KOVİD’ DE BAL VE ÇÖREK OTU MUCİZESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çok merkezli randomize kontrollü araştırmada KOVİD teşhisi konan 313 hastanın bir grubuna 13 güne kadar günde kilo başına 1 gram bal ve kilo başına 80 miligram çörek otu (Nigella sativa), bir grubuna ise plasebo verildi.

Orta derecede ağır tablo gösteren 210 KOVİD hastasından 107’ si tedavi 103’ ü ise plasebo grubuna, ağır bir tablo gösteren 103 hastadan 50’ si tedavi 53’ ü plasebo grubuna randomize edildi.

Hastalar semptomların hafiflemesi, viral klirensi (virüsten arınma) ve 30 günlük mortalite (ölüm oranı) bakımından değerlendirildi.

Bal ve çörek otu, orta ağırlıktaki vakalarda 3 günde ağır vakalarda 7 günde belirtilerin azalmasını sağladı.

Virüs, bal ve çörek otu alan orta ve ağır vakalarda 4 gün erken temizlendi.

Bal ve çörek otu alan orta ağırlıktaki vakaların %63.6’ sında ve ağır vakaların %28’ inde 6. günde daha iyi klinik skorlar elde edildi.

Ağır hastalarda 30 günlük mortalite tedavi grubunda %4 iken plasebo alanlarda yüzde 18.87 olarak bulundu.

Bal ve çörek otu ile ilgili aksi tesir görülmedi.

Araştırmanın sonucu

KOVİD’ de hastalık belirtilerini, virüsün temizlenmesini ve ölüm oranlarını azaltan, hiçbir aksi tesire yol açmayan bal ve çörek otunun maliyeti de çok düşüktür.

Bal ve çörek otu KOVİD’ de tek başına veya diğer tedavilere ilave olarak kullanılabilir.

Balın faydaları

Balın da çörek otunun da anti-viral, anti-mikrobiyal, anti-enflamatuar ve immun-modülatör etkileri vardır.

Daha önce balın herpes simplex, hepatit ve varicella zoster virüslerine karşı faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir.

Baldan elde edilen altı flavonoid bileşiğin, viral 3-kimotripsin benzeri sistein proteazına bağlanarak SARS-CoV-2 replikasyonunu inhibe edebildikleri de bilinmektedir.

Balın ayrıca çok ilaca dirençli bakterilere ve bilhassa da antibiyotiklerle beraber sinerjik tesiri bulunmaktadır.

Balda hem hazır (innate) hem öğrenilen (adaptive) bağışıklık tepkilerini artıran fenolik bileşikler de bulunur.

Bal, üst solunum yolları enfeksiyonlarında da faydalıdır.

Çörek otunun faydaları

Ranunculaceae ailesinden yaygın olarak kullanılan tıbbi bir bitki olan çörek otunun fare sitomegalovirüsü ve HCV gibi çeşitli virüslere karşı antiviral etkileri olduğu gösterilmiştir.

Çörek otu, laboratuar deneylerinde SARS-CoV virüsünün replikasyonunu da azaltır.

Çörek otu bileşenlerinden olan nigelledine, α-hederin ve timokinon, vb. çeşitli SARS-CoV-2 enzim ve proteinleri ile yüksek afiniteye sahiptir.

Aslında, anti-SARS-CoV-2 etkileri gösteren ilaçlar olan klorokin, hidroksiklorokin ve favipiravirinkinden daha iyi bir enerji kompleksi skoru gösterirler.

Bileşenlerinin çeşitli mikroplara karşı antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra anti-enflamatuar ve immün-modülatör etkileri de vardır.

The Beauty Benefits of Black Cumin Seed Oil - YEG Fitness

Gelelim neticeye

Tıbbın altın standart olarak kabul edilen randomize-kontrollü metodu ile yapılan bu araştırmadan elde edilen neticelerin çok azı ilaç şirketlerinin bir ilacı ile edilmiş olsaydı, inanın dünyayı ayağa kaldırırlardı.

Bu ilaç, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından KOVİD hastalarına verilmesi uygun bulunmayan 3 bin dolarlık remdesivirden bile daha yüksek fiyata hem de kapış kapış satılırdı.

Başkan Trump bile koltuğunu kaybetmezdi diyeyim, daha iyi anlayın.

NOT 1: Tabii ki bal da çörek otu da “hakiki” olacak!

NOT 2: Bal ve çörek otunun bu tesirlerine ait kaynaklara makaleden erişilebilir.

NOT 3: Araştırmanın hakemli bir dergide yayınlanmadığının ve tenkit edilecek tarafları olduğunun elbette farkındayım.

Kaynak:  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.30.20217364v2.full.pdf

***

EK 1 (8.9.2022): Kışın morina karaciğeri yağı takviyesi, plaseboya kıyasla SARS-CoV-2 enfeksiyonu, ciddi Kovid-19 veya diğer akut solunum yolu enfeksiyonları ensidansını azaltmadı.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071245

Makale: Prevention of covid-19 and other acute respiratory infections with cod liver oil supplementation, a low dose vitamin D supplement: quadruple blinded, randomised placebo controlled trial

***

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Dr. Bertan Kaya dedi ki:

    Sayın hocam, çörek otundan ziyade ekstresi (yağı) daha etkin olabilir. Bu arada şu makaleyi bilgilerinize sunayım. Aşırı Sitokin üretimi kaynaklı sitokin fırtınasına karşı çörek otu (timokinon) etkili olabilir.

    Effects of Nigella sativa oil extract on inflammatory cytokine response and oxidative stress status in patients with rheumatoid arthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial

    Bu çalışma, Nigella sativa’nın RA’lı hastalarda enflamasyonu iyileştirebileceğini ve oksidatif stresi azaltabileceğini göstermektedir.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884216/

  2. Zehra Betül dedi ki:

    Hocam, şimdi de sizi bal ve çörek otu yüzünden linç ederler. Bırakın bu otu çöpü de kimyasal ilaçlardan bahsedin, sizi yere göğe koyamazlar.

  3. şevket Pehlivan dedi ki:

    Bilim kurulu çıksa dese ki herkes bir kaşık bal üzerine çörek otu koysun her gün yesin dese ama diyemezler evet bunu bile diyemezler. Araştırması yok derler kanıt yok derler her şeye itiraz ederler. iyi de balın çörek otunun araştırmadı mı olur bunların yiyecek yani.

  4. A.G. inan dedi ki:

    Hocam ben yaklaşık 11 yıldır mısır’dan çörekotuyağ getirtiyorum ve kullandıktan sonra asla grip nezle olmadım.kendim de saf organik karakovan balı üretiyorum ve sabahları bir kaşık ilaç gibi alıyorum.herkese tavsiye ederim.sağlıkla kalın.

  5. İsmail özek dedi ki:

    S.aleykum
    200 gr.çorek otu
    100 gr.zerdecal
    100 gr.zencefil
    100 gr.polen
    Bunları kışın harnup pekmezi,yazın da bal ile karıştırıp günde 1 tatlı kaşığı yiyorum.Aç karnıma.Doktor tavsiyesi ile.
    Hastalara acil şifalar diliyorum.

  6. İlker durak dedi ki:

    Propolis, ekinezya ve mürver ile bazı bitkilerin zeytin yağı özleri çok önemli antiviral aktiviteye sahiptirler. Yıllardır en yakınlarım dahil çok sayıda insanda bunu gördüm, kendim yaşadım. Gripal enfeksiyonu farkeder etmez bir kaşık için yeter. Bu konuarla ilgili olarak çok sayıda bilimsel çalışma yapmış bir bilim adamı olarak bu tespitlerimi devletimizin en yüksek makamlarına da yazdım. Cevap veren bile olmadı. Halbuki bu bilgiler kimyasal ilaçlar ve aşı kadar önemlidir. Kişisel kanaatim çok daha önemlidir. Bilimsel çalışma sonuçları ilaç tekellerinin işine geliyorsa ‘bilimsel’ oluyor. Normal vatandaşların rahatlıkla erişebileceği şeyler ise ‘bilimsel’ olmuyor. Bunu idrak edecek bu tür oyunları bozacak idareciler lazım tüm insanlığa. Dört gözle bekliyoruz!!!
    Prof. Dr. İlker Durak

  7. Nur Coşkun dedi ki:

    Hocam,ballı çörekotu karışımı diyabet hastaları kullanabilir mi.
    Teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: