KALP SAĞLIĞI VE METABOLİZMA İÇİN UYUMAK OTURMAKTAN DAHA FAYDALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hareketliliğin kalp ve metabolizma üzerindeki etkisini araştıran çalışmaya göre, günde 30 dakika oturmak yerine eşit süre ayakta durmak veya hatta uyumak vücut ağırlığı ve bel çevresi gibi obezite belirteçlerini iyileştirebiliyor.

Bulgular, daha yüksek yoğunluklu aktivitenin daha kısa sürede fayda sağlayabileceğini, ancak daha fazla hafif aktivite veya daha fazla ayakta durmanın ve hatta daha erken yatmanın zaman içinde kalp sağlığı ölçümlerini iyileştirebileceğini gösteriyor.

Araştırmadan çıkarılacak en önemli sonuç, hareket etme şeklinde yapılacak küçük değişiklikler kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olabilir, hareket yoğunluğu önemlidir.

En faydalı değişiklik, oturmayı orta ila şiddetli aktivite ile değiştirmekti, bu bir koşu, tempolu bir yürüyüş veya merdiven çıkma olabilir, temelde kalp atış hızınızı yükselten ve bir veya iki dakika bile olsa daha hızlı nefes almanızı sağlayan herhangi bir aktivite…

15 binden fazla kişi üzerinde yapılan 6 çalışmanın analizinde, orta ila şiddetli aktivite en büyük faydayı sağlarken, bunu hafif aktivite, ayakta durma, uyku ve son olarak da oturma takip etti.

Sadece 4 ila 13 dakikalık oturma süresini orta ila şiddetli aktivite (maksimum kalp atış hızınızın %65-%75’ine ulaşmanızı sağlayan hareket) ile değiştirmek bile kalp sağlığı belirteçlerini iyileştirdi.

Koşma, bisiklete binme, dans etme veya spor yapma gibi düzenli yoğun aktiviteler kalbi güçlendiriyor ve vücuttaki kan akışını iyileştiriyor. Bu da kolesterolü, kan basıncını ve dinlenme halindeki kalp atış hızını düşürebilir.

Oturmayı uyku ile değiştirmenin faydaları BMI ve bel çevresi gibi yağlanma ölçümleri için “açık” iken, kolesterol, trigliserit ve kan şekeri gibi kan belirteçleri için ihmal edilebilir düzeydeydi.

Oturmanın bu obezite ölçümleri üzerindeki olumsuz etkisi muhtemelen uykunun fizyolojik faydalarından ziyade atıştırma gibi ilgili sağlıksız davranışlardan kaynaklanabilir.

54 yaşında bir kadın, 30 dakikalık oturma süresini 30 dakikalık orta ila şiddetli egzersizle değiştirdiğinde vücut kitle endeksinde (BMI) %2,4, bel çevresinde %2,7 ve kan şekeri seviyelerinde %3,6 azalma oluyor.

NOT:

Orta yoğunlukta egzersiz: Bir hareket yaparken konuşabilmek ancak şarkı söyleyememek

Çok yoğun egzersiz: Nefes almak için durmadan birkaç kelimeden fazlasını söyleyememek

Kaynak: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehad717/7343176?login=false

Makale: Device-measured physical activity and cardiometabolic health: the Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep (ProPASS) consortium

Medya haberleri: 

https://www.medscape.com/viewarticle/998522

https://www.foxnews.com/health/standing-even-sleeping-better-your-heart-sitting-study-suggests

https://www.sciencealert.com/sitting-down-is-so-bad-for-you-even-sleeping-is-better

https://edition.cnn.com/2023/11/10/health/best-ways-to-counter-sitting-wellness/index.html

Take a Walk: 11 Ways to Build the Healthy Habit - YES! Magazine Solutions  Journalism

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Şeker hastalarının hayatında devrim yaratacak buluş

    Norveç ve Avustralya’dan iki üniversitenin ortak çalışması insülin iğnelerini tarihe karıştırabilir.

    Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışma neticesinde yenilebilir insülin geliştirdi.

    Arktik Üniversitesi’nden Profesör Peter McCourt, “İnsülinin mide asidi ve sindirim enzimleriyle parçalanmasını önleyecek bir kaplayıcı geliştirdik. Böylece insülin, gitmesi gereken yer olan karaciğere yapısı bozulmadan ulaşabiliyor” diye konuştu.

    Geliştirilen kaplayıcının, sadece kan şekeri yükseldiğinde aktif hale gelen enzimler tarafından karaciğerde parçalandığı ifade edildi.

    https://www.indyturk.com/node/692146/bi%CC%87li%CC%87m/%C5%9Feker-hastalar%C4%B1n%C4%B1n-hayat%C4%B1nda-devrim-yaratacak-bulu%C5%9F

Siz de yorumunuzu paylaşın: