VEJETARYENLERDE PSİKİYATRİK VE NÖROLOJİK HASTALIK RİSKİ YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

100 vejetaryen ve 100 omnivora (hem ot hem et yiyenler) ait verilerin analizi ile gerçekleştirilen araştırmada vejetaryen grupta serum B12 vitamini seviyesi anlamlı derecede düşük, MMA seviyesi ise yüksek bulundu.

Depresyon, vejetaryenlerin yüzde 31’ inde omnivorların yüzde 12’ sinde; parestezi vejetaryenlerin yüzde 11’ inde omnivorların yüzde 3’ ünde; periferik nöropati vejetaryenlerin yüzde 9’ unda omnivorların yüzde 2’ sinde ve psikoz vejetaryenlerin yüde 11, omnivorların yüzde 3’ ünde görüldü.

Bu sonuçlar, vejetaryenlerde vitamin B12 eksikliği olduğunu ve bunların nöropsikiyatrik ve nörolojik hastalıklara daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Vitamin B12’ nin hücre bölünmesi sırasında DNA sentezinde önemli rol vardır. Dopamin ve serotonin yapımı için de gereklidir. Sinir kılıflarının (myelin) sentezinde ko-enzim etkisi gösterir. B12 eksikliğinde megaloblastik anemi de meydana gelir.

Başlıca B12 vitamini kaynakları et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvani gıdalardır ve bundan dolayı da vegan ve vejetaryenlerde eksikliği sık görülür.

Psikiyatrik hastalıklar için hastaneye yatırılması gereken hastalarda B12 eksikliği çok sıktır ve bunların çoğunda kanla ilgili bozukluklar görülmez.

Psikiyatrik hastalıklar da iştah, diyet ve metabolik ihtiyaçları etkileyerek B12 eksikliğine yol açabilir.

MMA nedir?

MMA yani metil-malonik asit vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücresi (eirtrosit) yapılmadığında yükselir. B12 vitamini eksikliğinin erken teşhisinde kullanılır. Yüksek MMA seviyeleri kanda B12’ nin düşük olduğunu gösterir.

Gelelim neticeye

Vejetaryen ve hele de vegan beslenme insan fizyolojisine aykırı, hastalıklara davetiye çıkaran ve bilimsel temeli olmayan beslenme modelidir.

Bunlar insanları adam gibi beslenmeden uzaklaştırarak hazır gıdalara yönlendiren sinsi tuzaklardır.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946370/

Vegan Nedir? Vegan Beslenme Nasıl Yapılır? | Ben Gurme

***

EK 1 (12.10.2022): Özellikle 55 yaşında veya daha büyüklerde, sadece bir hafta yeterli protein yememek duruş ve hareketlerden sorumlu kasları etkileyebiliyor. 

Kaynak: https://twitter.com/WebMD/status/1580256995424493569?s=20&t=BejsLN5hV_OZcXwO6cakVw

***

EK 2 (31.12.2022): 14.216 Brezilya’ lı erişkin üzerinde yapılan araştırmada, depresif dönemlerin et yemeyenlerde et yiyenlere göre sosyo-ekonomik faktörler ve hayat tarzından bağımsız olarak yaklaşık iki kat daha fazla olduğu tespit edildi. 

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032722010643

Makale: Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil)

***

EK 3 (5.8.2023): Vejetaryen diyet, kalp damar hastalığı riski yüksek olanlarda kötü kolesterol, HbA1c ve kilo vermede etkili bulundu.

Kaynaklar

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807597

https://medicalxpress.com/news/2023-07-meta-analysis-vegetarian-diets-effective-lowering.html

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. müjgan dedi ki:

    hem et yerim hem ot yerim hem de çok mutluyum

  2. Havva Kara dedi ki:

    sadece sebze baklagiller otla sağlıklı olunamaz bence hele de yumurta bal yememek akıl dışı bir şey

  3. Ozan Ömer dedi ki:

    Bunlar ruh hastası oldukları için mi vegan oluyorlar yoksa vegan oldukları için mi ruh hastası oluyorlar anlamadım.

  4. ceyda baş dedi ki:

    bu veganlık denen şey sahiden saçmasapan bir şey. bu dünyanın nimetlerini yememek… allah akıl fikir versin bunlara…

Siz de yorumunuzu paylaşın: