HUZURLARINIZDA YENİ VİRÜSÜMÜZ: METAPNÖMOVİRÜS (MPV)

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Son günlerde Amerikan medyasında metapnömovirüs (MPV) manşetlerden inmiyor.

MPV, kızamık, kabakulak ve RSV gibi paramiksovirüs grubunun bir üyesi. 

Bu, yeni bir virüs değil. Benim bu virüs hakkında neredeyse 20 sene evvel kadar yaptığım açıklamalarım var.

MPV’ nin bugünlerde tekrar vitrine çıkarılmasının ardında Kovid’ in gözden düşmesi ve artık kimsenin bundan tınmaması ve ardından piyasaya sürülen maymun çiçeği, köpek gribi gibi hastalıkların da yeteri kadar korku yaratmamasının yattığını düşünüyorum.

Bazı firmaların çoktan MPV aşı çalışmalarına başlamış olmaları da kuvvetle muhtemeldir.

***

CNN’ in haberi:

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ ne göre, insan metapnömovirüsü veya MPV vakaları bu baharda arttı. Hastane yoğun bakım ünitelerini bu enfeksiyonlara karşı en savunmasız olan küçük çocuklar ve yaşlılarla doldurdu. Mart ortasındaki zirvesinde, test edilen örneklerin yaklaşık yüzde 11’i MPV için pozitifti; bu sayı, yüzde 7’lik test pozitifliği olan pandemi öncesi ortalama mevsimsel zirveden yaklaşık yüzde 36 daha yüksek.

Çalışmalar, MPV’nin ABD’de her yıl grip ve yakından ilişkili bir virüs olan RSV kadar hastalığa sebep olduğunu gösteriyor. 25 yıldan uzun süredir toplanan hasta örnekleri üzerinde yapılan bir çalışma, RSV’nin ardından çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının ikinci en yaygın etkeni olduğunu ortaya koydu. New York’ta dört kış boyunca yürütülen bir araştırma, hastanede yatan yaşlılarda RSV ve grip kadar yaygın olduğunu buldu. Bu enfeksiyonlar gibi, MPV de yaşlı erişkinlerde yoğun bakıma ve ölümcül pnömoni vakalarına yol açabilir.

MPV ilk defa 2001 yılında Hollandalı virolaglar tarafından keşfedildi. Hollanda’da açıklanamayan solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklardan 28 örnek alındı. Çocuklardan bazıları çok hastaydı ve mekanik ventilasyona ihtiyaçları vardı ancak bilinen herhangi bir patojen için pozitif test yoktu.

Örnekler maymunlar, tavuklar ve köpeklerden elde edilen hücre kültürlerine ekildi ve kültürler elektron mikroskobu altında incelendi. İnsanlarda kızamık, kabakulak ve RSV gibi solunum yolu hastalığı yaptığı bilinen bir grup virüs olan paramiksoviridae ailesiyle yapısal olarak ilişkili görünen bir şey görüldü.

Virüsün genlerine daha yakından bakıldığında, bunun kuşları enfekte eden kuş metapnömovirüsüne benzediği görüldü ve bu yeni virüs, insan metapnömovirüs olarak adlandırıldı. Virüsün kuşlardan insanlara atladığına ve oradan evrimleştiği düşünülüyor.

Araştırmacılar, 1958’den beri saklanan 72 hastanın kan örneklerini test ettiğinde, hepsinde bu gizemli virüse maruz kaldıklarına dair deliller bulundu ki bu da virüsün en azından son yarım yüzyıldır insanlarda tespit edilmeden dolaştığını gösteriyor.

Solunum yolu enfeksiyonları dünya çapında çocuklar için önde gelen ölüm ve ABD’de çocukların hastaneye kaldırılmasının 1 numaralı sebebidir.

Lancet Global Health’te 2020 yılında yapılan bir araştırmada, 2018’de 5 yaşından küçük çocuklar arasında 14 milyondan fazla MPV enfeksiyonu, 600.000’den fazla hastaneye yatış ve 16.000’den fazla ölüm olduğu bildirildi.

Enfeksiyon, zayıf veya eksik bir bağışıklık koruması oluşturur ve insanlar hayatları boyunca yeniden enfekte olurlar.

Kaynaklar:

1. https://edition.cnn.com/2023/05/29/health/human-metapneumovirus-explainer-wellness/index.html

2. https://www.al.com/news/2023/05/what-is-hmpv-cough-congestion-fever-but-no-covid-another-respiratory-virus-spiking.html

3. https://www.insider.com/another-respiratory-virus-spiked-spring-as-covid-rsv-rates-fell-2023-5

4. https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/05/30/human-metapneumovirus-hmpv-symptoms/

5. https://www.yahoo.com/lifestyle/human-metapneumovirus-121950572.html

6. https://www.usatoday.com/story/news/health/2023/05/30/hmpv-human-metapneumovirus-symptoms-transmission-treatment/70268398007/

7. https://www.nbc29.com/2023/05/30/uva-health-expert-advises-wearing-mask-help-stop-spread-hmpv/

8. https://www.foxnews.com/health/respiratory-virus-spiked-covid-rsv-cases-agency-data-shows

9. https://www.dailymail.co.uk/health/article-12137123/Virus-youve-never-heard-infected-record-number-Americans-year.html

***

Bu da benim 23 Şubat 2004’ de ntv’ de yayınlanan açıklamam:

Türkiye’de henüz bilinmeyen bir virüs olan MPV, her yaştan insanı hasta edebilir ama daha çok 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor. Çok kolay bulaşan bir virüs olan MPV’ye karşı etkili ilaç ya da aşı olmaması nedeniyle, hasta çocukların izole edilmesi büyük önem taşıyor.   

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Türkiye’de henüz bilinmeyen, zatürree ile bronşiolit gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilen ve daha çok 5 yaş altındaki çocuklarda görülen “MPV” (Metapnömovirüs) adlı virüse dikkat çekti.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, son yıllarda milyonlarca insanın hastalanmasına ve ölmesine neden olan, tedavileri de bilinmeyen “AIDS”, “Ebola”, “SARS”, “Deli Dana”, “Kuş Gribi” gibi pek çok hastalığın nedeninin virüs olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti: “Bu virüslerin en yeni tanınanlarından biri de ‘Metapnömovirüs’ ya da kısa adıyla MPV’dir. Bronşiolit ve zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara ve ölümlere neden olabilen bu virüs, her yaştan insanı hasta edebilir ama daha çok 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. MPV’nin yol açtığı hastalıklar, özellikle kış ve erken bahar aylarında ortaya çıkar.”

MPV’nin ilk olarak 2001 yılında Hollanda’da saptandığını ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, Japonya’dan Çin’e, Amerika’dan Avustralya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde bulunabildiğinin de anlaşıldığını söyledi.

3 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ

Prof. Dr. Küçükusta, MPV’nin, uzmanlarca, ‘her yerde bulanabilecek bir virüs’ olarak tanımlandığına da dikkati çekerek, “MPV, 3 yıl önce keşfedilmesine karşın, laboratuvar araştırmaları bu virüsün 50 yıldan beri hastalık yaptığını ortaya çıkarmıştır. Virüsün, hastalık yapmasından ancak 50 yıl sonra saptanmasının nedeni ise bu virüsün diğer virüslerin üredikleri hücre kültürlerinde ürememesidir” dedi.

MPV’nin ancak son yıllarda geliştirilen ve virüslerin genetik yapılarını belirleyen PCR testi ile saptanabildiğini de vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, virüsün her yaştan insanı hasta edebildiği gibi genellikle küçük çocuklarda hastalık yaptığını anlattı.      

MPV’NİN BELİRTİLERİ

 Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, MPV’nin belirtilerine de işaret ederek, virüsün, akut üst ve alt solunum yolları infeksiyonuna yol açabildiğini, daha çok erişkinlerde görülen, üst solunum yolları enfeksiyonları, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda kızarma, ses kısıklığı gibi belirtilere neden olduğunu anlattı. “MPV’nin alt solunum yolları enfeksiyonları ise bronşiolit ve zatürreedir. Bu hastalarda, yüksek ateşle beraber, öksürük, nefes darlığı, solunum sayısında artma, morarma gibi belirtiler vardır” diyen Prof. Dr. Küçükusta, virüsün astım krizlerine de neden olabildiğini kaydetti.

Çok kolay bulaşan bir virüs olan MPV’ye etkili ilaç ya da aşı olmadığını da dile getiren Prof. Dr. Küçükusta, bu nedenle, hasta çocukların izole edilmesinin büyük önem taşıdığını, ağır hastalık tablosu gösterenlerin hastanede, hatta yoğun bakım ünitelerinde tedavilerinin gerektiğini söyledi. “MPV, Türkiye’de henüz bilinen bir virüs değil” diyen Prof. Dr. Küçükusta, hastalığın ismini birçok doktorun bile duymadığına dikkati çekti. Prof. Dr. Küçükusta, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka vardır ancak bilinmiyor. Araştırılması lazım” dedi.

Kaynak: http://arsiv.ntv.com.tr/news/258323.asp

***

Bu da 24 Şubat 2004’ de Hürriyet’ te yer alan haber:

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Türkiye’de henüz bilinmeyen ancak 5 yaş altındaki çocuklarda görülebilen ‘‘MPV’’ (Metapnömovirüs) adlı virüse dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yaptığı açıklamada, son yıllarda milyonlarca insanın hastalanıp ölmesine neden olan ve tedavileri de bilinmeyen ‘‘AIDS, ebola, SARS, deli dana, kuş gribi’’ gibi pek çok hastalığın nedeninin virüsler olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:

‘‘Bu virüslerin en yeni tanınanlarından biri de ‘Metapnömovirüs’ya da kısa adıyla MPV’dir. Bronşiolit ve zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara ve ölümlere neden olabilen bu virüs, her yaştan insanı hasta edebilir, ama daha çok 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. MPV’nin yol açtığı hastalıklar, özellikle kış ve erken bahar aylarında ortaya çıkar.’’

MPV’nin ancak son yıllarda geliştirilen ve virüslerin genetik yapılarını belirleyen PCR testi ile saptanabildiğini vurgulayan Prof. Küçükusta, MPV’nin belirtilerine de işaret ederek, virüsün, akut üst ve alt solunum yolları enfeksiyonuna yol açabildiğini, daha çok erişkinlerde görülen, üst solunum yolları enfeksiyonları, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda kızarma, ses kısıklığı gibi belirtilere neden olduğunu anlattı.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/yeni-virus-5-yas-alti-cocuklari-tehdit-ediyor-204782

***

EK 1 (23.11.2023): Çin’ de son günlerde okullarda hastaneye yatışlarda artışa yol açan ve Kovid krizinin ilk günlerini hatırlatan bir gizemli zatürre salgını olduğu, okulların kapanmasının düşünüldüğü bildiriliyor. Sebep mevsim dolayısıyla grip, RSV ve diğer solunum yolları virüslerinin sebep olduğu enfeksiyonlar mıdır yoksa nevzuhur bir virüs müdür, şimdilik meçhul.

Kaynak: ndtv.com/world-news/mys

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: