SITMA İLAÇLARI DOSYASI KAPANDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bir kısım doktorlar tarafından koronavirüslere karşı çok etkili olduğu bildirilen sıtma ilacının (hidroksiklorokin) dosyası tamamen kapandı.

Nature’ de yayınlanan araştırmada hidroksiklorokinin tek başına verildiğinde de azitromisinle verildiğinde de antiviral ve klinik etkisinin olmadığı ortaya çıktı.

Sinomolgus makaklar üzerinde yapılan araştırmaya göre ilacın enfeksiyondan önce, enfeksiyonun başında veya virüs yükünün zirveye ulaştığı dönemde verilmesi de neticeyi etkilemedi.

Bu sonuçlar, hidroksiklorokinin KOVİD tedavisinde yeri olmadığını gösteriyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2558-4_reference.pdf

***

EK 1 (26.7.2020): 667 hasta üzerinde yapılan yeni bir çalışmada hidroksiklorokin veya hidroksiklorokin + azitromisin tedavisinin 15 gün sonra klinik durumda standart bakıma üstünlüğünün olmadığı gösterildi. İlaç verilen grupta QT mesafesi uzaması ve karaciğer enzimleri yükselmesi daha çok görüldü. Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2019014

***

EK 2 (26.7.2020) Sıtma ilacı klorokin’ in koronavirüslerin akciğerlerde yayılmasını engelleyemediği bildirildi. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2575-3

***

EK 3 (1.9.2020): DSÖ virüs ilacının kullanımını ikinci kez durdurdu.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, “DSÖ, bugün Dayanışma Denemesi’nin Uluslararası Yönlendirme Komitesi’nin hidroksiklorokin ve lopinavir/ritonavir ilaçlarının denemelerine son verilmesi tavsiyesini kabul etti” ifadesi yer aldı.

Hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşimi ilaçların geçici deneme sonuçlarının standart tedaviyle karşılaştırıldığında Covid-19 kaynaklı ölüm oranlarını “hiç azaltmadığını” ya da “çok az azalttığını” belirtilen DSÖ, görevli araştırmacıların bu ilaçların kullanımını derhal durduracağını bildirildi.

Avrupa Komisyonu hidroksiklorokin’e kısmen onay verdi ancak hastanede tedavi imkanı bulunmadığı zorunlu durumlarda kullanılabileceğini duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 25 Mayıs tarihinde, Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan “hidroksiklorokin” isimli ilacın denemelerinin “güvenlik endişeleri” nedeniyle geçici olarak askıya alındığını belirtmişti.

Ghebreyesus, 3 Haziran’da ise Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacının denemelerinin yeniden başlayacağını bildirmişti.

DSÖ bünyesinde bugüne kadar Covid-19 ile alakalı 19 aşı denemesi yapılırken, 150’den fazla ilaç da test edildi.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dso-virus-ilacinin-kullanimini-ikinci-kez-durdurdu-11-681-91054.html

***

EK 4 (13.9.2021): Azitromisin + nitazoksanid, ivermektin veya hidroksiklorokin ile ayaktan tedavi edilen hastalarda iyi netice alındı. Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2052297521000792

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. ahmet sıtkı dedi ki:

    televizyonlarda günlerce saatlerce sıtma ilacı propogandası yapıldı bu ilacı övmekten bitap düştüler bir tek araştırma bile ne yaptılar ne de başkaları yaptı sonunda sıtma ilacı fossssssss çıktı nerde kaldı bilim nerde kaldı bilim adamlığı en sonunda canan hocanın kelle paçasına kalmadık mı ha söyleyin bakalım çenebazlar

  2. Nasrullah dedi ki:

    Sayın bilim kurulumuzdan bir açıklama bekliyoruz. Bu ilaçlar etkili mi değil mi lütfen açıklasınlar. Bir araştırmaları var mı varsa ne zaman yayınlanacak söylesinler. Aylarca hidroksikloroin diye propaganda yapanlardan açıklama bekliyoruz.

  3. Mürüvvet dedi ki:

    Bizim her gün konuşan bilim kurulumuzdan bugüne kadar hiçbir bilimsel yayın çıkmadığının farkında mısınız?

Siz de yorumunuzu paylaşın: