YOGA, DİYABETTE İLAÇLAR KADAR ETKİLİ OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İlaçlar ve diğer tıbbi müdahaleler hiç şüphe yok ki doğru kişide, doğru zamanda, doğru doz ve sürede uygulandığında hayat kurtarıcı olabilir.

Bununla beraber en ufak bir şikâyette hemen ilaca sarılmak, ondan medet ummak da doğru değildir.

Birçok hastalığın ilaçlara veya diğer tıbbi müdahalelere gerek kalmadan sadece sağlıklı yaşamanın icaplarını tam olarak yerine getirmek suretiyle de önlenebileceğini hatta tedavi bile edilebileceğini biliyoruz.

Yeni bir araştırmaya göre başta yoga olmak üzere beden ve zihin uygulamaları kan şekerini diyabet ilacı metformin kadar düzeltebiliyor.

Daha önce yapılan 28 araştırmanın değerlendirildiği analizde HbA1c değerinde %0,84′ lük istatistiksel ve klinik olarak anlamlı bir ortalama azalma tespit edildi.

Tüm müdahale alt gruplarında azalma gözlendi. Bu azalma farkındalık temelli stres azaltmada 0.48%, qigongda 0.66% ve yogada ise 1% mertebesinde bulundu.

Meta-regresyon, haftada her ek yoga günü için ham ortalama HbA1c’nin çalışma süresi boyunca %0,22 farklılık gösterdiğini ortaya koydu.

Açlık kan şekeri seviyesi, zihin ve vücut uygulamalarının ardından genel ortalama -22,81 mg/dL farkıyla önemli ölçüde iyileşti.

Bununla birlikte, haftalık yoga uygulama sıklığı ile çalışma süresi boyunca açlık kan şekerindeki değişiklik arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.

Gelelim neticeye

Bu araştırma sağlıklı yaşamak, hastalıklardan korunmak ve hastalıkların tedavisinde sağlıklı hayat tarzının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösteriyor.

Adam gibi beslenme, hareketlilik, uyku, huzur benim M vitamini dediğim şeylerdir.

Kaynak: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jicm.2022.0586

Makale: Mind- and Body-Based Interventions Improve Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis

Debunking The Myth: Yoga Is Not As Beneficial For Men As It Is For Women -  The Wellness Corner

***

EK 1 (15.12.2023): Yoga can alleviate the burden of epilepsy and improve the overall quality of life in epilepsy by reducing perceived stigma.

Kaynak: https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000207944

Makale: Effectiveness of Yoga Intervention in Reducing Felt Stigma in Adults With Epilepsy

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: