BU SENE ÇOK GRİP VAKASI OLMASI ALLAH’ IN EMRİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Geçen sene bugünlerde kışın Kovid salgınına grip salgını da ekleneceği, aynı kişide iki virüs daha ağır tablolara yol açacağı, ölümlerin artacağı, bulabilen herkesin grip aşısı yaptırmasının doğru olacağı yazılıp çiziliyordu (1, 2, 3).

Hatta iki ayrı virüsün dünya çapında salgın yapması durumu için tvindemi diye de bir kelime uydurulmuştu.

2020-2021 belki de dünya tarihinin en az grip görülen sezonu oldu

Hatırlarsanız, ben bu iddiaların tam aksine nezlenin de gribin de geçen sene çok daha az görüleceğini defalarca yazmıştım (1, 2, 3).

Nitekim korkulan olmadığı gibi 2020-2021 belki de dünya tarihinin en az grip görülen sezonu oldu.

Aynı anda hem KOVİD hem grip elbette olabilir, bu mümkündür ama iki virüsün aynı anda hastalık yapması çok sık rastlanan bir durum değildir.

Viral interferens adı verilen mekanizmaya göre, virüslerden birine karşı gelişen bağışıklık ikinci bir virüsün hastalık yapmasına engel olur.

Bu sene de aynı ihtimali dillendiren ve grip aşısı yaptırılmasını tavsiye eden pek çok kişi var.

Benim görüşüm ise şöyle:

2021-2022 sezonunda geçen seneye göre grip vakalarının çok daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir.

BİR: Geçen sene grip vakaları daha az olmakla beraber, grip teşhisi koymaktan da titizlikle kaçıldı. Her solunum yolu enfeksiyonu kayırlara Kovid olarak geçti.

İKİ: Bu sene, bir kişide bir solunum yolları enfeksiyonu teşhis edildiğinde o kişi aşılı ise hastalığı grip olarak, aşısız ise Kovid olarak kayıtlara geçecektir.

ÜÇ: Geçen seneki koronaya karşı alınan tedbirler bu sene iyice gevşeyecek, kapanmalar ise olmayacaktır.

Grip aşılarının etkinliği tahmin edilemiyor

Geçen sene çok az grip vakası görüldüğü için bu seneki aşıların ne kadar etkili olacakları bilinemiyor.

Bunu CDC de dile getiriyor (4).

USA’ da geçen sene çok az grip vakası teşhis edildi.

Eylül 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında test edilen ve CDC’ ye bildirilen 485.637 solunum yolları salgısı numunelerinin USA halk sağlığı laboratuarlarında sadece yüzde 0.051’ grip için pozitif idi.

1.054.101 örneğin USA klinik laboratuarlarında sadece yüzde 0.18’ i pozitif idi. Bu oran geçmiş senelerde yüzde 10-19 arasında değişiyordu.

Gelelim neticeye

Ben bu sene geçen seneye göre daha fazla grip vakası görülmesini bekliyorum.

Bugünlerde artan viral sendromlar (nezle, krup, bronşiolit…) da bu görüşümü destekliyor.

Grip aşısının ise her zaman olduğu gibi sadece yüksek riske sahip hastalar için uygun olduğu kanaatindeyim.

Kaynaklar:

1. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/27/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/en-a10-milyon-doz-grip-asisina-ihtiyaci-olan-bir-ulke-neden-bu-kadar-az-asi-ismarliyor/

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/22/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-bulunmamasi-siyaseten-kullaniliyor-olay-budur/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/22/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilari-neden-bulunmaz-hint-kumasi-oldu/

4. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2780518

***

EK 1 (12.10.2021): ABD’de corona virüsün yanı sıra grip mevsimi konusunda uyaran uzmanlar çift pandemi ile iki salgının aynı anda yaşanabileceği tehlikesine karşın uyarılarda bulundu. Dünyada hala 2019 yılında hayatımıza giren corona virüsü salgını nedeniyle can kayıpları yaşanırken, vaka sayıları da gün be gün artıyor. Dünya genelinde 4 milyon 800 binden fazla kişinin ölümüne neden olan hastalık, 250 milyondan fazla kişiye bulaştı. Geçen yıl, grip vakaları neredeyse hiç görülmezken, bu yıl çift aşılama, maske ve sosyal mesafeden uzaklaşılma gibi durumlar yüzünden grip vakalarında artış gözlemlenmeye başlandı. Özellikle okulların ve iş yerlerinin açılmasıyla grip vakalarına rastlanma sıklığı da arttı. Bunun üzerine, uzmanlardan uyarı gecikmedi. ABD’li uzmanlar, ‘Twimdemic’ (çift pandemi) konusunda uyardı.

Sağlık çalışanlarının yükü ikiye katlanacak

ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post’un haberine göre, Amerikan Hastane Birliği Başkan Yardımcısı Nancy Foster, Covid-19 ve grip vakalarının aynı anda yayılması durumunda hastanelerin yükünün artacağı konusunda tedbir alınması gerektiğini belirtti. Hastanelerdeki oksijen cihazları başta olmak üzere tıbbi malzemelerin de yetmeyebileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Foster, grip ve Covid-19 vakalarının birlikte seyretmesi durumunda doktor ve sağlık çalışanlarının da yükünün artacağını belirtiyor. Foster, ‘Zaten zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanlarının yükü böylelikle ikiye katlanacak’ ifadelerinde bulundu. Uzmanlar bu yıl da ‘çift pandemi’ dönemini hasarsız atlatabilmek adına ‘aşı olun’ çağrılarını sıklaştırdı. Virüsten en çok etkilenen ülke konumunda olan ABD’de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, yetişkin nüfusun yüzde 74’ünden fazlasına en az bir doz corona virüsü aşısı uygulandı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-abdde-cift-pandemi-uyarisi-covid-19-ve-grip-vakalari-ayni-anda-gorulebilir-11-681-97589.html

***

EK 2 (12.10.2021): İngiltere’de bu kış gripten ölümlerin son 50 yılın en yüksek seviyesinde olabileceği açıklandı. Tıp Bilimleri Akademisi’nin araştırmasına göre geçen yılki karantina uygulamaları sonucu gribe karşı bağışıklığının zayıflaması nedeniyle 60 bin kişi hayatını kaybedebilir. ABD’de de halka grip aşısı olmaları çağrısı yapıldı. Yapılan araştırmada geçen yıl corona virüsün yayılmasını yavaşlatmak için uygulanan kısıtlamaların diğer solunum yolu virüslerinin engellenmesine yardımcı olduğu belirtildi. Gribe karşı bağışıklığın zayıflamasının, bu yıl 15 bin ila 60 bin kişinin gripten ölmesine neden olabileceği ifade edildi. Gripten her yıl ortalama 11 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken uzmanlar İngiltere’de bu yıl grip vakalarında büyük artış yaşanmasının beklendiğini açıkladı, geniş kapsamlı bir aşılamanın bu riski azaltmaya yardımcı olabileceği de vurgulandı.

“Doğal bağışıklık yok”

İngiltere Kamu Sağlığı Direktör Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam “Kısıtlamalar nedeniyle geçen yıl çok fazla kişi grip olmadı, bu yüzden toplumumuzda her zamanki kadar doğal bağışıklık yok” dedi. Van-Tam, halka en kısa sürede grip aşısı olmaları çağrısında bulundu. Sağlık yetkilileri, bu yıl grip ölümlerinin, Hong Kong gribinin Birleşik Krallık’ı kasıp kavurduğu 1968’den bu yana en yüksek seviyede olabileceğinden endişe ediyor. Benzer bir çağrı da ABD’de yapıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri bu kış hem corona virüs hem de grip salgınının bir arada yaşanacağına dikkat çekerek halka grip aşısı olmalarını tavsiye etti.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-uzmanlar-uyariyor-gribe-karsi-bagisiklik-zayifladi-60-bin-kisi-hayatini-kaybedebilir-11-681-97586.html

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hüsnü dedi ki:

    grip aşısı parlatma kampanyaları başladı ayıptır

  2. Ertan dedi ki:

    grip aşısı faso fisodur işe yaramaz kovid aşsı ondan da berbattır dünya gaza getiriliyo

  3. Mustafa dedi ki:

    Ben 5 senedir yaptırıyorum koah hastasıyım fayda görüyorum grip olmuyıorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: