YÜZ MASKELERİ ÖLÜ DOĞUM VE BİLİŞSEL BOZUKLUK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yüz maskelerinin, karbondioksit birikmesine sebep olarak ölü doğum, testis disfonksiyonu ve bilişsel gerileme riskini artırabileceği tespit edildi.

Bu sonuçlar Alman araştırmacıların daha önce CO2’ e maruz kalma, yüz maskesi kullanımı ve gebelik arasındaki münasebeti inceleyen 43 çalışmanın yeniden değerlendirmesiyle elde edildi.

İncelenen araştırmaların birinde, hem hamile farelerde hem de genç farelerde CO2‘ye yalnızca yüzde 0,3 oranında uzun süre maruz kalmanın beyin hasarına, artan kaygıya ve daha zayıf belleğe yol açtığı görüldü.

Bir diğerinde ise, dört saat boyunca yüzde 2,5 CO2‘ye maruz kalan erkek farelerin -insanlar için yüzde 0,5’e eşit- testis hücrelerinin ve spermin yok olmasına sebep olduğu ortaya çıktı.

Üçüncü bir çalışmada, hamile kobayların 20 gün boyunca günde 10 dakika yüzde 0,48 CO2‘ye maruz kalmalarının yavruların yüzde 68’inde ölü doğum ve doğum kusurlarına yol açtığı belirlendi.

Araştırmacılar, pandemide dünya çapında ölü doğumlarda yüzde 28 ila yüzde 33’lük artışı ve pandemide doğan çocuklarda sözel, motor ve genel bilişsel performanstaki azalmayı maske kullanımı ile ilişkilendiriyorlar.

Güvenli CO2 konsantrasyonları için sekiz saatlik eşik sınırı yüzde 0,5 olarak kabul ediliyor.

Araştırmada, çalışmaların neredeyse tamamında bu standardın aşıldığı tespit edildi.

Maske takmak çocukları sadece 3 dakika içinde tehlikeli düzeylerde CO2‘ye maruz bırakabilir.

Maskelerin ağız ve maske arasında zehirli gazı hapseden bir ölü boşluk oluşturduğu düşünülüyor.

One study found that exposure to 0.48 percent CO2 for 10 minutes daily for 20 days in pregnant guinea pigs led to stillbirth and birth defects in 68 percent of pups

Bir çalışmada, beş dakikadan fazla maske taktıktan sonra, solunan havadaki CO2 seviyelerinin yüzde 1,4 ile yüzde 3,2 arasında yükseldiği bulundu.

Almanya’ da yapılan bir çalışmada da 15 sağlıklı erkeğin taktığı cerrahi maskelerin arkasındaki havadaki CO2 konsantrasyonu ölçüldü ve 30 dakika içinde CO2 konsantrasyonunun kabaca yüzde 2,8-3,2’ye yükseldiği örüldü.

Sağlık komplikasyonları ve maske kullanımına doğrudan bakılmamış olması araştırmanın önemli bir eksiğidir.

Vücudun pH’ı, asit/baz dengesini çok hızlı ayarlayabileceği, yüz maskelerine bağlı solunumsal asidozun muhtemel olmadığını ama kısa vadeli yan etkilerin kronik akciğer hastalığı olan kişileri etkileyebileceğini düşünüyorlar.

Kaynaklar:

https://www.dailymail.co.uk/health/article-11982039/Face-masks-raise-risk-stillbirths-testicular-issues-cognitive-decline-study-says.html

https://www.cell.com/heliyon/pdf/S2405-8440(23)01324-5.pdf

***

EK 5 (10.5.2023): Yeni bir çalışma, maske takanların soluduğu fazla karbondioksitin önemli sağlık sonuçları olabileceğini düşündürüyor.

Makale: The Harm Caused by Masks

Kaynak: https://www.city-journal.org/article/the-harm-caused-by-masks

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: