GRİP AŞISI YOK DİYE YAYGARA KOPARANLAR NEREDELER
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Grip vakalarının önceki yıllara göre yüzde 95 oranında azaldığı ve son 130 yılın en düşük seviyesinde olduğu açıklandı (1).
Hiç şaşırmadım, bunun böyle olacağı kış mevsimini grip ve soğuk algınlığı vakalarındaki çok büyük azalmalarla atlatan Güney Yarıküre ülkelerine ait verilerden belli idi.
Bu azalmanın koronavirüslere karşı alınan tedbirlere bağlanmasını doğru bulmuyorum.
Bu tedbirler gerçekten etkili olsaydı KOVİD vakalarında da benzer bir azalma olması gerekirdi.
Çünkü bunların hepsi solunum yoluyla ve aynı mekanizma ile bulaşıyor.
Oysa KOVİD vakalarında azalma bir tarafa salgın tüm dünyada devam ediyor.
Bu azalmayı daha önce de birkaç defa yazdığım gibi “virüsler arası rekabete” bağlamak daha doğrudur (2, 3, 4).
Grip aşısı için kıyamet koparanlardan ses çıkmıyor
Yaz sonunda yeteri kadar grip aşısı yok diye kıyamet koparanların sadece “yaygara” yaptıkları veya tamamen siyasi maksatlarla konuştukları da anlaşılmış oldu.
Bundan önceki sezonlarda vatandaşlar da doktorlar da grip aşılarına ilgi duymuyor, ithal edilen bir milyondan biraz fazla grip aşısının bir kısmı elde kalıyordu.
Aşıların henüz ülkemize gelmediği dönemde “İlle grip aşısı olacağız” diye tutturan doktor ve sağlık çalışanlarının önceki sezonlarda yalnız yüzde 5 kadarı aşı oluyordu.
Grip aşıları geldi ama “İlle de aşı” diye tutturanlar ortada görünmez oldu.
Sağlık Bakanı’ nın şu sözleri durumu açık ve net olarak ortaya koyuyor (5):
“Toplam 2 milyon 300 bin almıştık. 600 bin sağlık çalışanlarına yaptık gerisi hala elimizde. Sağlık çalışanlarının da yarısı yaptırmak istedi. Geri kalanı istemedi. Bu sene kıyamet koptu grip aşısı diye, geçen sene kaç sağlık çalışanı yaptırmıştı bütün Türkiye’de size söyleyeyim. Sadece 55 bin.”
Böylece grip aşılarının “bulunmadıkları zaman değerli oldukları” da ispatlanmış oldu.
Korkutma mütehassısları da sırra kadem bastı
Koronavirüs pandemisine grip pandemisinin de ekleneceği yani çifte pandemi yaşanacağı, her iki hastalığın karıştırılacağı, her iki virüsün aynı kişide aynı anda hastalık yaparak çok daha ağır ve ölüm riski yüksek tablolara sebebiyet vereceği şeklinde korkutucu iddialar ortaya atılmıştı (6, 7, 8).
Fauci de bu kampanyanın şakşakçılarından biriydi:
“‘Grip bu sene geçen senelere göre farklılaşabilir. Gripli kişi bize boğaz ağrısı, burun akıntısı, yüksek ateş değil de sırt ağrısı ile başvurabilir’ diyerek tanı koymakta zorlanacağımızı söyledi. Bu da demek oluyor ki COVID’e yakalanan bir hastanın üzerine bir de grip olması tabloyu daha karmaşık ve vahim bir hale getirecek. Normalde ayaktan tedavi ve takip yapabileceğimiz birçok hastanın hastanede yatışı gerekebilecek ki bu da bizi yatak kapasitesi bakımından zora sokacak!”
Oysa ben şunları yazmıştım:
KOVİD+ influenza birlikteliği iddiası elbette nazari olarak mümkün ve zaten biyolojide “imkânsız” diye de bir şey yok. Gel gelelim eldeki veriler bu tür korkutucu bir iddianın gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor (6).
Gelelim neticeye
Bu sene daha az grip vakası olması kuvvetle muhtemel olduğu, KOVİD ve gribin çok düşük bir ihtimalle bir arada bulunabileceği, grip aşısının etkinliğinin her sene farklı olduğu ve bazen hiç korumadığı, grip aşısının ağır hastalık ve ölümleri önlediğine dair bir veri olmadığı, grip aşısının KOVİD’ i önlemeyeceği dikkate alındığında grip aşısı bulamayan vatandaşların ve tabibanın “Neden grip aşısı yok” diye tutturmalarının mantıklı bilimsel bir açıklaması yoktur.
Olay grip aşısının bulunmuyor olmasının siyasete alet edilmesi, bundan hareketle Sağlık Bakanlığı’ nın yıpratılmak istenmesidir.
Bu, siyasetçilerin en tabii hakkıdır ama “bilim beyefendi ve bilim hamfendilerinin” siyasete bulaşmaları hoş değildir; bu yüzden tıbbın itibarı sarsılıyor.
55 sene grip aşısı olmayan bir enfeksiyon hastalıkları profesörünün bu sene birden grip aşısı meftunu olması başka nasıl açıklanabilir ki?
Şunu da bilin ki, “ille de grip aşısı” diyenlerin yüzde kaçının düzenli grip aşısı yaptırdığı araştırılsa inanın yüzde 10’ dan fazla bir oran çıkmayacaktır (8).
Kaynaklar:
***
NTV’ nin haberi:
Bilim insanları, Covid-19’a karşı alınan önlemler nedeniyle grip vakalarının önceki yıllara göre yüzde 95 oranında azaldığını ve son 130 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bu kadar düşük oranlara dair en son kanıtımız, 1888’de, 1889-90 grip salgını öncesiydi” ifadelerini kullandı. Ancak, uzmanlar düşük grip vakalarının pandemi tedbirlerinin ortadan kalkmasının ardından büyük bir hızla artacağından endişeleniyor. Çünkü, grip virüsü her yıl mutasyona uğruyor ve bu durum grip aşılarının etkisiz hale gelmesine yol açabilir.
Bilim insanları, grip vakalarının son 130 yıldaki en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. Uzmanlar, vaka sayısının küresel olarak yüzde 95 düştükten sonra virüsün ‘neredeyse tamamen ortadan kalktığını’ söyledi. Normalde grip vakalarının en yüksek seviyede olduğu Ocak ayının ikinci haftasında, pratisyen hekimlere bildirilen grip benzeri semptomların sayısı 100 bin kişi başına 1,1’de kaldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) influenza araştırma merkezi direktörü ve dünyanın önde gelen grip uzmanlarından biri olan John McCauley, “Bu kadar düşük oranları en son 1888’de, 1889-90 grip salgını öncesinde gördük” ifadelerini kullandı.
GRİP NEREDEYSE TAMAMEN ORTADAN KALKTI
Oxford Üniversitesi’nde Royal College of GPs araştırma ve gözetim merkezinin yöneticisi olan Simon de Lusignan ise bu yıl gribin artık ‘neredeyse tamamen ortadan kalktığını” açıkladı.
GRİP VAKALARINDAKİ DÜŞÜŞÜN TEMEL NEDENİ COVİD-19 KISITLAMALARI
Bununla birlikte uzmanlar, yeni tip corona virüs salgınının grip vakalarındaki dramatik düşüşte rol oynadığına, artan hijyen ve bağışıklığın grip mikroplarının gidecek hiçbir yeri kalmamasına neden olduğuna inandıklarını söyledi.
Royal College of GPs başkanı Profesör Martin Marshall, “Karantinaları, sosyal mesafe önlemlerini ve hijyen uygulamalarını sürdürmeye artan odaklamayı düşündüğünüzde grip vakalarındaki düşüş mantıklı geliyor. Bununla birlikte, bu yıl özellikle 65 yaş üstü insanlarda grip aşısı kullanımının artışına da dikkat çekmek gerekiyor. Bununla birlikte, düşük grip sayılarına katkıda bulunabilecek bir diğer faktör, uluslararası seyahatlerin kısıtlanmasıyla gribin küresel dolaşımının bozulmasını gösterebiliriz” dedi.
ZİNCİRLEME SALGINLAR GÖRÜLEBİLİR
Öte yandan, ABD’de yer alan Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar, geçen Kasım ayında, Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlaması, maske ve sosyal maske gibi önlemlerin yalnızca Covid-19’da değil, diğer solunum enfeksiyonlarında da düşüşe neden olduğunu keşfetmişti. Ancak araştırmacılar, mevsimsel grip, RSV ve diğer hastalıklara ilişkin vaka sayısındaki düşüşün, savunmasız insan sayısını arttırdığını bu durumun gelecek kış aylarında zincirleme salgınlara neden olacağı konusunda uyardı. Özellikle influenza virüsünün her yıl mutasyona uğradığını vurgulayan uzmanlar, grip aşılarının etkisiz hale gelebileceğine dikkat çekmişti.
***
EK 1 (11.2.2021): Korona virüs ile mücadelede alınan tedbirler kapsamında hastanelere ayakta hasta başvurusu azaldı. Vatandaşlar hastanelere gitmekten kaçınca eczanelerden alınan ilaçlarda da ciddi oradan azalma yaşandı. Eczacılar özellikle sosyal mesafenin korunması ile grip bulaşının azaldığını ve grip aşılarının satılamadığını belirtti. Kaynak: https://www.iha.com.tr/haber-korona-virus-grip-bulasini-azaltti-grip-ilaclari-alici-bulamiyor-890895/
***
EK 2 (24.4.2021): Bazı Alman doktorlar “ülkede grip aşısı yok” diye Sağlık Bakanlarına demediklerini bırakmamış, kıyameti koparmışlardı. Almanya’da 1992’den beri ilk kez grip salgını yok! Kıssadan hisse: Demek ki aşısı olmayınca grip de olmuyormuş (!) Kaynak: https://www.stern.de/politik/die-morgenlage–keine-grippewelle-in-deutschland—erstmals-seit-1992-30492728.html
***
Sağlık çalışanlarının yükü ikiye katlanacak
ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post’un haberine göre, Amerikan Hastane Birliği Başkan Yardımcısı Nancy Foster, Covid-19 ve grip vakalarının aynı anda yayılması durumunda hastanelerin yükünün artacağı konusunda tedbir alınması gerektiğini belirtti. Hastanelerdeki oksijen cihazları başta olmak üzere tıbbi malzemelerin de yetmeyebileceği uyarısında bulundu.
Öte yandan, Foster, grip ve Covid-19 vakalarının birlikte seyretmesi durumunda doktor ve sağlık çalışanlarının da yükünün artacağını belirtiyor. Foster, ‘Zaten zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanlarının yükü böylelikle ikiye katlanacak’ ifadelerinde bulundu. Uzmanlar bu yıl da ‘çift pandemi’ dönemini hasarsız atlatabilmek adına ‘aşı olun’ çağrılarını sıklaştırdı. Virüsten en çok etkilenen ülke konumunda olan ABD’de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, yetişkin nüfusun yüzde 74’ünden fazlasına en az bir doz corona virüsü aşısı uygulandı.
***
EK 4 (12.10.2021): İngiltere’de bu kış gripten ölümlerin son 50 yılın en yüksek seviyesinde olabileceği açıklandı. Tıp Bilimleri Akademisi’nin araştırmasına göre geçen yılki karantina uygulamaları sonucu gribe karşı bağışıklığının zayıflaması nedeniyle 60 bin kişi hayatını kaybedebilir. ABD’de de halka grip aşısı olmaları çağrısı yapıldı. Yapılan araştırmada geçen yıl corona virüsün yayılmasını yavaşlatmak için uygulanan kısıtlamaların diğer solunum yolu virüslerinin engellenmesine yardımcı olduğu belirtildi. Gribe karşı bağışıklığın zayıflamasının, bu yıl 15 bin ila 60 bin kişinin gripten ölmesine neden olabileceği ifade edildi. Gripten her yıl ortalama 11 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken uzmanlar İngiltere’de bu yıl grip vakalarında büyük artış yaşanmasının beklendiğini açıkladı, geniş kapsamlı bir aşılamanın bu riski azaltmaya yardımcı olabileceği de vurgulandı.
“Doğal bağışıklık yok”
İngiltere Kamu Sağlığı Direktör Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam “Kısıtlamalar nedeniyle geçen yıl çok fazla kişi grip olmadı, bu yüzden toplumumuzda her zamanki kadar doğal bağışıklık yok” dedi. Van-Tam, halka en kısa sürede grip aşısı olmaları çağrısında bulundu. Sağlık yetkilileri, bu yıl grip ölümlerinin, Hong Kong gribinin Birleşik Krallık’ı kasıp kavurduğu 1968’den bu yana en yüksek seviyede olabileceğinden endişe ediyor. Benzer bir çağrı da ABD’de yapıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri bu kış hem corona virüs hem de grip salgınının bir arada yaşanacağına dikkat çekerek halka grip aşısı olmalarını tavsiye etti.
***
Bir şey bulunmuyorsa kıymete biner. Bu her şey için geçerlidir. Aşılar için de.
Birkaç defa grip aşısı oldum ve her seferinde de daha fena hastalandım ve bu yüzden de aşı olmayı bıraktım. :ok şükür rahatım. bunu nasıl açıklıyorsunuz sayın hocam?
Bunların maksatları zaten yaygara kopması ortamın karşıması anarşi terör çıkması başka ne istekleri olabilir