EKMEKTE TARIM İLACI VAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Ekmek düşmanları hem çatlasın hem patlasın, isteyen istediği kadar yesin.

***

Tarım ilaçlarının buğdayda bilinçsiz ve fazla kullanımının kanser riskini artırdığı yönündeki tartışmalar üzerine Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı’dan açıklama geldi. Balcı, “Haziran sonunda buğday hasadı yapılırsa ilacın buğday üzerinde etkisinin kalmayacağı bilimsel bir gerçektir” dedi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Buğday üretiminde sıvı gübre ve ilacın aşırı kullanılması insan sağlığını tehdit ediyor” şeklindeki uyarısı üzerine, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı bir açıklama yaptı.

Buğday üretiminde yabancı otla mücadele ederken şubat ve mart aylarında zirai ilaç kullanıldığını belirten Balcı, “Mart ve şubat aylarında kullandığınız ilacın haziran sonunda buğdayı hasat yaptığınız zaman, buğday üzerinde hiçbir etkisi kalmayacağı bilimsel bir gerçektir. Dolayısıyla yanlış bir açıklama, talihsiz bir açıklama” dedi.

“İLAÇLAMA GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DENETİMİNDE YAPILIYOR”

Balcı, süneyle mücadele için mayıs ayında uygulanan zirai ilacın daha erken kullanıldığı takdirde sünenin önüne geçilemeyeceğini, tesirinin olamayacağını ifade ederek, kullanılan zirai ilaçların denetiminin tamamen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını söyledi.

“Kişilerin, gündeme gelme adına temel gıda maddesi ekmek konusunda yatıkları talihsiz açıklamaları doğru bulmuyoruz” diye konuşan Balcı, “Ekmek üzerindeki kirli ellerinizi çekin diyoruz. İnsanlar, ‘Ekmek tüketmeyin’ diye’ açıklama yapıyor. Oysaki, ekmekte B1, B3 ve B6 vitaminleri var, çok önemli vitaminleri içeriyor ekmek, temel gıda maddesidir” diye konuştu.

Ekmeğin normal seviyede tüketildiği takdirde insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Balcı, erkeklerin günde 200-250, kadınların ise 150-200 gram ekmeği gönül rahatlığıyla tüketebileceğini ifade etti.

Balcı, her sağlıklı gıdanın çok tüketildiğinde zararlı olduğunu, günde 3-4 ekmek tüketmenin olumsuz etkilerini görülebileceğini belirtti.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/ekmekte-tarim-ilaci-var-mi,WBCbhCBPVkmFeNv3Hp_ZQQ

***

EK 1 (19.3.2025): Atalarımız, günümüzde yaygın olarak görülen sindirim sorunları olmadan fazla miktarlarda ekmek yerlerdi: 1880’lerde erkekler için haftada 16 pound (7 kilo) ve kadınlar için 8 pound (3.5 kilo).

Hasat öncesi glifosatla kurutma (yirmi yılda %400 arttı) buğday ürünlerinde bağırsak mikrobiyomunu bozabilecek ve sindirim bozukluklarına katkıda bulunabilecek kalıntılar bırakır.

Modern buğday çeşitleri, besin değeri veya sindirilebilirlikten ziyade daha yüksek verim ve endüstriyel işleme uyumluluğu için seçici olarak yetiştirilmiştir.

Yavaş fermantasyon yöntemlerinden hızlı mayalanan ticari mayaya geçiş, geleneksel ekmeği besleyici ve sindirimi daha kolay hale getiren mikrobiyal çeşitliliği ve protein parçalanmasını da ortadan kaldırdı.

“Zenginleştirilmiş un”, oksidatif strese katkıda bulunabilen ve amaçlanan sağlık faydalarını sağlayamayan sentetik besinler ve demir parçaları (demir sülfat) ihtiva eder.

Geleneksel ekşi maya fermantasyonu, glüten proteinlerini (özellikle gliadin) 24 saat içinde %50’den fazla parçalayarak, hassasiyeti olan birçok kişi için ekmeği daha sindirilebilir hale getirir.

Çoğu ticari ekmekte, enflamatuar tohum yağları ve potasyum bromat (birçok ülkede yasaklanmıştır ancak ABD’de yasaklanmamıştır) gibi zararlı kimyasallar gibi gizli katkı maddeleri bulunur.

Kaynak: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2025/03/18/the-truth-about-bread.aspx

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: