İNANILIR GİBİ DEĞİL: GRİP AŞILARI YAPILMADIĞI ZAMAN DAHA ETKİLİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Üç ay sonraki etkinliğinin “sıfıra” indiği, “genç ve sağlıklı insanları bile korumadığı” bilinen grip aşılarının “yapılmadığı zaman daha koruyucu” oldukları ortaya çıktı.

Evet, şaka değil.

Clinical Infectious Diseases isimli dergide yayınlanan araştırma, beş senedir grip aşısı yaptırmayanların her sene grip aşısı yaptıranlara oranla daha az gribe yakalandıklarını gösteriyor.

Gözleme dayalı araştırma, 7 bin 315 kişiden oluşan bir kohortta 2004-2005 ve 2012-2013 arasında sekiz grip mevsimi boyunca gerçekleştirildi.

Katılımcılar 2004-2005 ila 2006-2007’ de yaş ve altta yatan hastalıklarına göre grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilenlerle sınırlandırıldı.

2007-2008’ den itibaren de 9 yaşın üzerinde olan herkes çalışmaya dahil edildi.

Hastaların her grip sezonunda akut solunum yolları hastalığı için klinik muayenelerinde hastalık belirtileri ile burun, burun-geniz sürüntüleri alınarak grip testleri yapıldı.

Gerçek zamanlı aşılama kayıtları kullanarak o sezon veya önceki sezonlarda grip aşısı olup olmadıkları belirlendi ve aşıların H3N2 ve B tipi virüslere karşı etkinliği araştırıldı.

Sekiz grip sezonunda, 1.056 kişi (yüzde 14) H3N2 ve 650 kişide (yüzde9) B tipi grip virüsü pozitifliği tespit edildi.

H3N2 için aşı etkinliği sadece güncel sezonda, sadece önceki sezonda veya her iki sezonda aşılananlar için (yüzde 31-36) ve tip B virüs için yüzde 52-66 idi.

5 senelik aşılanma hikâyesinin analizinde ise daha önce aşı olmamışlarda H3N2’ nin etkinliği yüzde 65, buna karşılık her sene aşı olanlarda ise yüzde 24 olarak hesaplandı.

Tip B grip virüsüne karşı etkinliğin daha önce aşılanmamışlarda yüzde 75 her sene aşı yaptıranlarda ise yüzde 48 olduğu bulundu.

Bu ilişkilerin 18-49 yaş grubundakiler için de geçerli olduğu görüldü.

6 aylıktan itibaren herkese ömür boyu aşı

Aşı, insanları bir veya bazıları en fazla birkaç defa yapıldıktan sonra o mikrobun yapacağı hastalığa ve komplikasyonlarına karşı ömür boyu koruyan bir uygulamadır.

Kısa adı ACIP olan The Advisory Committee on Immunization Practices (Aşı Uygulamaları Tavsiye Komitesi) ise 2010 senesinden beri 6 aylıktan büyük herkesin grip aşısı olmasını istiyor.

Bizde de bunu maalesef “hararetle” savunanlar var.

Bu, 75 sene yaşayan bir insanın 75 defa aşı olması gerektiriyor ki 75 defa aşı olmak hem aşının tarifine hem de akıl ve mantığa aykırıdır.

Her sene yapılan aşının etkisi neden azalıyor?

Grip aşılarının her sene tekrarlanmasının aşının etkinliğini azaltacağı çoktandır biliniyordu.

Bu araştırma bunu bir kere daha ispatlamış oldu.

Olayın mekanizması tam olarak bilinmiyor ama orijinal antijenik günah (original antigenic sin), bağışıklık yorgunluğu (immune exhaustion) ve/veya aşı antijenleriyle ilgili olarak dolaşan grip virüslerinin antijenik drifti gibi etkenlerin rolü üzerinde duruluyor.

Orijinal antijenik günah fenomenine göre, birbirine yakın antijenik özelliklere sahip grip virüsü varyantlarına maruz kalınması son türün antijenik determinantlarına antikor cevabını azaltır.

Bu da daha önce grip aşısı olmuş ya da grip geçirmiş olan kişilerde bağışıklık hafızasının gelişimi için risk oluşturur.

Aşılamanın insanların çoğunda antijenik olarak benzeyen virüs türlerine karşı önceden var olan hafıza cevaplarını artırdığı düşünülüyor.

Orijinal antijenik günaha ait en kuvvetli deliller en fazla birbirini takip eden grip enfeksiyonları için var ve tekrarlayan aşıların da benzer bir etkisinin olması muhtemel.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, 20-40 yaş arası genç ve sağlıklı insanları bile “gripten korumayan”, etkinliği birkaç ay sonra “sıfıra” inen grip aşılarının, her sene tekrarlanmasıyla aşının zaten çok sınırlı bir süredeki bu “eften püften koruyuculuğunun” da iyice azaldığını gösteriyor.

Buna göre, endüstrinin aşılarının elde kalmaması ve aşı çığırtkanlarının çabalarının boşa gitmemesi için grip aşılarının satın alınması ama yaptırılmaması gerekiyor.

Yapılmadığı zaman daha koruyucu olma” gibi müthiş bir özelliği daha ortaya çıkan grip aşıları “Ig Nobel Ödülünü” anasının ak sütü gibi hak etmiştir.

Kaynak:

http://cid.oxfordjournals.org/content/59/10/1375.full#ref-6

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/09/23/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-ise-yaramadigini-ispatlayan-arastirmalar/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/10/24/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/2014-model-grip-asisi-rezaleti/

***

EK 1 (11.11.2021): HİKMET GEÇKİL “Antijenik günah! “antijenik mühürleme” olarak da bilinen, bağışıklık sisteminin bir patojen (nezle virüsleri) ile karşılaşması sonucu edindiği belleğin, bu patojenin daha farklı versiyonuna (CoV2) karşı tercihli kullanımı!!!..

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1458812189280714753?s=20

***

EK 2 (18.4.2022): PAUL A. OFFİT: Covid-19 Boosters — Where from Here?

Ve tüm yaş grupları, “orijinal antijenik günah” teorik sorunu için risk altındadır. Orijinal antijenik günah, bağışıklık sisteminin orijinal immünojene kilitlendiği için yeni bir immünojene yanıt verme yeteneğinin azalmasıdır. Bu fenomenin bir örneği, insan olmayan primatlar üzerinde yapılan  ve omikron-spesifik bir varyant ile güçlendirmenin, eskilerden kalma suş ile güçlendirmeden daha yüksek omikron-spesifik nötralize edici antikor titreleriyle sonuçlanmadığını gösteren çalışmada bulunabilir. Bu potansiyel sorun, yeni bir varyanta cevap verme kabiliyetimizi sınırlayabilir.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2203329

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: