KOVİD GEÇİRENLERDE EN AZ 1 YIL SÜREN GENİŞ KAPSAMLI BAĞIŞIKLIK GELİŞİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

PhD Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:

HİKMET GEÇKİL’ in sorusu: “COVID-19’u atlatan naif hastalar (hiç aşı olmamış) uzun dönemli bir “doğal bağışıklık” (>12 ay, şimdilik!) kazanıyorlar… Merak! Aşı olup da, tekrar enfekte olan ve COVID-19’u atlatanlarda “doğal bağışıklık” aynı durumu izliyor mu?

Cevap:

Hastalığı geçirmek=Patojenin tüm proteinlerine karşı eğitilmiş bağışıklık sistemi. (1.enfeksiyon). 2 doz Spike aşısı=Patojenin tek bir proteinine karşı güçlü bir antikor yanıtı.

Şimdi olasılıklar:

Öncelikle belirtilmesi gereken husus: Varyantlar. Bununla ilgili Ağustos 2020’de yazdıklarım. Her zaman dediğim gibi bunlar tahmin veya öngörü değil, basit immünoloji bilgisidir.

Resim

1 Onlarca çalışma gösterdi ki bu grup en az bir yıl süren ve geniş çaplı (varyantlara karşı etkili) koruma sağlıyor. İstisnalar tabi ki var: Risk grubu bireylerde bu süre ve koruyuculuk azalacaktır.

2 +1, kanda Spike proteinine karşı yüksek miktarda antikor olacaktır. Aşının önceden tetiklediği Spike odaklı hücreler virüs enfeksiyonunda bir kez daha uyarılıp çoğalacak ve önceden programlandıkları “spike” sınırına takılacaklar. Bu etkinin ne kadar süreceğini kestirmek zor.

1 + 2, bu grup biraz daha şanslı, ilk başta oluşan geniş kapsamlı bağışıklık koruyuculuğunu devam ettirecek. Tabi burada da her dozdan sonra “spike” karşıtı yanıt güçlenecek ve kapsam daralacaktır.

Uğur Bey sağolsun aşı içeriğini değiştireceklerini ve varyantlara uygun hale getireceklerini söyledi. Bu “varyanta özel aşı” faydasından daha önce hiç aşı olmamışlar en iyi şekilde faydalanacak. 2-3 doz eski aşıları olanların, odaklanmış kapsamlarını tekrar genişletmek çok zor.

1+1+1 şeklinde düzenli aralıklarla virüse maruz kalanlar çok güçlü bir bağışıklık geliştirecekler. Virüse maruz kaldıklarının farkına bile varmayacaklar, ayrıca virüsü de bulaştırmayacaklar. İyi çalışan bir burun aşısı da bunu sağlayabilir.

En önemli faktörlerden biri de iki doz aşı arası geçen süre. Yapılan onca uyarıya rağmen, spike aşılarında bu süre çok kısa tutuldu. Bağışıklık sistemine rafine olması için yeterli vakit verilmedi. Yine de risk grubunu korumakta çok iyi iş çıkardılar.

Bu zinciri yazarken şu makaleyi gördüm. Yukarıda yazanları gayet güzel doğrulamış. K: https://www.nature.com/articles/s41586-021-04060-7

“SARSCoV2enfeksiyonu, en az bir yıl boyunca gelişmeye devam eden B hücre yanıtları üretir. Bu süre boyunca, bellek B hücreleri, endişe verici varyantlarda bulunan mutasyonlara dirençli, giderek genişleyen ve güçlü antikorlar üretirler.”

“Zaman içinde doğal enfeksiyon yoluyla seçilen bireysel bellek antikorları, aşılama ile ortaya çıkan antikorlardan daha fazla etki ve genişliğe sahipken, plazmanın genel nötralize edici gücü, aşılamadan sonra daha fazladır.”

“Bu sonuçlar, aşılanmış bireylerin halihazırda mevcut mRNA aşıları ile güçlendirilmesinin (3.doz) plazma nötralize edici aktiviteyi artıracağını, ancak hastalığı geçirmiş bireylerin aşılanmasıyla elde edilenlere eşdeğer genişlikte antikorlar üretemeyeceğini düşündürmektedir.”

Gerçek bilim merak, araştırma ve bulunanları sorgulamayla ilerler. Bunun dışında ilerlemeyi sağlayan, daha önce yapılmış basamaklardır. Bu basamakları kullanmadan yaptıklarınız zemin katta unutulup gitmeye mahkumdur. Konumuza dönersek… Neydi konu? Daralan bağışıklık yanıtı.

Bugün ilginç bir yayına rastladım. 2.doz Biyontek üzerinden 49 gün geçmiş bir sağlık çalışanı SarsCov2 ile enfekte oluyor. Spike antikorları üst sınırda olmasına rağmen viral yük çok fazla. Eşine ve iki çocuğuna da bulaşıyor. Hepsi hastalığı semptomsuz geçiriyor.

Olayın bağışıklık yanıtı daralması ile ilgisi ise şu: Hastalık boyunca ve sonrasında Spike proteine karşı çok yüksek miktarda antikor olmasına rağmen, diğer bir yapısal protein olan nükleokapsid proteinine karşı hiç antikor oluşmuyor.

Lafın kısası, bağışıklık sistemi Spike’a o kadar odaklanmış ki, virüsün kendisi geldiğinde yeni karşılaştığı kısımlara yanıt ver(e)memiş. Makaleyi okumak isteyenler için: K: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.704719/full

Ayrıca virüsle hiç karşılaşmadığı halde hem Spike, hem de Nükleokapsid proteinlerine karşı antikor üretmiş olanlar var aramızda. Kimler? Tabi ki Sinovac ile aşılı olanlar.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1447798367988420609?s=20

***

EK 1 (7.2.2022): KULVİNER KAUR

Antikor meftunlarının yatmadan önce okumaları gereken “hatırlatma” tiviti:
1. Doğuştan mukozal IgA ve hücresel T hücre bağışıklığı
2. Önceden var olan çapraz reaktif doğal bağışıklık
3. Enfeksiyon sonrası tabii bağışıklık
4. Tabii T hücre bağışıklığı güçlü, geniş ve dayanıklıdır

Kaynak: https://twitter.com/dockaurG/status/1454427828515184641?s=20&t=r23CCuted44DUwIbNIiNmw

***

EK 1 (20.4.2022): Immunology of COVID-19: Current State of the Science.

Kaynak: https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S1074-7613%2820%2930183-7

***

EK 2 (13.6.2024): Unlike vaccination, prior infection was associated with fewer cases of symptomatic eCoV infection in a retrospective cohort. To identify the potential mediators of this protection, peripheral blood was obtained from a second cohort. The authors found that CD8+ T cell responses specifically targeting two nonstructural eCoV proteins, nsp12 and nsp13, were enriched only in those with prior infection. These data suggest that CD8+ T cell responses against conserved proteins may confer protection against a broad array of coronaviruses.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.ado7588

Makale: Heterotypic immunity from prior SARS-CoV-2 infection but not COVID-19 vaccination associates with lower endemic coronavirus incidence

***

EK 3 (12.7.2024): As the H5N1 bird-flu virus spreads relentlessly in animals around the world, researchers seeking to understand how a human H5N1 pandemic might unfold have turned to a rich source of clues: data on the immune system’s response to influenza.

Such information provides hints about who could be most vulnerable in an H5N1 pandemic. Previous research also suggests that, in a confrontation with the virus, our immune systems would not be starting from scratch — thanks to previous infections with, and vaccinations against, other forms of flu. But this immunity is unlikely to prevent H5N1 from inflicting serious damage to global health, if a pandemic were to begin.

Makale: If bird flu sparks a human pandemic, your past immunity could help

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-024-02170-6

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: