EVDE DOĞUM MU HASTANEDE DOĞUM MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünyada ev doğumları oranının en yüksek olduğu ülke Hollanda’ dır ve burada tüm doğumların en az üçte biri evde gerçekleştirilir.

Hollanda’ da 150 bine yakın kadın üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada ciddi komplikasyonların ev doğumlarında 1000’ de 1 iken bu oranın hastane doğumlarında 1000’ de 2.3 olduğu bildirilmiştir (1).

Buna göre “evde doğum yapmak komplikasyon riski bakımından da hastane doğumlarından üstündür”.

Doğum fizyolojik bir olaydır

Doğum bir hastalık değil, fizyolojik bir olaydır” ve gebe kadın da dünyaya getireceği bebeği de “hasta değildir”.

Gereklilik varsa doğumun hastanede yapılması şarttır ama doğumların tümünün hastanelerde yapılmasında ısrar etmek ancak bu işten menfaat temin edenlerin fikri olabilir.

Doğum, anne ve bebeğin sağlığı bakımından riskler varsa veya gebeliğin gerçeklemesinde tıbbi bir müdahaleye gerek duyulma ihtimali olan durumlarda “elbette hastane ortamında ve doktor tarafından yapılmalıdır”.

Böyle durumlarda evde doğum tabii ki yanlıştır.

Bununla beraber gerekli sistem kurulduğunda evde doğum hem anne ve bebek sağlığı için daha iyi ve doğru olduğu gibi hastaneler ve hekimler üzerindeki ağır yükün hafifletilmesi ve sağlık harcamalarının azaltılması bakımından da büyük önem taşır.

Ülkemizin kadın doğum uzmanları ne diyor?

Ülkemizin kadın-doğum uzmanlarından ikisinin görüşleri de evde doğumun gerekli sistem kurulduğunda tercih edilmesi gereken bir uygulama olabileceği istikametindedir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş’ ın görüşleri (2):

Planlı evde doğum, özellikle Avrupa ülkelerinde olmak üzere birçok gelişmiş ülkede yaygın olarak uygulanan bir doğum yöntemidir.

Evde doğumun yaygın olarak yapıldığı ülkelerde, evde doğum genellikle teşvik edilmeye çalışır. Bunun sebepleri de:

BİR: Kadın en özel anını kendi mahremiyetinde yaşamak isteyebilir. Bu şekilde daha korkusuz ve daha kendine güvenli olur.

İKİ: Kadının doğum anında ailesinden herkesi görebilmesi ve destek olabilmesi ona huzur verecektir. Bu sayede bir nebze de olsa gevşeyecek ve doğumu daha kolay olacaktır.

ÜÇ: Kadın evinde yatağa bağlı değildir. Arzu ettiği gibi hareket etme özgürlüğüne sahiptir.

DÖRT: Evde yapılan doğumlar sayesinde maliyet azalır. Aile ekonomik açıdan daha mutlu olur.

BEŞ: Kadın doğum yapar yapmaz, bebeği ile rahat rahat temas edebilecektir. Anne ve bebek teması hastanede olduğundan daha erken olacaktır. Bu sebeplerden dolayı evde doğum yaygınlaştırılmaya çalışılır.

Evde Doğum ve Hastanede Doğum

A. Bu iki doğum yöntemi de araştırılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları çoğunlukla evde doğumu destekler nitelikte çıkmıştır. Şayet annenin gebeliği riskli değilse, evde doğum yapması önerilmektedir. Evde doğumun bebek ya da anne için artan bir riski yoktur. Hollanda’da doğumlar  %50 oranında evde yapılmaktadır.

B. Hollanda evde doğumun en çok yapıldığı ülkedir ve doğum ardından anne ve bebekte herhangi bir problemin en az yaşandığı ülkedir. Çeşitli çalışmalar, evde doğum ile epizyotomi (doğum kesisi) ve diğer müdahalelerde ve ilaç kullanmada azalma sağladığı ortaya koyulmuştur. Evde yapılan doğumların ortalama  %10-20’sinde farklı sebeplerden ötürü hastaneye aktarılmaktadır.

Doç. Dr. İlker Gönyeli’ nin görüşleri (3):

Evde doğuma ilgi giderek artmakta ve ilgi çekmeye devam etmektedir. Hollanda dünyada en yüksek oranda evde doğum gerçekleştiren ülke ünvanını korumaktadır (%30).

Evde doğum sebeplerinin bazıları; daha sıcak, ailevi bir ortamda daha az müdahalenin yapıldığı doğal bir süreçte doğum yapma arzusudur. Büyük çaplı kohort çalışmalarda, düşük riskli kadınların hastane dışı doğumlarında; sezaryen doğum hızının, perineal yırtıkların, medikal müdahalelerin azaldığı ve buna rağmen maternal ve erken perinatal mortalite ve morbiditenin artmadığı bildirilmiştir.

Gelelim neticeye

BİR: Ülkemiz için bugünkü şartlarda evde doğum gerekli sistem olmadığı için söz konusu değildir ama bunun artı ve eksilerinin konuşulması, tartışılması icap eder.

İKİ: Gerekli alt yapının hazırlanarak ve sistemin kurularak “ev doğumlarının artırılmasının” anne ve çocuk sağlığı, doktor ve hastanelerin iş yükünün ve gereksiz sağlık harcamalarının azaltılması bakımından çok önemli olduğuna inanıyorum.

ÜÇ: Evde doğuma karşı çıkmak, doğumu bir hastalık, anne ve bebeğini de hasta olarak görmek anlamına gelir ve bunlar muhtemelen sezaryen doğumu savunanlarla aynı kişilerdir.

Kaynaklar:

1. http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3263

2. http://jinekoloji.com/evde-dogum

3. http://www.ilkergunyeli.com/planli-evde-dogum/

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. Burcu Şentürk dedi ki:

    Eskiden hastane mi vardı doktor mu vardı, hiçbiri yoktu, ebeler vardı. Şimdi memlekette ebe kalmadı.

  2. faik dedi ki:

    Doğada doktormu var. Hayvanlar kendi doğuruyor. Hiçmi youtubeda hayvan doğumlarını görmüyor bu insanlar.

  3. ismet badem dedi ki:

    Evde doğum tamam da yarıdan fazla doğumun ameliyatla olduğu memlekette evde nasıl doğum yapılacak??? Önce sezaryene çare bulunmalı

  4. Günnur dedi ki:

    Yaşayacağım en güzel duyguyu 19 yaşındayken çaldılar suni sancıyla doğuma aldılar bir baktım karşımda 10 stajer öğrenci ben doğum masasında onlar karşında bu utançla kim gevşerki dr sordum niye karşımdalar öğreniyorlar dedi sonra sonrası tabiki doğuramadım sezaryene aldılar .Hala rüyalarımda normal doğum yapıyorum çok mutlu oluyorum ve hala merak adiyorum insan normal doğumda ne yaşar . Yaşım 46 oldu kimse anlamıyor bu duygumu

  5. Zeynep Gürbüz dedi ki:

    Evde doğum olayının artması ne doktorların ne de özel hastanelerin işine gelir. Önce kadın sağlığı söz konusu olsaydı sezaryende dünya rekortmeni olmazdık. Sezaryeni dayatan bir tıp anlayışından evde doğumu benimsemesini beklemek hayaldir.

  6. orbital dedi ki:

    Benim 4 aylık oglum var. Cevremde duyduğum hastanedelerdeki travmatik doğumlardan dolayı evde doğum yaptım. Kardeslerimde evde doğurdu. Ve unutamayacagimiz güzel ve rahat doğumlarimiz oldu. Her dakikasi çok güzeldi.

  7. bakkal dedi ki:

    hastahanede doğmakta ölmekte hiç iyi bir şey değil.

  8. Asistan doktor dedi ki:

    Evde doğumun konuşuluyor olması bile hastane sahiplerini de kadın doğumcuları da rahatsız eder. Oysaki doğru olan risksiz gebelerin evde doğum yapmalarıdır. Bilhassa da ilk doğumlarını yapmış olan kadınlar bir ebe vasıtasıyla rahatlıkla ve huzur içinde keyif içinde evlerinde doğurabilirler. Ben böyle doğmuşum.

  9. Selim dedi ki:

    Hastanede doğuma da ölüme de karşıyım.İkisi için de ev en ideali.

  10. Nadire dedi ki:

    Ilk dogumum olucakti ve 32 yasindaydim….sezeryan konusunda adeta bir kiyim gerceklestigini dusundugum,bebegimin dogum kanalindan gecmesini ve normal dogumun aci tatli herseyini yasamak istedigim icin Allah in izni ve tecrubeli bir ebenin destegiyle evde yaptim…ve bebegim su an 9 aylik…ustelik k9rdinu da boynunda geldi oglumun…elhamdulillah

Siz de yorumunuzu paylaşın: