşı yapılmaması ya da plaseboya karşı kıyaslayan araştırmaları bulmak amaçlandı. Derlememiz eski versiyonun güncellemesidir.

Araştırma tarihi

Kanıtlar 27 Haziran 2016 tarihine kadar günceldir.

Çalışma özellikleri

Konuya ilişkin derlenecek araştırma bulamadık.

Anahtar sonuçlar

Pnömokok enfeksiyonuna karşı aşıların rutin kullanımını destekleyen kanıtlar kuvvetli değil; ancak halen birçok ülke, çocukluk aşılama programları içinde tüm çocuklara pnömokok aşısı yapılmasını tavsiye ediyor.

Kaynak: http://www.kanitlar.com/single-post/2017/01/14/Kistik-Fibrozlu-%C3%87ocuk-Ve-Eri%C5%9Fkinler-%C4%B0%C3%A7in-Pn%C3%B6mokok-A%C5%9F%C4%B1s%C4%B1

***

EK 1 (20.3.2018): Pneumococcal vaccination does not appear to be effective in preventing pneumonia, even in populations for whom the vaccine is currently recommended.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19124790/

Makale: Efficacy of pneumococcal vaccination in adults: a meta-analysis

***

EK 2 (5.1.2023): Review: pneumococcal vaccination does not prevent pneumonia, bacteraemia, bronchitis, or mortality

Kaynak: https://ebn.bmj.com/content/12/3/74

***

EK 3 (5.2.2024): FERHAT ARSLAN Yıllardır hee platformda dillendirdiğim şu aşağıdaki tweetde de soru sorarak konu ettiğim İngiltere pnomokok aşısı doz azaltımı politikası sonrası veriler yayınlandı. Bu saatten sonra ülke çocuklarına fazladan aşı yapıp risk artışına katkıda bulunarak kamu kaynaklarının israfına neden olacak mısınız?

PCV10 in a 3 + 0 schedule elicited protective IgG levels during infancy, when disease risk is high. The high antibody levels in children aged 10–14 years might indicate continued exposure to vaccine serotypes due to residual carriage or to memory responses to cross-reactive antigens. Despite rapid waning of IgG after vaccination, disease incidence among young children in this setting remains low, suggesting that lower thresholds of antibody, or other markers of immunity (eg, memory B cells), may be needed to assess population protection among children who have aged past infancy.

Makale: Population immunity to pneumococcal serotypes in Kilifi, Kenya, before and 6 years after the introduction of PCV10 with a catch-up campaign: an observational study of cross-sectional serosurveys

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(23)00206-2/fulltext

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: