FAVİPİRAVİR KOVİD’ DE ETKİLİ Mİ DEĞİL Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Favipiravir, benim gördüğüm kadarıyla PCR Testi pozitif olan her hastaya veriliyor. 

Bilim Kurulu üyelerinin medyada yer alan ifadelerine göre erken dönemde verilen bu ilaç hastalığın ilerlemesini önlüyor.

Sağlık Bakanı da ülkemizde KOVİD mortalitesinin (ölüm oranı) düşük olmasını erken dönemde favipiravir kullanımına bağlıyor.

İlk gün 8+8 sonraki 4 gün 3+3 şeklinde içilmesi istenen bu ilacın birçok kişi tarafından kullanılmadığını da özellikle sosyal medyada okuyoruz.

Bu ilaç erken dönemde verildiğinde ağır tablo ve ölümleri hakikaten önlüyor olabilir ama elimizde buna dair net bir veri bulunmuyor.

Favipiravirin, yeni bir araştırmada hafif ve erken vakalarda değil orta ve ağır vakalarda etkisiz bulunmuş olması ilacın erken dönemde de etkisi olamayacağı şeklinde değerlendirilmemelidir.

Ağız yoluyla alınması, ucuz olması ve karaciğer enzimleri yüksekliği dışında başka ciddi bir yan tesirinin olmaması ilacın avantajlarıdır.

Gelelim neticeye

Gözlemler elbette değerlidir ancak bunlar bilimsel araştırmalarla doğrulanmadan kesin bir kanaate varılamaz.

Bugüne kadar hem de mucize olarak sunulan içlerinde hidroksiklorokin, remdesivir, plazma tedavisinin de bulunduğu ilaçların işe yaramadıkları ortaya çıktı.

Bu ilacın hafif-orta vakalarda erken dönemde verilmesinin hastalığın ilerlemesini önlemedeki faydasını randomize kontrollü araştırmalar olmadan bilmek mümkün değildir.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7467067/

***

Prof. Dr. Cankat Tulunay‘ ın “FAVİPİRAVİR+BETA-1b İNTERFERON VE HİDROKSİKLOROKİN YİNE ETKİSİZ BULUNDU” başlıklı yazısı:

Orta ila şiddetli COVID-19 pnömonisi ile hastaneye yatırılan erişkin hastalarda inhale interferon beta 1b ile birlikte favipiravir terapötik etkinliğini değerlendirildi. 

22 Haziran 2020 – 13 Ağustos 2020 tarihleri arasında orta ila şiddetli COVID19 
pnömonisi ile hastaneye yatırılan erişkinlerde oral favipiravirin randomize, 
açık etiketli kontrollü bir çalışmada değerlendirildi. 

Hastalara inhalasyon aerosol veya hidroksiklorokin (HCQ) ile interferon beta-1b ile favipiravir kombinasyonu verildi.

İnflamatuar belirterlerde iyileşme, hastanede kalış süresi (LOS), taburculuk ve 
genel 14 günlük mortalite değerlendirildi.

Hastalar iki gruba ayrılarak, birinci gruba favipiravir ve 5 gün interferon 1b (nebulizer ile) verildi. İkinci grup HCQ kullandı..

İki grup arasında hastaneden taburcu olma ve inflamatuar biyobelirterlerde (C reaktif protein, ferritin, laktat dehidrogenaz, interlökin 6) anlamlı bir fark bulunamadı).

Ayrıca iki grup arasında hastanede kalma süresinde, yoğun bakıma gitme de, taburcu olmada ve mortalitede herhangi bir anlamlı fark bulunamadı.

SONUÇ: Hastaneye yatırılmış orta ve şiddetli covid-19 hastalarında Favipiravir+inhale interferon beta 1-b ve hidroksiklorokin kullanımı klinik durumda herhangi bir iyileşmeye sebep olmamıştır.

Randomized Controlled Open Label Trial on the Use of Favipiravir Combined with Inhaled Interferon beta-1b in Hospitalized Patients with Moderate to Severe COVID-19 PneumoniaF Khamis et al., Int J infec Dis., 2020 Nov 9; DOI: 10.1016/j.ijid.2020.11.008

Kaynak: http://www.klinikfarmakoloji.com/index.php/haber/favipiravir-ve-hidroksiklorokin-covid-19-da-yine-etkisiz-bulundu

***

EK 1 (20.10.2021): Prof. Dr. Bengi Başer bugün canlı sohbet odasında: “Favipiravir ilacını biz covid hastalarına önermiyoruz, ama sağlık bakanlığı ısrarla bu ilacı kullanmalarını istiyor” dedi. Kaynak: https://twitter.com/ismailTuncel17/status/1450611942331142144?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Sn.Prof.Dr.Cankat Tulunay 3 ay önce T24’e verdiği bir röpörtajda ”2024’ten önce Koronavirüs aşısı beklenmemeli demişti. Acaba şimdi hata yaptım diyecek mi? 3 ayda 3 senelik hata yapan Cankat bey favipiravir’den ucuz olduğu için mi hoşlanmıyor? Ayrıca onursal başkanı olduğu ”farmakoloji” derneğinin ismini ”ilaç” olarak değiştirmiyor?

  2. Dr. Tayfun Y dedi ki:

    Mustafa Bey, aşı bulmak hiç mesele değil. Herkes bulabilir ve zaten en az 150 aşı çalışması var ileri fazlara ulaşmış olan. Önemli olan koruyuculuğu olan ve yan etkisi olmayan aşı geliştirmektir ki bu da zaman isteyen bir şeydir. Hocanın hata yaptığını düşünmüyorum. Bugün bulundu denilen aşılar birçok güvenlik tedbiri atlanarak geliştirilmiştir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: